OSVOJIO 8. MANDAT

On je najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj: ‘Počeo sam s 26 godina, mislio sam ostati godinu dana...‘

Darijo Vasilić je s 26 godina postao gradonačelnik Krka i to, kaže, sasvim slučajno
Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka
 Matija Djanjesic/Cropix

Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić (PGS) s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata, no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio s 80,26 posto glasova. Inače, Vasilić je gradonačelnik Krka već 28. godina.

- Ako čovjek želi biti gradonačelnik u jednome mandatu, onda je to jednostavna misija. Međutim, ako želite biti gradonačelnik u više mandata onda je to posao u kojem treba osigurati vidljivost svoga rada, pristupačnost građanima, dostupnost u svakome trenutku i jednostavno - to je posao koji operativno traje 24 sata cijelu godinu. Ja sam se tako pokušao ponašati kroz svoje mandate i, evo, danas sam najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj s osmim mandatom na samom početku - kazao je Vasilić za HRT-ov Studio 4.

Gradonačelnik je postao s 26 godina i to sasvim slučajno. Vasilić je po struci profesor matematike, radio je u školi tri godine, a angažirao se, kako je kazao, na inicijativu oporbenih stranaka u odnosu na HDZ.

- Tada su izbori bili po gradskim četvrtima i izbornim jedinicama, izabran sam u jednoj izbornoj jedinici i slijedom slučajnosti ta naša ekipa nezavisnih vijećnika, vijećnika SDP-a, HNS-a i drugih opozicijskih stranaka nije imala kandidata za gradonačelnika. Ja sam rekao - dobro, mogu probati na nekih godinu pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. I evo traje sve do današnjeg dana - prisjetio se Vasilić.

'Živimo miran život'

Otkrio je i što mu je u njegovih 28 godina mandata bilo najljepše, a što najteže.

- U svim tim godinama realizirali smo čitav niz projekata i nosili se s raznim problemima. Srećom grad Krk i otok Krk nisu bili pod ratnom agresijom za vrijeme Domovinskog rata pa je i naša uloga u tom segmentu bila jednostavnija. Mi smo pomagali ratom pogođenim područjima i naši su mladi ljudi odlazili na ratišta diljem zemlje, ali Krk je normalno funkcionirao i u to vrijeme - od turizma, gospodarstva do svih drugih djelatnosti - kazao Vasilić.

- Krk srećom nije doživio niti neke veće elementarne nepogode, niti potrese, niti poplave, tako da se može reći da živimo jedan miran kontinuirani život koji Krku donosi najveću kvalitetu života u Hrvatskoj - istaknuo je dodavši da je po mnogim parametrima Krk prvi u Hrvatskoj.

Kazao je kako su tijekom svih ovih godina posložili temeljnu infrastrukturu tako da ona danas postaje odlična podloga za realizaciju svih gospodarskih djelatnosti.

- Zbog toga mi danas u Krku imamo registrirano 700 obrtnika i poduzetnika, imamo odlična rješenja u poslovnoj zoni, turizam je ono što pokreće sve druge djelatnosti. U tom smislu može se očekivati nastavak rasta gospodarstva jednakim intenzitetom kao i do sada. No ono za što smo se opredijelili za naredno razdoblje je osiguravanje novih količina pitke vode jer je to na otocima uvijek problem. Pokrenuli smo veliki projekt podizanja brane i osiguravanja novih 5 milijuna kubika vode u postojećoj akumulaciji. Izazovi su nam i osiguravanje bolje izlazne ceste s otoka Krka prema kopnu, novi Krčki most u novom desetljeću jer postojeći most je usko grlo za vrijeme sezone. Na Krku ima puno posla unatoč svemu što smo do sada postigli kazao je Vasilić.

'Birači znaju što očekivati'

Dodao je da im sad slijedi novi ciklus Europske unije od 2021-2027. Jedan od velikih projekata je i izgradnja lukobrana u krčkoj luci koji se treba produžiti za 200 metara.

Odgovorio je i na pitanje koliko mandata treba jednom gradonačelniku kako bi ostvario sve što je u kampanji obećao.

- U Hrvatskoj nije ograničen broj mandata i ja sam se javljao na sve izbore. Birači znaju što od mene mogu očekivati i vide da korektno i pošteno radim svoj posao i da iza mene u privatnom vlasništvu ne ostaje bogatstvo i kuće - kazao je.

Vasilić je za HRT-ov Studio 4 kazao da se ne planira ponovno kandidirati za gradonačelnika Krka te da ga interesira bavljenje politikom na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:52