RASADNIK KADROVA

OMILJENA BANKA SDP-ovaca: Vlada na čelo HPB-a imenovala još dvojicu bivših direktora Erste banke

Iz Erste banke za šefa HBOR-a imenovan je Vladimir Kristijan, a na čelo HPB-a Tomislav Vuić, bivši dopredsjednik Erste banke
 Cropix

Vlada je u četvrtak Nadzornom odboru HPB-a za članove Uprave predložila Domagoja Karadjolu i Mladena Mrvelja.

Informacija koja se pojavila tek na kraju Vladina priopćenja sa zatvorene sjednice ne bi bila neobična da nije riječ o dvojici bivših zaposlenika Erste banke. A već je javno poznato da SDP preferira upravo kadar iz te banke.

Da je Erste omiljena banka SDP-ovaca, do sada se pokazalo u nekoliko primjera. U svibnju ove godine tako je na čelno mjesto HBOR-a imenovan Vladimir Kristijan koji je došao s pozicije direktora Sektora gospodarstva Erste banke. Na čelu HPB-a od rujna je Tomislav Vuić, a do svibnja ove godine bio je zamjenik predsjednika Uprave Erste banke. Vlada je bila predložila i brata ministra zdravlja Tomislava Matiju Vargu za člana Uprave HPB-a, koji također dolazi iz Erste grupe, ali Nadzorni odbor nije odobrio imenovanje jer Varga nije ispunjavao sve uvjete.

Domagoj Karadjole u HPB bi trebao doći s mjesta direktora Sektora veleprodaje Erste banke Srbija gdje je proveo više od četiri godine. Prije toga radio je u hrvatskoj centrali Erste banke kao direktor maloprodaje.

Mladen Mrvelj pak ne dolazi izravno iz Erste banke već iz tvrtke InfoSec Global koja se bavi informacijskom sigurnosti, a prije toga bio je direktor u Erste banci.

Zanimljiva su ova SDP-ova rješenja u državnim bankarskim institucijama ako se uzme u obzir da je Erste banka prije samo pola godine pokušavala kupiti HPB, ali je Vlada odbila ponudu zbog preniske cijene.

Možda će bivši kadar iz Erste banke sada pripomoći tome da se HPB uspješno proda - Erste banci?

Također, Erste banka kupila je Riječku banku za vrijeme Vlade Ivice Račana, a tom prodajom rukovodio je Slavko Linić koji navodno ima bliske odnose s predsjednikom Uprave Erste banke, Petrom Radakovićem, s kojim često karta.

I sam premijer voli Erste banku, pa je tako u vrijeme kad je Tomislav Vuić bio zamjenik predsjednika Uprave, Milanović dobio stambeni kredit od 298.800 eura. Iako je predsjednik SDP-a tada imao 42 godine, banka mu je odobrila kredit na 30 godina, što je neuobičajeno za bankarske uvjete i sedam godina dulji rok nego što je uobičajeno.

Dobar klijent Erste banke je i Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu ministar Siniša Varga, a čiji je brat Tomislav Matija Varga zaposlenik te banke, a kao što smo već napisali, Vlada ga je htjela i u HPB-u. KBC Zagreb i Erste banka u rujnu su tako potpisali ugovor o cash poolingu - usluzi objedinjenog vođenja računa za šest zagrebačkih bolnica. Erste banka, treba i to reći, izabrana je na javnom natječaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:09