KAKO JE PRIČAO PREMIJER

‘On je space shuttle, agilan, pristojan... Ima sportsku drskost za velike utakmice‘

Prije nego što je postao ministar gospodarstva, Filipović je bio kandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba, zastupnik u Zagrebačkoj skupštini i član Nadzornog odbora Ine

Davor Filipović i Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je časopis Nacional u utorak objavio da je posebni savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Jurica Lovrinčević s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem dogovarao financiranje njegovog medija iz javnih tvrtki preko oglašavanja na televiziji te tražio da se dio tog novca kasnije vrati njemu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, što je dovelo do toga da je Lovrinčević prestao biti posebni savjetnik ministra.

Uz to, Lovrinčević je na 270. sjednici Vlade RH koja se održala u utorak razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada. Naime, on je bio član Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske te Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a izvan je snage stavljena Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije.

Prije nego što je 29. travnja 2022. godine postao ministar, Filipović je na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba koji su se održali 2021. bio kandidat Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatske stranke umirovljenika. Filipović je u prvom krugu izbora osvojio 32,151 glas, bitno manje od konačnog pobjednika izbora Tomislava Tomaševića koji je u prvom krugu osvojio 147,631 glas - najviše od svih kandidata. Tomašević je kasnije krajem svibnja 2021. pobijedio u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba.

Premijer Plenković se 8. listopada nakon svečane sjednice Hrvatskog sabora koja se održala na Dan Hrvatskog sabora dotaknuo tada aktualnih političkih zbivanja - u fokusu su tada bila previranja u Zagrebačkom holdingu - te konstatirao da se oko Možemo i Tomaševića prije spomenutih izbora stvorio "hype" te da se kandidata HDZ-a Filipovića "nemilosrdno razaralo". "(Davor Filipović) je space shuttle za sve njih skupa, svojim obrazovanjem i znanjem i poznavanjem grada, ali ga se pokosilo mitraljezom u medijskom smislu. Da je u Zagrebu vlast HDZ-a, mi sad ne bismo mogli disati, kričalo bi se oko sukoba interesa i korupcije, srušila bi se Vlada i Sabor", rekao je premijer.

Plenković je sredinom ožujka 2021. rekao da je Filipović svojom pripremljenošću i znanjem superioran u odnosu na druge kandidate u Zagrebu. "Gledao sam jučer nastup Davora Filipovića na dnevniku jedne od televizija i on je bio briljantan. On ima odgovor na svako pitanje, ima viziju za Grad Zagreb, ima argumente, podatke. Još jednom je demonstrirao koliko je superioran u odnosu na ostale kandidate u Zagrebu svojom pripremljenošću, znanjem, željom da da doprinos razvoju Grada Zagreba, svojim pogledom koji ima i širinu i koji se uklapa i u viziju Vlade i europske globalne trendove", rekao je premijer te dodao da mu Filipović ostavlja odličan dojam i da nitko drugi nema takvu kvalitetu znanja o bilo kojoj temi koja se tiče grada.

Predsjednik Vlade RH rekao je početkom ožujka 2021. da je Filipović sjajan je kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. Dodao je da je HDZ-ov kandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba ekonomski stručnjak koji će učiniti napore na konsolidaciji financija grada te da je riječ o čovjeku koji se dokazao kroz rad u Gradskoj skupštini. "Kompetentan je, zna detaljno sve gradske teme, sve o gradskim financijama. Razlika između njega i drugih kandidata je u tome što se razumije u teme, ne ulaze u tu utakmicu, a da se prethodno nije ranije bavio gradom i problematikom. Filipović je agilan čovjek, doktor znanost s 26 godina, pristojan, ali ima sportsku drskost za velike utakmice kao što je ova pred njim", rekao je Plenković.

Filipović se tijekom kampanje uoči lokalnih izbora "proslavio" neobičnim potezima i još neobičnijim izjavama. Cijelom zemljom je odjeknulo njegovo obećanje kako će mu prioritet biti izgradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi cjepiva protiv karcinoma i koronavirusa. Naklonost birača pokušao je pridobiti i tvrdnjama da će zatvoriti odlagalište u Jakuševcu, sagraditi novi stadion u Maksimiru, a Cibonu vratiti na stare staze slave.

Dosta publiciteta je dobila i izjava o poruci "Bećarac" u Ilici koja je bila postavljena nakon smrti Đorđa Balaševića. "Od njega znam samo pjesmu ‘Nikad kao Bane‘. Nisam vidio transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitati", ispalio je tada Filipović.

Sada već bivši ministar na početku je predizborne kampanje za Jutarnji govorio o studentskim danima u Sjedinjenim Američkim Državama. "Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15 - 20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila", rekao je Filipović. Očekivano, društvene su se mreže nakon te izjave obilato našalile na njegov račun.

Političku karijeru Filipović je nastavio je kao HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a krajem 2021. postao je članom Nadzornog odbora Ine. Ministar gospodarstva postao je krajem travnja 2022., a s te je pozicije smijenjen 12. prosinca 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:44