KAOS ZBOG CENTA

Oni koji nemaju dopunsko još neko vrijeme neće plaćati participaciju. Razlog je bizaran, i da - ima veze s eurima

Na blok papiru koji dajemo pacijentu piše cent više nego što je stvarna cijena HZZO-a - kaže Leonardo Bressan, obiteljski liječnik

Eurokovanice 

 Damir Skomrlj/Cropix

Većina građana koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje još neko vrijeme neće plaćati participaciju kod liječnika obiteljske medicine. Razlog je banalan jer postoji dvojba oko preračunavanja deset kuna u eure.

Naime, iako već pola godine znamo da je 1 euro fiksnih 7.53450, očito niti to nije dovoljno da se izračuna cijena.

Naime, na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jasno stoji da je participacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 1.32 eura, no liječnicima su poslali blokove (račune za pacijente) na kojima je naznačeno da je participacija 1.33 eura.

- Nastao je kaos zbog jednog centa. No, mi ne znamo kako ćemo naplaćivati. Na blok papiru koji dajemo pacijentu piše cent više nego što je stvarna cijena HZZO-a - kaže Leonardo Bressan obiteljski liječnik, tako da je njegova odluka da do rješavanja tog problema on ne planira naplaćivati participaciju građanima.

Nejasno mu je, kaže, da se to nije moglo riješiti, nego da sada kada je euro poslao službena valuta oni ne znaju što da rade.

- Iz HZZO-a su nam kazali da kemijskom olovkom prekrižimo broj 1.33 i napišemo 1.32, no to je mimo svakog zakona i sigurno nitko od nas to neće raditi - napominje Bressan i dodaje kako naplaćivanje participacije uopće ne bi trebao biti njihov posao. naime, novac od participacija ide HZZO-u, tako da je liječnik samo naplati uslugu osiguraniku i novac predaje osiguravatelju.

S obzirom na to, kaže Bressan, potpuno je nelogično da obiteljski liječnici moraju sami brinuti o tome imaju li novac za razmjenu u eurima.

- Dakle, mi bi za treću stranu, HZZO, trebali o vlastitom trošku kupovati start pakete eura. Tu nema nikakve logike, i kada već moramo tor aditi oni su nam trebali dati takve start pakete - napominje Bressan.

A kada će stići blokovi s iznosom participacije od 1.33 također nije poznato.

Iz HZZO-a su nam rekli da će stići. Kada? ne zna se. I jutros sam bio u područnom HZZO-u no nemaju nikakvih informacija, tako da sve što imamo je čekati - zaključuje Bressan.

Inače kada se 10 kuna podijeli s fiksnim tečajem konverzije dobije se 1.327 eura, što bi u konačnici ipak trebalo prema pravilu o zaokruživanju biti 1.33 eura.

I drugi obiteljski liječnici s kojima smo razgovarali ne naplaćuju participaciju

- Prvo nemam s čime vraćati, jer ljudi se sada rješavaju kuna, što je i logično. Drugo nemam vremena za to, a treće niti ne znam koliko naplatiti. ja sam liječnica, moja kolegica medicinska sestra i mi nismo blagajnice niti mjenjačnica - kaže nam zagrebačka liječnica. Na pitanje kako će pravdati to što nije naplatila participaciju kaže da će ‘provući‘ pacijenta na šifru koja ne zahtijeva plaćanje participacije.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je osnovom zakonske obveze dvojnog iskazivanja vrijednosti sudjelovanja osigurane osobe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, do nove godine kada je bilo potrebno uz iznos od 10 kuna dodati i iznos u eurima. No, napominju, nije bila službeno objavljena proračunska osnovica u eurima te je pretvorba iznosa od 10 kuna prema objavljenom tečaju, zaokruženo na 2 decimale iznosila 1,33 eura. S tako utvrđenim iznosom i primjenom od 5. rujna 2022. godine tiskane su uplatnice koje su tijekom mjeseca kolovoza 2022. godine dostavljene ugovornim partnerima PZZ.

- Nove uplatnice s primjenom od 1. siječnja 2023. godine prema utvrđenom pravilu trebaju također sadržavati dvojno iskazane vrijednosti, no obrnutim redoslijedom navođenja - prvo iznos u eurima, a onda iznos u kunama. Takve su uplatnice naručene od tiskare, no kako bi se iskoristile postojeće, utvrđeno je da nema pravne prepreke za korištenjem starih, ali uz uvjet da se sudjelovanje naplaćuje u definiranom iznosu od 1,32 eura koliko iznosi 0,30% od službeno objavljene proračunske osnovice od 441,44 eura - pojašnjavaju u HZZO-u.

Na pitanje zašto novi blokovi nisu stigli iz HZZO-a kažu da postoje određene tehničke poteškoće, a novi blokovi uplatnica s otisnutim iznosom od 1,32 eura bit će isporučeni krajem idućeg tjedna.

- Slijedom rečenog, HZZO je uputio ugovorne partnere da na postojećoj uplatnici prekriže iznos od 1,33 eura i rukom upišu iznos od 1,32 eura - zaključuju iz HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 05:15