UKUPNO 111 LJUDI

Oni su se zbog mjere ‘Biram Hrvatsku‘ vratili kući: ‘U Njemačkoj je bilo OK, ali tamo si ipak - stranac‘

Prošle je godine Vladinu mjeru ‘Biram Hrvatsku‘ iskoristilo samo 184 građana, od čega za povratak iz dijaspore njih 111

Valentina Krstanović

 Marko Mrkonjic/Cropix

Velike su bile najave i očekivanja Vlade RH od mjere "Biram Hrvatsku", kojoj je prvenstveni cilj bio potaknuti naše ljude da se vrate iz inozemstva i ovdje pokrenu svoje privatne poslove.

Neslužbeno su iz Banskih dvora potkraj prosinca 2021. godine, kada su najavili ovaj program, komunicirali kako ciljaju na povratak čak 4000 do 4500 naših građana, naravno ne sve odmah u prvoj godini, ali vjerojatno tijekom četverogodišnjeg razdoblja. No, već su prvi mjeseci prošle godine, u kojoj je počela provedba, pokazali veliku nezainteresiranost Hrvata u dijaspori za povratkom u domovinu, a kraj godine to je u potvrdio. U 2022. godini, naime, za ovu se mjeru prijavilo svega 184 naših sugrađana, a iskoristilo ju je svega njih 136, od čega 111 za povratak u Hrvatsku, odnosno 25 za preseljenje unutar Hrvatske, iz razvijenih u nerazvijene krajeve, što je također opcija.

Odbijena su 34 zahtjeva

Uglavnom, u zemlju se vratilo 2,8 posto naših sugrađana od minimalne brojke koju je naciljala Vlada Andreja Plenkovića. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji operativno provodi ovu mjeru, odgovorili su nam i kako je još 14 zahtjeva u obradi, a na 34 zahtjeva su negativno odgovorili.

Valentina Krstanović, 27-godišnja učiteljica razredne nastave i engleskog jezika iz Čepina, jedna je od 111 koji su izabrali Hrvatsku te se nakon dvije godine rada u Njemačkoj vratila kući.

- Iskoristila sam prvu priliku koja mi se pružila da ostvarim svoj san i radim kao učiteljica u svojoj zemlji. Doduše, nisam dobila posao u školi kao što sam planirala, ali otvorivši obrt za poduke, imam priliku raditi ono za što sam se obrazovala - veli ova mlada djevojka, kojoj je Njemačka od prvog trena, kaže, bila samo privremeno rješenje.

image

Valentina Krstanović

Marko Mrkonjic/Cropix

- Nikada nisam tamo planirala dugo ostati. Bilo je to silom prilika, jer u Hrvatskoj po završetku fakulteta za mene nije bilo posla, a u njemačkom Ravensburgu sam dobila posao u vrtiću s kojim sam bila jako zadovoljna. Međutim, biti sam u stranoj zemlji nije nimalo lagano, pogotovo što sam tamo došla praktički na početku pandemije. No, sve se to posložilo, uvjeti su bili izvrsni, mogućnost napredovanja također, ali tamo sam ipak bila stranac i to mi se nikako nije sviđalo – kazala je Valentina, koja je sve vrijeme boravka u Njemačkoj slala zamolbe za posao u Hrvatskoj, ali nikada joj nitko nije ni odgovorio. Stoga joj je mjera "Biram Hrvatsku" došla kao naručena.

Život i posao na selu

- Bez toga moj povratak u Hrvatsku ne bi bio moguć i što se mene tiče to je odlična mjera. Cijeli proces bio je okončan relativno brzo, obrt sam prijavila 26. rujna 2022., a službeno počela raditi na svoj rođendan 14. studenoga čime sam sama sebi na najljepši način čestitala rođendan – smije se Valentina koja drži poduke u učenju za učenike i studente, ali i tečaj stranog jezika, pripreme za državnu maturu, kreativne radionice, pripreme predškolaca, pripreme za majstorske ispite, online predavanja...

image

Valentina Krstanović

Marko Mrkonjic/Cropix

Mjeru je iskoristio i 33-godišnji David Granić, koji se preselio iz Osijeka u svega 27 km udaljene Ladimirevce te u rodnom mjestu Fabijana Šovagovića našao mir, ali i sretno poslovno okruženje iz kojeg vodi obrt za marketing i poslovno savjetovanje.

- Do ožujka prošle godine nikada nisam živio na selu, a sada mi se čini kao da sam cijeli život ovdje. Prepoznao sam u ovoj mjeri dobru poslovnu priliku, jer sam iz ranijeg iskustva znao da na selima i među lokalnim OPG-ima ima prostora i potrebe za sve vidove digitalnog marketinga i javnog oglašavanja, što se i pokazalo točnim, jer sam vrlo brzo našao klijente kojima sada pomažem da se dodatno razvijaju i napreduju – kazao nam je David.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:46