ZORAN MILANOVIĆ

‘Oni koji žele prestanak zuluma i okupatorske vlasti u Hrvatskoj naći će zajednički jezik oko bitnih stvari‘

‘Istanbulska konvencija ne da nije bitna za Hrvatsku, nego smo bez nje živjeli, a da nismo ni znali, izjavio je Predsjednik

Slavonski Brod, 120424.
Predsjednik Zoran Milanovic prisustvovao je otvorenju Kuce tambure - Slavonska notna bajka.

 /Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović uvjeren je da će oni "koji žele prestanak zuluma i okupatorske vlasti u Hrvatskoj" naći zajednički jezik oko bitnih stvari, pa i Istanbulske konvencije za koju smatra da nije bitna, te je opisuje kao najbolji primjer velike buke ni oko čega.

Upitan o najavi Domovinskog pokreta da će, ako dođu na vlast, deratificirati Istanbulsku konvenciju, odnosno smatra li da će ta tema biti kamen spoticanja između različitih političkih opcija koje bi činile većinu ako on postane premijer, Milanović je odgovorio kako bi ta tema sigurno bila kamen spoticanja, te da će o tome trebati razgovarati.

"Neću vam u ovom trenutku odgovoriti, jer ni sam nemam odgovor, ali sam uvjeren da će oni koji žele prestanak zuluma i okupatorske vlasti u Hrvatskoj naći zajednički jezik oko bitnih stvari. Istanbulska konvencija ne da nije bitna za Hrvatsku, nego smo bez nje živjeli, a da nismo ni znali", izjavio je Predsjednik nakon posjeta grupaciji "Đuro Đaković" u Slavonskome Brodu.

Sada je deratificirati bilo bi jako teško, ocijenio je. "Dakle, to je tema oko koje bismo se teško složili. Ali naravno, Domovinski pokret želi biti drukčiji od Plenkovića jer Plenković nema nikakve vrijednosti i nikakvu vjeru, a ovi nekakvu imaju", prokomentirao je stav Domovinskog pokreta.

U nekim stvarima su u krivu, u nekima "namjerno natežu konopac i namjerno izazivaju konflikt", dodao je. "Još uvijek u granicama, bez nasilja i sve je to skupa katkad zabavno, ali nije nasilno, nije silnički", dodao je.

Rekao je i da njegova Vlada nije ratificirala Istanbulsku konvenciju jer su zaboravili. "Ljudi od nje rade čudovište i istovremeno rade vojsku spasa. Dakle, ako je nema - gotovi smo, sve žene će biti izubijane, a djeca će biti maltretirana. Ako je ima, kaže desnica, prestat ćemo postojat kao društvo", pojasnio je.

Ta je konvencija najbolji primjer velike buke ni oko čega, to je prazna i šuplja priča, ocijenio je Milanović ponovivši da je to tema za razgovor "nakon izbora".

Smatra i da je Istanbulska konvencija, kao i niz drugih dokumenata, neprovediva u potpunosti. "I onda je Plenković oko toga napravio neku vrstu raskola u HDZ-u i mi se dan-danas zbog toga znojimo kao društvo, a život ide dalje najnormalnije", prokomentirao je.

Novinare je zanimao i Milanovićev stav o paktu o migracijama, paketu od 10 zakonodavnih akata kojima se reformira europska migracijska politika i politika azila, koji je u srijedu usvojio Europski parlament. Predsjednik Republike ocijenio je da će taj pakt propasti jer ima previše država i političkih zajednica koje neće pristati na njegove odredbe.

Kaže da nije vidio što se sve nalazi u tom paktu, no smatra da je to jedna "nasilna pretenciozna agenda". Rekao je i da je pitanje kako će izgledati većina u Europskom parlamentu nakon europskih izbora početkom lipnja jer će, ocijenio je, biti puno više antisistemskih stranaka koje su euroskeptične.

"Ovo što ste vi sad rekli, to zvuči jako važno i to ima ogromnih pretenzija da se nekog kažnjava, da se bude s nekim solidaran, da se razgovara o stanju, ono, ljudskih prava u Mianmaru, ali to vam ljude ne zanima, a kad im se to počne nametati onda ih iritira", prokomentirao je novinarima nakon što su mu iznijeli neke od detalja pakta.

Milanović nije htio odgovarati na pitanja o HDZ-ovom Olegom Butkoviću s kojim je proteklih dana imao niz okršaja, verbalnih i na društvenim mrežama, rekavši da će se "Plenković baviti Butkovićem kad mu ovaj bude radio o glavi sljedećih dana!. "Tu će se poklati Butković i Anušić. Ovo nije tema”, odgovorio je.

Milanović u "Đuri Đakoviću": Remont Bradleya treba pripisati mojoj Vladi

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u petak je posjetio Slavonski Brod gdje je održao radni sastanak s predstavnicima uprave Đuro Đaković Grupe gdje se obavlja remont oklopnih vozila Bradley što, rekao je, treba pripisati još njegovoj Vladi.

Na remontu u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila su 22 Bradley oklopna vozila, remont će uskoro biti gotov, a ukupno ima njih 89.

Zadovoljan radom novih vlasnika, svjetski poznate češke tvrtke, Milanović je istaknuo da ugovor za remont tenkova treba pripisati još njegovoj Vladi, kada je ministar obrane bio Ante Kotromanović, te napomenuo da je žalosno što se Patria od 2013. ne proizvodi.

Predsjednik je obišao i radni pogon, a potom izjavio da posao dobro napreduje i da će Hrvatska uskoro imati stratešku količinu oklopnih vozila te da su "Bradleyi spašeni".

"U zadnjoj sekundi sam natjerao Plenkovića da marginalizira i gurne u stranu svog ludog ministra Banožića. Ova vozila su htjeli baciti, završila bi u Ukrajini, gdje je potrebno, ali meni je nekako draže da su u Hrvatskoj. Odlično su oružje, spašavaju živote i ukupno će stajati manje od milijun eura po komadu kad ih moderniziraju", rekao je Milanović.

To je, kaže, novac koji se treba iskoristiti pametno, kao za remont migova koji je napravljen u mandatu moje Vlade. "Letjeli su do prošlog tjedna, više nego ikada u novijoj Hrvatskoj povijesti. Da nije bilo remonta koji je napravljen u Ukrajini dok se još moglo za minimalan iznos, ne bismo imali svoje zrakoplovstvo. Sada dolaze francuski avioni koji su sto puta skuplji", kazao je.

Milanović je napomenuo da s njime u obilasku Đure Đakovića i remontiranih Bradleya nema načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomira Kundida, kojeg je imenovao prije nekoliko tjedana, zato što ne dopušta da se vojnici tog ranga, koji se moraju baviti vojskom, razvlače po predizbornim nastupima ministra.

Ranije ovog tjedna u "Đuri Đakoviću" bio je ministar obrane Ivan Anušić, a s njime i načelnik Kundid. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:01