SERIJAL JUTARNJEG

Ona je ‘dostavljala‘ djecu iz Konga! Misionari su je se bojali, a usluge je masno naplaćivala...

Osam tomova mučnih detalja iz 2014. otkrivaju kako su nadležne institucije znale za kršenje hrvatskih propisa o posvojenju i međunarodnih konvencija o zaštiti prava djece
 /Jutarnji.hr

Jutarnji list proveo je opsežno istraživanje o načinu na koji su hrvatski općinski suci potvrđivali presude o posvajanju djece iz Afrike. Od izvora s raznih općinskih sudova u Hrvatskoj prikupili smo 54 rješenja o međunarodnom posvojenju, od kojih se 50 odnosi na posvojenje djece iz DR Konga. Istražili smo i kako je prije jednog desetljeća sve počelo kad je u Hrvatsku stiglo prvih devetnaest mališana iz DR Konga te tko je uspostavio lanac na putu posvojenja čije su karike preživjele sve do danas. U središtu našeg istraživanja odgovornost je hrvatskih državnih institucija u tom više od desetljeća dugom kontroverznom procesu i zataškavanju nepravilnosti.

Ovaj serijal pisan je i vođen željom da sva djeca koja su rođena s manje obiteljske, geografske i političke sreće, na putu u Hrvatsku budu u sigurnim rukama, dobrodošla i prihvaćena, bez sjene sumnje da su žrtve trgovine djecom. Da imaju ista prava i jednaku zaštitu kao i djeca posvojena u zemljama koje poštuju dječja prava, kao i naša "domaća", posvojena u Hrvatskoj. I da se poštuje njihovo zakonsko pravo da jednoga dana, ako to požele, upoznaju svoje korijenePrvi tekst iz serijala pročitajte OVDJE.

Drugi tekst iz serijala pročitajte OVDJE.Djeca iz DR Konga, druge po veličini afričke zemlje, kako pokazuje naše istraživanje, dobro utabanom stazom stižu u Hrvatsku još od 2011., dakle, više od desetljeća - tu tajnu čuva osam tomova visok sudski spis na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu koji otkriva kako je i kojim kanalima tijekom 2011. i 2012. godine do hrvatskih posvojitelja stiglo prvih 19 kongoanskih mališana. Uvid u taj kazneni spis zatražili smo i dobili od predsjednice toga suda. Dokumenti, osim zakučastog puta koji su djeca prošla da bi došla u Hrvatsku, iznose na svjetlo dana i nešto puno značajnije - da su sva nadležna hrvatska državna tijela još prije desetljeća znala i dozvolila da se posvojenja iz DR Konga odvijaju uz kršenja hrvatskih propisa o posvojenju i međunarodnih konvencija o zaštiti prava djece na čije se poštivanje država obvezala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 08:07