VIROVITICA

'ON ZA SEBE TRAŽI FARAONSKE OVLASTI' Oporba kritizira prijedlog da se Kirina ovlasti za istragu nestanka 17 milijuna kuna

Ivica Kirin
 Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednica Gradskog vijeća Virovitice po hitnom je postupku za srijedu sazvala sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi gradonačelnik Ivica Kirin (HDZ) trebao dobiti posebne ovlasti u internoj istrazi nestanka najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, što je izazvalo niz oštrih reakcija oporbenih stranaka koje ocjenjuju da bi takvim "faraonskim ovlastima" Kirin mogao dodatno prikriti dokaze pronevjere gradskog novca.

Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss (HDZ) po hitnom je postupku za srijedu u 17,30 sati sazvala izvanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu predviđeno "donošenje odluke o ovlaštenju gradonačelnika".

U prijedlogu odluke navodi se da su upravna tijela Grada Virovitice utvrdila u poslovanju niz nepravilnosti čije posljedice mogu biti kazneno-pravni procesi te da je "Grad Virovitica izvijestio Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za nadzor proračuna lokalne samouprave da postoji sumnja da je izvršeno kazneno djelo na štetu gradskog proračuna".

Gradsko vijeće bi usvajanjem predložene odluke ovlastilo gradonačelnika Kirina "da poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi potrebne tvrtke za pružanje pravne pomoći, reviziju poslovanja kako bi se omogućilo izvršavanje radnji i postupaka kojima će se nadoknaditi šteta nanesena Gradu".

Tajnica pročelnice Mirjana Trelecky podsjetila je u prijedlogu da je Kirin, nakon saznanja o mogućim nepravilnostima u financijskom poslovanju krajem svibnja podnio kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela na štetu gradskog proračuna.

- U svrhu utvrđivanja opsega i načina vršenja štetnih radnji, u pojedinim fazama postupka nužne su dodatne provjere, utvrđivanje činjenica, analize, vještačenja i zastupanja vezano za sudske i druge postupke, a time i potreba za uključivanjem vanjskih stručnih fizičkih i pravnih osoba - rekla je Trelecky, pojašnjavajući prijedlog da se Kirinu daju posebne ovlasti.

Protiv prijedloga Most, HSPD i SDP

Taj prijedlog odmah se našao na meti kritike Mostova vijećnika u virovitičkom Gradskom vijeću Darka Leškovića koji je 16. lipnja podnio kaznenu prijavu protiv Kirina zbog pomaganja u teškoj krađi i pronevjeri 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Lešković je nakon sazivanja sjednice priopćio da se Kirin umjesto dobivanja većih ovlasti treba izuzeti iz odlučivanja.

- Ovakvim faraonskim ovlastima Kirin bi mogao dodatno prikrivati dokaze - priopćio je Lešković.

Temeljem Kirinovih dosadašnjih izjava, Lešković je zaključio da su tragovi i predmeti kaznenog djela koji bi mogli poslužiti za utvrđivanje činjenica očito kontaminirani prije ili neposredno nakon što je Kirin podnio kaznenu prijavu protiv preminulog pročelnika za financije i gospodarstvo Siniše Palma.

- Sad, mjesec dana nakon tragičnog događaja, gradonačelnik traži i formalne faraonske ovlasti za sebe, što je skandalozno i nečuveno - ustvrdio je Lešković.

Vijećnik Siniša Prpić (HSPD) također se protivi davanju većih ovlasti gradonačelniku.

- Iznosi koje gradonačelnik želi za angažiranje odvjetničkih ureda i revizornih kuća vrtoglavi su, što znači dodatno trošenje novca građana - izjavio je Prpić.

Dražen Kurečić (SDP) rekao je da Ivica Kirin umjesto ostavke očito želi voditi istragu usporedno s nadležnim tijelima, što će građane Virovitice stajati dodatnih nekoliko milijuna kuna. S druge strane, sudski postupak još nije ni počeo, niti znamo ako ga bude, u kojem svojstvu će biti Grad Virovitica ili gradonačelnik kao odgovorna osoba.

Stranka Živ zid, koja je također podnijela kaznenu prijavu protiv Kirina zbog pronevjere i zlouporabe položaja i ovlasti, smatra da policija ni tužiteljstvo nisu profesionalno odradili svoj posao.

- Pošto se radi o nestanku više od 17 milijuna kuna, normalna bi aktivnost bila uhićenje okrivljene osobe te zaštita svih dokaza koji su vezani za ovo kazneno djelo - kažu u Živom zidu, stranici koja nema svog vijećnika u Gradskom vijeću.

- Novi potez gradonačelnika opravdava sumnju predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića koji je na prošloj konferenciji i rekao da se želi istraga usmjeriti u krivom smjeru - navode u Živom zidu.

Kirin preminulog pročelnika prozvao za pronevjeru zbog ovisnosti o kocki

Gradsko vijeće Virovitice priopćilo je 6. lipnja da je gradonačelnik Ivica Kirin odmah po saznanju za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice već u petak, 31. svibnja, slučaj prijavio virovitičko-podravskoj policiji te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe.

- Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno - istaknuli su tad u priopćenju.

Dodaju da je “odgovorna osoba” u petak “uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag”.

- Slučaj su preuzela nadležna tijela. U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu - kažu u gradu.

Virovitički gradski pročelnik za financije Siniša Palm (37) po pisanju medija zadnji put viđen je u petak 31. svibnja, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 3. lipnja nedaleko od Virovitice. Zaključno je da je riječ o samoubojstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 12:28