ANKETA VALICONA

Online istraživanje o mjerama: Većina Hrvata podržava trenutne restrikcije, 42% bi ih pooštrilo

U proteklih mjesec dana porastao je broj onih koji su za jačanje restrikcija, ali to i dalje nije većinsko raspoloženje
Ilustracija nošenja maski i graf Valicona u lijevom uglu
 Goran Mehkek/Cropix/Valicon

U posljednjih mjesec dana osjetno se promijenio stav građana prema mjerama koje se provode s ciljem obuzdavanja epidemije, sve više je onih koji postojeće mjere smatraju preblagim, pokazalo je istraživanje kompanije VALICON.

Upitani o različitim mjerama koje bi nacionalni Stožer civilne zaštite mogao donijeti po uzoru na druge europske zemlje, građani u najvećoj mjeri podržavaju ograničenje privatnih okupljanja na 10 osoba, te zabranu javnih okupljanja, pokazalo je istraživanje.

Drugi val koronavirusa u punom je jeku, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europe, koja je zadnjih tjedana postala žarište širenja virusa. Dnevni broj novih slučajeva u većini država doseže rekordne vrijednosti te se diljem Europe uvode nova ograničenja s ciljem obuzdavanja pandemije. U Hrvatskoj smo proteklog tjedna redovito svjedočili dnevnom porastu zaraženih od preko 2.000 osoba te je trenutačno prvi puta na bolničkom liječenju od Covida-19 istovremeno preko 1.000 osoba. Procjena Stožera za civilnu zaštitu je da je stanje u Hrvatskoj pod kontrolom, tako da zasad nema najava novih ograničenja s ciljem sprječavanja širenja virusa. Istovremeno, mnoge zemlje EU, npr. Francuska, Njemačka, Velika Britanija, pa i susjedne Slovenija i Italija krenule su u smjeru novog lockdowna, ali su naišle i na protivljenje jednog dijela javnosti, koje ponegdje prelazi i u oštre ulične sukobe između snaga reda i prosvjednika.

Blago, strogo ili primjereno?

Kada je riječ o stavovima građana RH o postojećim i uvođenju novih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, redovito istraživanje agencije Valicon o temama vezanim uz pandemiju Covid-19, koje je provedeno od 29. listopada do 1. studenog na uzorku od 534 ispitanika, otkriva da 43% smatra da su mjere poduzete za kontrolu širenja virusa primjerene, dok 42% građana smatra kako su mjere poduzete za kontrolu širenja virusa preblage. To predstavlja značajan zaokret u stavu u odnosu na razdoblje od prije 15 dana kad je takav stav imalo njih 31%, odnosno još izrazitije ako se gleda unazad mjesec dana kad je takav stav imalo samo 23% naših sugrađana. Ujedno se udio onih koji smatraju da su mjere prestroge u zadnja dva tjedna gotovo prepolovio - pad s 28% na 15%, koliko ih ima prema ovom posljednjem istraživanju. Mišljenju da su postojeće mjere prestroge sklonije su mlađe osobe, pa tako u skupini od 18 do 29 godina svaki četvrti smatra da su mjere prestroge, dok u skupini iznad 45 godina tako misli tek približno svaki deseti.

image
Anketa Valicona o stavu građana prema anti-korona mjerama
Valicon

S obzirom na to da je stav značajnog dijela, iako ne i većine, građana usmjeren prema tome da je potrebno pooštriti postojeće mjere, zanimljivo je vidjeti koje od njih bi imale najveću, a koje najmanju podršku kod građana. Lista mogućih mjera je sastavljena prema onome što je predloženo ili već i uvedeno u nekim od zemalja EU pa je za pretpostaviti da će se neke od njih biti razmatrane i kod nas u slučaju daljnje eskalacije situacije.

Privatna okupljanja

Građani bi u najvećoj mjeri podržali ograničenja privatnih okupljanja na 10 osoba iz najviše dva kućanstva, kao što je uvedeno primjerice u Njemačkoj. Epidemiolozi u Hrvatskoj često ističu upravo obiteljska druženja kao jedan od značajnijih uzroka širenja virusa te se čini kako su i građani to prepoznali kao problem. Gotovo u jednakoj mjeri podržali bi i zabranu svih javnih okupljanja, uključujući sportska, vjerska i kulturna okupljanja. Dolaskom hladnijeg vremena, broj javnih okupljanja na otvorenom ionako se smanjuje, no građani su spremni podržati i zabranu okupljanja na različitim tipovima okupljanja u zatvorenim prostorima što također govori o razvijenoj svijesti vezano uz rizike uzrokovane činjenicom da se virus širi i zrakom putem aerosola.

Građani su podijeljeni po pitanju policijskog sata, zatvaranja ugostiteljskih objekata te zatvaranja škola. To su mjere oko kojih je nedavno bilo podosta rasprava u javnosti i među istaknutim političarima, stoga ovakva polarizacija ne treba čuditi.

Najmanje prihvatljive su mjere zatvaranja vrtića te ograničavanja kretanja unutar županija. Djeca rijetko imaju ozbiljnije simptome ako se zaraze koronavirusom te velik broj roditelja u slučaju da nisu u mogućnosti raditi od doma ne znaju kako im osigurati brigu kada su vrtići zatvoreni. Razlog nepopularnosti ograničavanja kretanja unutar županija vjerojatno leži u teritorijalnoj rascjepkanosti Hrvatske te iskustvu s propusnicama ovog proljeća, kada su mnogi isticali ograničenu korisnost te mjere obzirom koliko je propusnica izdano. Najveći otpor ovoj mjeri iskazali su stanovnici Sjeverne Hrvatske (84%) i Dalmacije (72%).

image
Anketa Valicona o stavu građana prema anti-korona mjerama
Valicon

Gotovo sve predložene mjere više podržavaju žene u odnosu na muškarce, izuzev kad je riječ o zatvaranju škola i vrtića, gdje su muškarci veći zagovornici njihova zatvaranja od žena. Ipak, najveće razlike su primjetne kad je riječ o dobi, gdje se najmlađa skupina, oni u dobi od 18 do 29 godina osjetno razlikuje u spremnosti na prihvaćanje ovih mjera. To se posebno odnosi na mjeru zatvaranja ugostiteljskih objekata koju ne podržava gotovo 2/3 mladih (62%), a slična je situacija i s policijskim satom koju među mladima ne podržava njih 60%, za razliku od ostalih skupina koje su uglavnom ili pola-pola (srednja generacija) ili čak više sklone njenom uvođenju (oni iznad 60 godina). Očigledno da podržavanje ili nepodržavanje određenih mjera je zapravo usko vezano s time koliko one zadiru u nečiji privatni život, pa tako primjerice oni koji i inače ne izlaze u večernjim satima (stariji) imaju manji otpor prema takvoj mjeri od onih koje to više pogađa (mladi), zaključuju u Valiconu.

Pripremili: Josip Tvrtković i Luka Pavlović.

Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=534, 18-75, u razdoblju od 29. listopada do 1. studenog 2020. Istraživanje je provedeno u okviru Valicon online panela JaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 4,24%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:48