OPORBA O VUKOVARU

‘Onemogućit će im se bacanje vijenca u Dunav? Pitajte HDZ, ipak je SDSS njihov koalicijski partner‘

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da su, nažalost, naviknuli na verbalne i fizičke prijetnje

Polaganje vijenaca kod spomen obilježja u naselju Lužac

 Vlado Kos/Cropix

Onemogućavanje predstavnicima SDSS-a da bacanjem vijenca u Dunav odaju počast poginulima u Vukovaru predstavnici parlamentarnih stranaka kritizirali su, uz poruku da na Dan sjećanja nikakve podjele nisu dobrodošle te da svima treba omogućiti da izraze pijetet svim žrtvama.

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, za sutra je najavio konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoj plan kojim će onemogućiti Milorada Pupovca i njegov SDSS da bacanjem vijenaca u Dunav odaju počast poginulim žrtvama.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac za N1 televiziju izjavio je da su, nažalost, naviknuli na verbalne i fizičke prijetnje.

„Kada to rade anonimne osobe, to je jedna stvar, ali kada to rade naši kolege iz Sabora, djeluju na osnovi loše pameti i suprotno ustavnim vrijednostima. Život bez sućuti ne može biti dobar život. Prijetiti tako nekome može samo netko tko ne razumije ili ne može razumjeti”, poručio je.

Vukovar treba biti otvoren grad, a gradonačelnik čovjek koji ta vrata drži otvorena, istaknuo je.

„Vukovar ćemo sigurno posjetiti. Ne bojimo se doći ni 17. ni 18. studenoga. Oprezni smo samo zato što ne želimo da se okalja sjećanje na bilo koji način, ne našom gestom nego reakcijom na našu gestu. Kad procijenimo da taj rizik neće biti toliko, onda ćemo reći kako ćemo doći”, najavio je Pupovac.

Grbin: HDZ pustio duha iz boce

Ogradu je u hrvatski politički život uveo HDZ i pustio je duha iz boce, komentirao je Peđa Grbin (SDP) najave da bi se predstavnike SDSS-a moglo živim zidom nekih političkih aktera spriječiti da bace vijenac u Dunav.

U slobodnoj državi bi prosvjed i javno izražavanje političkog stava ili izražavanje pijeteta žrtvama trebalo biti nešto oko čega se ne rade drame na ovaj način, istaknuo je.

„Ni Vukovar ni Hrvatska nisu feudalno leno Penave. On to nije dobio u naslijeđe nekakvom kraljevskom poslanicom da s tim gradom može raditi što god hoće. To je grad njegovih stanovnika, ali ovu subotu, kada komemoriramo strahovitu žrtvu koja se tamo dogodila, Vukovar je grad svih građana ove zemlje i žrtvama moramo moći odati počast”, poručio je.

A ovo Penavino cirkusiranje, koje mu možda i donosi privremene političke poene, ovoj zemlji radi nevjerojatnu štetu. Ako netko strada, baš me zanima hoće li Penava biti spreman preuzeti odgovornost za ono što je napravio, zapitao je Grbin.

Selak Raspudić: Nije prikladno

Marija Selak Raspudić (Most) kaže da nema nikakva saznanja o tome i o mehanizmima na koji bi se način to moglo zabraniti tako da to ne mogu komentirati.

„U Republici Hrvatskoj postoje zakoni koji uređuju mogućnost izražavanja pijeteta i u pravnoj državi treba se držati zakona. Drugo je pitanje što je u takvoj situaciji prikladno, a što nije, pogotovo uoči žrtve Vukovara, u hrvatskom društvu i s obzirom na sve što se dogodilo. No, o tom konkretnom činu treba pitati HDZ s obzirom na to da je SDSS njihov koalicijski partner”, naglasila je.

Temelj politika Mosta, dodaje, Domovinski je rat i ne mislim da je prikladno u tom trenutku fokus stavljati na takav oblik izražavanja pijeteta nego bi se svi, koji priznaju Hrvatsku kao suverenu državu, trebali u trenutku sjećanja na žrtvu Vukovara prije svega usredotočiti na sve ono što se dogodilo u Vukovaru, a odnosi se na stradanje hrvatskog naroda.

Benčić: Podjele nisu dobrodošle

Sandra Benčić (Možemo!) kazala je da idu u Vukovar. Što se tiče najava da će se predstavnicima SDSS-a zabraniti bacanje vijenca u Dunav, mislim da taj dan ne treba politizirati nego moramo biti u sućuti sa svim žrtvama, poručila je.

„Nikakve podjele na taj dan zaista nisu ni na koji način dobrodošle i svim građanima Hrvatske, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, mora biti dozvoljeno da na taj dan izraze pijetet svim žrtvama Vukovara, također, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, smatra Benčić.

Zurovec: Ništa nije crno-bijelo

Dario Zurovec (Fokus) mišljenja je da Vukovarcima znači kada ih se posjeti, ali ne kada se to čini radi politiziranja, showa, selfija kod vodotornja, jer ti ljudi i ostatak godine tamo žive.

„Vukovar treba oživjeti gospodarski, a sva ova prepucavanja treba ostaviti povjesničarima. U Domovinskom ratu ništa nije bilo crno-bijelo i potrebno je zacijeliti stare rane, naučiti iz tog iskustva i dalje graditi Vukovar i Hrvatsku”, kazao je.

Što se tiče SDSS-ova polaganja vijenca u Dunav, nema problema ako se nešto radi s pozitivnom porukom i pijetetom, ali ako se ide provocirati i sukobljavati, to nikome ne koristi, poručio je Zurovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:46