TOMISLAV ĆORIĆ

‘Oni koji su protiv neradne nedjelje trebali bi 8 sati provesti na blagajni da vide kako to izgleda‘

‘Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezervirana za prijatelje i obitelj‘
Tomislav Ćorić
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao Vladinu najavu zabrane rada nedjeljom. Ta je najava digla na noge poslodavce u trgovačkom sektoru koji upozoravaju da usred koronom uzrokovane gospodarske krize nema nikakvog smisla ograničavati radno vrijeme trgovina.

- Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezervirana za prijatelje i obitelj i to za sve naše građanke i građane. Većina građana po anketama koje smo radili podupire neradnu nedjelju u trgovinama jer je to veliki sektor koji je najizloženiji radu nedjeljom, izjavio je ministar.

Iako veliki poslodavci kažu da bi 10 posto zaposlenika moglo ostati bez posla, Ćorić misli da neradna nedjelja ne bi dovela do otpuštanja.

- Svi koji tako olako stavljaju u koš s drugim danima i misle da je profit najvažniji, trebali bi možda osam sati provesti na blagajni pa onda komentirati kako to izgleda, poručio je Ćorić.

Komentirao je i bi li se zabrana odnosila na sve trgovce ili bi bilo iznimki.

- Što je više iznimki, to je zakon ranjiviji pred Ustavnim sudom i upravo zbog toga će iznimke biti minimalne, to će biti samo trgovine u onim objektima koji su infrastrukturno važni, poput zračnih luka, kolodvora, benzinskih crpki i bolnica, ali neće ih biti previše, ističe.

Ćorić kaže kako 16 radnih nedjelja "pretpostavlja mogućnost da vrhunac turističke sezone plus nekoliko tjedana oko blagdana budu pokriveni i da trgovački lanci, koji se najviše opiru prijedlogu, mogu namiriti najveći dio potrošnje koja se tada odvija".

- U ostalim nedjeljama će se prometi prirodno preliti na dane oko vikenda, kada i jesu najveći prometi, prema fiskalizaciji, kaže Ćorić.

Uvjerava da Vlada ne planira prodati udjele u Podravci te da će kompanija ostati u vlasništvu države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 23:31