JUTARNJI U DVORU

Oni su tužni, bijesni i odsječeni od svijeta: ‘Nitko nas ne obilazi. Zar mi nismo Hrvatska?‘

Ovdje se Una u naselju Struga popela na čak 570 centimetara

Poplavljeni Dvor na Uni

 Ranko Šuvar/cropix/

Reporteri Jutarnjeg jedini su se danas probili u Dvor na Uni, grad koji je potpuno odsječen od Hrvatske zbog izlijevanja rijeke Une. Naime, cestovni pristupi potpuno su poplavljeni, a neko vrijeme bili su zatvoreni i granični prijelazi, tako da je ova općina od nekoliko tisuća ljudi sa 64 naselja na nekoliko sati bila posve odvojena od Hrvatske.

Ovdje se Una u naselju Struga popela na čak 570 centimetara. To nije rekordno, 2014. je bila na 593. Do Dvora smo došli preko Bosne i Hercegovine, čim su se prijelazi otvorili.

- Zar mi nismo Hrvatska? Odsječeni smo od svijeta. Nitko nas ne obilazi, voda nam je gotovo u kućama - govore.

U potpunosti su poplavljena sela Kuljani, Struga i Zamlaća te Unčani, a do Donjeg Dobretina također je nemoguće doći. Probijaju se jedino čamci Hrvatskog Crvenog križa i Gorske službe spašavanja. U tim naseljima živi više stotina duša, od staraca do mladih obitelji s djecom.

Val iz Bihaća

Na samom ulazu u Dvor dočekuje nas gospođa Rada. Dvorište joj doslovce pliva pod vodom. Desetak ovčica i jarac sklonili su se uz cestu. Voda polako prodire u kuću, temelji su, na sreću, visoki, pa štete unutra još nema.

image

Anita Kolarec

Ranko Suvar/Cropix
image

Rada

Ranko Suvar/Cropix
image

Poplavljen Dvor na Uni

Ranko Suvar/Cropix

- Ne znamo kako će biti večeras. Srećom još ima struje i vode - kaže.

Obitelj Kolarec, Anita i Silvio, ogorčeni su.

- Svi se u Kostajnici, a o nama nitko ništa - govori nam zabrinuto gđa. Anita.

Zabrinuta je što će se najavljuje novi val iz Bihaća.

- Voda je stigla doslovce odjednom, preko noći. Mačak Tomica na to nas je upozorio. Samo smo gledali kako nezadrživo raste - govori nam obitelj Kolarec.

Načelnik Nikola Arbutina stiže nakon sastanka stožera Civilne zaštite.

- Istina je, odsječeni smo od Hrvatske. Stanovnicima poplavljenih sela dopremamo pitku vodu i hranu, obilazimo svakoga, idemo gdje god je moguće. Problem je što Hrvatska vojska ne može do nas, pristup je moguć samo čamcima. A jedini cestovni put je preko BiH, što bi značilo da bi Hrvatska vojska morala u BiH - kaže zdvojno.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Dramatično je i u Hrvatskoj Kostajnici. Zečji nasipi koje Hrvatska vojska neumorno postavlja još od utorka jučer su ipak popustili. Una je narasla na gotovo 500 centimetara i poplavila cijeli centar grada. Prizori koje smo zatekli apokaliptični su. Promet je posve obustavljen, vojska, vatrogasci i sami građani nadljudskim naporima pokušavaju spasiti svaki objekt.

Na trenutak nam se čini da je trud uzaludan jer kiša ne prestaje padati, a Una ne prestaje rasti.

Ogorčeni stanovnici

U protekla 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između deset i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su u srijedu Hrvatske vode.

Kako navode, najviše je kiše palo ponovno na području gorske Hrvatske: u Slunju 68 milimetara, Gospiću 59, Ogulinu 58, na Zavižanu 57, a u Delnicama 55 milimetara. Znatne su količine pale i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (u Bihaću 58 mm).

Na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu dočekuje nas policijska blokada i oznaka "Voda na cesti". Dalje se može jedino bagerom, traktorom ili - čamcem. Prekrasni barokni hotel Central poplavljen je. Ulica Vladimira Nazora pod vodom je oko 70 centimetara, vreće popuštaju, vojnici neumorno rade nove nasipe, ali oni popuštaju.

image

Nikola Arbutina

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

- Ovo je nevjerojatno. Voda nadire iz tla! - kaže nam djelatnica jednog ureda u centru grada koja partvišom skuplja vodu iz ureda i metlicom je vraća u kantu pa izbacuje na ulicu. Objekt je zaštićen vrećama, ali one ne pomažu. Ni sama ne zna, dodaje, odakle dolazi. Dok u gumenim čizmama prolazimo kuda se uopće može proći, susrećemo ljutite stanovnike.

Strah što donosi noć

- Godinama nam sve vlasti obećavaju da će se ovo promijeniti. Onda se dođu slikati dan prije najvećeg vala, nešto obećaju i odu. A mi ovdje u vodi, plivaju nam kuće, uništeno nam je sve - kažu u očaju. Pouzdaju se tek u vojsku koja stvarno, bez predaha, u najtežim uvjetima daje sve od sebe. Brani se svaki centimetar Kostajnice, bageri voze ljude i vreće s pijeskom, voda je prodrla u radnje, kafiće, brani se Fina, ispostava Porezne uprave, poslovnice banke. Ali baš svi nam kažu da najgore nije došlo. Boje se noći. Smatraju da bi val mogao doseći vrhunac i poplaviti cijeli grad. Stanovnici strahuju i od nestanka električne energije. Ako se to dogodi, prestat će raditi i pumpe koje ispumpavaju vodu iz pojedinih objekata.

- A tada možemo samo sjesti i gledati kataklizmu - kažu očajni stanovnici Hrvatske Kostajnice.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Silvio Kolarec

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 05:59