TOMISLAV ĆORIĆ

‘Oni koji nas kritziraju toče gorivo po fiksnoj cijeni. Minimalna plaća? Nije dovoljna za puno toga‘

Na upit hoće li se zabrana rada nedjeljom osjetiti na državnom proračunu, odgovorio je da je Vlada spremna na tu žrtvu.
Tomislav Ćorić
 Ranko Suvar/Cropix

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić razgovarao je u intervjuu za Media servis o poskupljenjima, energentima, ali i gospodarskom stanju u zemlji.

Među ostalim je istaknuo da su odlukom Vlade spriječili rast cijena naftnih derivata u idućih nekoliko tjedana.

- Na taj način stabilizirali smo očekivanja i uvjete funkcioniranja, kako za naše građane, tako i za ekonomiju, istaknuo je ministar.

Na upit kako je konkretno donesena ta odluka, odgovorio je:

- Donosimo ju zajedno, na užem kabinetu. Cijene goriva i njihov rast općenito proteklih tjedana bile su u više navrata predmet naših razgovora i analiza, u konačnici ta odluka je donesena dan prije sjednice Vlade, odgovorio je ministar.

Istaknuo je da će u 30 dana, koliko odluka vrijedi, analizirati situaciju na tržištu i ako se situacija ne smiri da će reagirati dodatno onoliko koliko bude potrebno.

Smirivanje u prosincu

Napominje kako su projekcije da će doći do smirivanja u prosincu.

Komentirao je tvrdnje nekih ekonomista da se Vlada nije trebala uplitati jer će na ovaj način doći do posljedica oko kvalitete i kvantitete goriva te dijela oporbe da su trebali smanjiti trošarine, a ne problem cijene goriva prebaciti na distributera.

- To su sve pitanja koja se sada mogu upućivati sljedećih mjesec dana, međutim ti koji ta pitanja postavljaju odu na benzinsku crpku, natoče gorivo po fiksnoj cijeni koja je niža od one od prije deset dana te znatno niža od one koja bi danas bila da mi tu odluku nismo donijeli. U narednoj fazi mi ćemo promišljati kako dalje intervenirati. Ova odluka koja je donesena išla je prije svega na uštrb distributera. Međutim, ako dođe do daljnje eskalacije naravno da država treba i hoće intervenirati - u vidu trošarina, rekao je.

Komentirao je i to što će primjerice INA kupcima nuditi najkvalitetnije naftne derivate samo do isteka zaliha, upravo zbog Vladine odluke o zamrzavanju cijena goriva. Tvrdi da je bio očekivano da će distributeri na neki način izraziti nezadovoljstvo.

- Njih nekoliko. Ja vjerujem da je to nešto što je u konačnici iskomunicirano među njima. Prvi dan kada je došlo do odluke svi su priopćili da će poštovati tu odluku Vlade, što je ono što očekujemo da će se dogoditi. Nama je najvažnije da će ovi dominantni naftni derivati, Eurosuper 95 i Eurodizel, biti dostupni u sljedećih mjesec dana jer ne postoji niti jedan jednini razlog da na bilo koji način njih pomanjka.

Što se tiče cijena plina, potvrdio je da građani mogu biti mirni i da cijena neće rasti do travnja.

- Nakon 1. travnja, prema onome što trenutno imamo kao situaciju, prema trendu i očekivanjima, ona će narasti. Koliko će narasti, to će ovisiti o sljedećim mjesecima, poručio je ministar.

- Što se struje tiče, do kraja godine smo mirni. Postoje određeni alati koje ćemo koristiti početkom sljedeće godine i u tom kontekstu ja ne očekujem frapantan rast cijena struje kakav imamo prilike vidjeti u najvećem broju europskih zemalja".

'Minimalna plaća nije dovoljna za puno toga'

Dodao je da će učiniti sve da cijene energenata ne udare snažno na životni standard. No svako poskupljenje namirnica i usluga udara građane, poglavito one s minimalnom plaćom. Na pitanje može li netko normalno živjeti u Hrvatskoj s minimalnom plaćom, Ćorić odgovara:

- Naša minimalna plaća nije dovoljna za puno toga. Ono što je sreća u nesreći je činjenica da iz godine u godinu sve manji broj naših građana prima minimalnu plaću, kao što je i činjenica da iz godine u godinu prosječna plaća raste. Medijalna je prati u svom porastu, ali je nešto niža. Ono čemu težimo je da kontinuirano tijekom ovog drugog mandata naše Vlade uvećavamo i minimalnu i prosječnu, odnosno medijalnu plaću., rekao je.

Osvrnuo se i na najave guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi kreditno zaduženim građanima s varijabilnim kamatnim stopama iste mogle porasti za 10 do 20 posto.

- Onog trenutka kada krene inflacija, koja u pravilu dobrim dijelom nastaje i zbog prevelike količine novca u opticaju, tada središnje banke idu u suprotnom smjeru, poskupljuju novac. To nije ništa drugo nego rast kamatnih stopa. To je jedan od scenarija, a u kojoj mjeri će se on dogoditi i kad će se dogoditi, to ni mi, ni gospodin guverner ne znamo. On je otvorio tu temu vjerojatno kako bi upozorio da takva mogućnost postoji. Svi oni koji imaju kredite prema varijabilnoj kamatnoj stopi moraju biti svjesni činjenice da ukoliko dođe do značajnog porasta kamatne stope i njihova rata raste.'

Govorio je i o mogućoj zabrani rada nedjeljom, koja b, prema tvrdnjama nekih ekonomista, mogla dovesti do smanjenja plaća, ali i tisuća otkaza.

- Očito da o tome govore svi oni koji ne rade nedjeljom jer ukoliko imate nekog tko radi nedjeljom, a ja sam imao priliku godinama funkcionirati na taj način, onda znate da taj koji radi nedjeljom, tu nedjelju nije s vama. Nadamo se da će zakonski okvir proći i da će proći ocjenu Ustavnog suda, a hoće li to dovesti do smanjenja prometa nedjeljom? Definitivno hoće, rekao je

Na upit hoće li se to osjetiti na državnom proračunu, odgovorio je da je Vlada spremna na tu žrtvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 23:47