PROFESOR GLAZBE

OMILJENI PROFESOR KOJI JE PREKO NOĆI POSTAO ZVIJEZDA NA INTERNETU 'Rastanak je bio težak, bilo je i suza, ali moram krenuti dalje'

 

Wembley, u publici više od 70.000 ljudi, svi čekaju jednog čovjeka. Na pozornicu izlazi Freddie Mercury u potkošulji, izvodi “Bohemian Rhapsody” i stvara uspomenu koju svijet neće nikada zaboraviti. Otprilike 34 godine kasnije, slavna scena se ponavlja, samo što mjesto radnje nije rasprodani londonski stadion, nego Glazbena škola u Varaždinu.

Stigao Freddie

U koncertnoj dvorani škole više od stotinjak maskiranih učenika i profesora s nestrpljenjem iščekuje legendu. Na pozornicu prvo izlazi Dječji zbor, a potom i Freddie u bijeloj potkošulji te stvara nezaboravnu uspomenu. Freddie u drugoj priči nije pokojni pjevač, nego profesor Tomislav Cvrtila (37) koji je oduševio hrvatski internet. Naime, njihov performans jučer je na društvenim mrežama pregledalo više od 100.000 ljudi, a Cvrtila je postao internetska zvijezda.

- Nakon što je izašao film ‘Bohemian Rhapsody’, razgovarali smo kako bismo mogli napraviti koreografiju na tu temu. Tada smo već imali nekoliko nastupa i nismo baš našli mjesta za još jedan performans pa sam mislio da su to učenici zaboravili. No, kako volim pričati s djecom o mogućim temama, tako su ga se oni opet sjetili i tražili da napravimo koreografiju za fašničku priredbu - kaže Cvrtila.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Isprva je bio protiv jer je smatrao da su tri tjedna premalo za uvježbavanje zahtjevne pjesme. No, djeca su inzistirala. Vježbali su po nekoliko sati dnevno i u samo četiri dana svladali pjesmu, tako da su im ostala dva tjedna za koreografiju.

- Dogovor je bio da će svatko doći u rokerskoj kombinaciji, a učenici su onda htjeli da se obučem kao Freddie - kaže.

Nije mu bilo teško uživjeti se s obzirom na to da je u školskim danima bio pravi rocker. Njegov opus činili su Queen, Pink Floyd i Led Zeppelin, a za boravka u varaždinskom učeničkom domu bio je član rock-benda “Beskućnici”. Sada se više okrenuo klasici i narodnim pjesmama, no i dalje ne zaboravlja svoju prošlost pa i svojim curicama ponekad pusti koju Queenovu skladbu.

Izvedba “Bohemian Rhapsodyja” osim za fašnik, bila je prikladna za još jednu stvar. Naime, Cvrtili je to bio posljednji nastup s učeničkim zborom te je nakon sedam godina odlučio reći zbogom Varaždinu.

- Pogotovo je prikladan onaj dio ‘we will not let you go’ (nećemo te pustiti). Bio je to težak rastanak, bilo je i suza, ali moram krenuti dalje u životu - kaže Cvrtila.

Tužan oproštaj

Karijeru će nastaviti na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, gdje će mentorirati buduće učitelje glazbenog. Ipak, to ne znači da će se odreći angažmana u zboru. Već godinama vodi ženski zbor Učiteljskog fakulteta, zbor “Dr. Vinko Žganec Vratišinec” te Tamburaški orkestar “Stjepan Bujan Stipić”.

- Glazba je od malih nogu dio mog života. U crkvi sam kao dječak svirao orgulje, nakon čega su me roditelji upisali u glazbenu školu u Koprivnici, gdje sam učio harmoniku, a put me u konačnici doveo i do Glazbene akademije. Glazba je dio mene i nadam se da ću sada svojim radom pomoći novim naraštajima profesora da prenesu ljubav prema glazbi budućim školarcima - zaključio je prof. Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:45