USPJEŠNA MJERA

ONA JE DOKAZ DA SE I U HRVATSKOJ MOŽE USPJETI Dok drugi nisu htjeli 'raditi za crkavicu', ona je skupljala iskustvo i kontakte i postigla nešto

 Foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Magistrici ekonomije Marini Begonji, pošlo je za rukom ono o čemu mnogi mladi tek sanjaju. Iako je relativno nedavno diplomirala, već je stalno zaposlena i to u respektabilnoj informatičkoj tvrtki 'Statim', piše Slobodna Dalmacija .

No, ono što Marinu razlikuje od njezinih nezaposlenih kolega s fakulteta je to što je ona objeručke prihvatila mogućnost stažiranja za 1600 kuna.

- Na Zavodu za zapošljavanje sam u ožujku 2013. godine vidjela oglas “Statima” za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Tada je, sjećam se, već bilo prošlo osam mjeseci otkako sam diplomirala i nisam mogla dočekati da počnem raditi... Naknada za SOR u to je vrijeme još iznosila 1600 kuna, i to bez troškova prijevoza, no nije me bilo briga jer shvatila sam da ću bez stažiranja teško do prave poslovne prilike - kaže Marina.

U tvrtki 'Statim' vrlo je zadovoljna. A kako i ne bi bila kad ova firma izrađuje sisteme online obrazovanja za Harvard i mnoga druga sveučilišta, a sama Marina komunicira s najvećim svjetskim tvrtkama – 'Johnson & Johnson', 'McKinsey', 'Fitch Ratings' i mnogim drugima.

- Radim u odličnoj atmosferi, okružena mladim ljudima, entuzijastima. Da se nisam odlučila ovdje odraditi staž svega toga ne bi bilo. Sjećam se kako su mi kolege s fakulteta govorili da nema šanse da rade za tu crkavicu, no nakon dvije, tri godine većina ih je popustila... Ekonomiju u Splitu godišnje upiše 1000 mladih, magistrira ih, doduše, 200, ali ni toliko radnih mjesta u struci se ne otvori - govori Marina Begonja.

Da ljudi ipak počinju shvaćati kako je na tržištu rada silno važno iskustvo, a upravo ono se dobiva ovom poticajnom mjerom, svjedoči i podatak prema kojem se u prvih osam mjeseci ove godine mogućnost rada bez zasnivanja radnog odnosa koristila duplo više negoli u istom periodu lani.

Točnije, SOR-ovaca je do kraja kolovoza bilo 1126, dok ih je u tom istom razdoblju 2014. godine evidentirano 557. Ovakvoj je situaciji svakako pridonijelo povećanje naknade s 1600 na 2400 kuna, koje je stupilo na snagu upravo početkom ove godine. Stažisti, inače, imaju pravo i na podmirenje troška prijevoza u maksimalnom iznosu od 1000 kuna.

Najdragocjeniji efekt spomenute mjere jest taj da poslodavci, kao što je slučaj i s Marinom Begonjom, ostavljaju u svojoj firmi radnike nakon odrađenog staža. U privatnom sektoru to, prema najnovijim podacima, čini čak 70 posto poslodavaca, navodi Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 01:17