PROMET NEKRETNINAMA

Ono o čemu se samo šuškalo i nagađalo, sada je i službeno potvrđeno - promet pao za 23 posto!

Cijene rabljenih nekretnina će se svakako morati korigirati, a i neke novogradnje neće moći dobivati cijene koje su investitori zamislili, smatra D. Ranilović
 Ronald Gorsic/Cropix

Ono o čemu se dosad samo pričalo kroz osjećaj i iskustvo onih koji rade na tržištu nekretnina, sad je i potvrđeno - došlo je do pada prometa nekretninama u Zagrebu.

Temeljeno na podacima porezne uprave promet stambenim nekretninama u glavnom gradu je pao 23 posto ako se uspoređuje prvo polugodište 2023. s prvim polugodištem prošle godine, potvrdio nam je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, te direktor agencije Kastel nekretnine. Ukupno promet svim vrstama nekretnina u Zagrebu je pao 20 posto.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- U prvom polugodištu lani ukupno je prodan 5731 stan dok je u prvoj polovici ove godine prodano 4440 stanova. To je očekivana posljedica svih faktora koji su utjecali na tržište nekretnina u Hrvatskoj. Prije svega prvi je uzrok je rast kamatnih stopa u Eurozoni kako bi se usporila inflacija što dovodi do smanjene potražnje - smatra Ranilović.

Već početkom godine, dodaje Ranilović, došlo je do bitnog usporavanja tržišta u Njemačkoj i drugim državama EU. Drugi i ne manje bitan razlog padu prometa je nerealni rast cijena većine nekretnina, posebno onih rabljenih.

image

Dubravko Ranilović

Tomislav Kristo/Cropix

- Svjedoci smo da se za pojedine nekretnine traži cijena koja nikad nije bila realizirana kod sličnih nekretnina. Kako se u javnosti ističu uglavnom tražene cijene, tako i vlasnici nekretnina svoje želje projiciraju u traženi iznos. Razlika između tražene i realizirane cijene već u praksi uglavnom doseže 15 posto - kaže.

Da će se ova situacija dogoditi bilo je najava stručnjaka iz sektora trgovaca nekretninama, iako to mnogi još ne žele prihvatiti.

- Gospodarstvo se kreće u ciklusima pa tako i tržište nekretnina, tako da uvijek dolazi do promjena koje su gotovo u pravilnom ritmu od 7 - 8 godina. Tržište nekretnina ne može vječno padati, ali ni rasti. Događaju se ispuhivanja kako bi tržište uopće moglo funkcionirati - objašnjava D. Ranilović.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Ipak, ne očekuju krizu poput one iz 2008. godine, ali sigurno je, dodaje, da pad prometa najavljuje u bližoj perspektivi i korekciju cijena.

- Naravno, za sve nekretnine neće vrijediti ista pravila, ali rabljene nekretnine će se svakako korigirati, a i neke novogradnje neće moći dobivati cijene koje su investitori zamislili. Ne bi to nazivali razlogom za uzbunu, ali svakako trebamo shvatiti ove podatke o padu broja transakcija kao ozbiljno upozorenje da se promjena na tržištu mora dogoditi i da vlasnici nekretninama usklade tražene cijene s realnim stanjem - zaključuje Ranilović.

Pad je zabilježen i kod drugih vrsta nekretnina poslovi prostori za 19 posto, obiteljske kuće za 18 posto, te građevinska zemljišta za 4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:03