UOČI GLAVNOG ODBORA

Opačić i Mrsić obustavili napade do odluke o kazni

 CROPIX

Dan poslije sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj se stavilo na stol pitanje povjerenja predsjedniku stranke Davoru Bernardiću nastupilo je zatišje i priprema za drugu rundu koja će se održati u subotu na Glavnom odboru.

“Na ledu”

Bernardić je dobio podršku cijelog Predsjedništva (s iznimkom Peđe Grbina i Bojana Glavaševića koji su bili suzdržani pri glasanju) i ovako osnažen izaći će u subotu pred Glavni odbor (u kojemu ima većinu) i zatražiti da mu se izjasne o (ne)povjerenju. Očekuje se da će dobiti podršku ovoga tijela što bi značilo da pitanje njegove smjene neće ni doći na dnevni red Izvještajno-tematske konvencije koja bi se trebala održati do kraja godine.

Dok je Bernardićeva pozicija učvršćena, ona “pobunjenika” ostala je u zraku. Bernardićevi kritičari, Mirando Mrsić i Milanka Opačić, koji su najtanje karike, i dalje ne znaju na čemu su. Prozivanje predsjednika stranke i pozivi da odstupi bili su povod da njihove mjesne stranačke organizacije u Zagrebu predlože da ih se izbaci iz SDP-a, no Predsjedništvo o tome nije donijelo nikakvu odluku.

Redom su osudili njihovo ponašanje, složili se da su naštetili stranci i do subote ih ostavili na ledu. Na pozive da prokomentiraju odluke stranačkog vodstva, nitko od njih (uključujući Peđu Grbina koji je inicirao zadnju krizu u stranci, kao i Ranka Ostojića) nije se odazvao jer čekaju što će odlučiti Glavni odbor.

Novi klub

- Predsjedništvo je osudilo ponašanje i javne istupe Opačić i Mrsića, ali nije predložilo sankciju - kaže jedan od vodećih SDP-ovaca, napominjući da će se to tek vidjeti. Stvar je u tome što je svima u SDP-u jasno kakve bi bile posljedice njihova izbacivanja iz stranke. Pokažu li im izlazna vrata, kroz njih će, što im je otvoreno poručio, izaći i Peđa Grbin.

Nakon toga je realno očekivati da će istim putem Ranko Ostojić, a moguće još nekoliko SDP-ovaca što bi rezultiralo formiranjem njihovog kluba u Saboru i realno raskol SDP-a. Prema sadašnjem raspoloženju, vjerojatno će Opačić i Mrsić proći s opomenom, ali će im ostati stranačke iskaznice u džepu.

Realan scenarij

U subotu prije sjednice Glavnog odbora najvjerojatnije će se, kako je to uobičajeno, sastati Predsjedništvo SDP-a i tada formulirati prijedlog sankcija za dvoje “pobunjenika”. Glavni odbor potom će prihvatiti ili odbaciti njihov stav. No, prije toga će na dnevni red staviti (ne)povjerenje Bernardiću. Koplja će se lomiti jedino oko toga hoće li se glasati javno, ili će se izglasati da se o sudbini stranačkog šefa odlučuje tajno.

Dobije li Bernardić podršku kakvu je imao prilikom izbora za predsjednika stranke, dakle oko 65 posto i više, njegovu poziciju na funkciji predsjednika SDP-a zasigurno nitko više neće dovoditi u pitanje. Dogodi li se da mu podrška bude tanka, a svi “pobunjenici” ostanu članovi stranke, onda su u perspektivi stranke trzavice i dalje realan scenarij.

Dug za članarine

Osim o ovim pitanjima, Glavni odbor bi trebao imenovati savjete i donijeti odluku o kriterijima za otpisivanje potraživanja za članarine.

Idući značajan događaj u SDP-u bit će sjednica Predsjedništva koja bi se trebala održati za dva tjedna i usvojiti pravila za izbore čelnika lokalnih stranačkih tijela i odrediti datum izbora. Plan je da se oni održe koncem studenog.

Izvještajno-tematska konvencija trebala bi se održati nakon lokalnih izbora. Što će biti teme konvencije nije do kraja definirano, ovisit će i o aktualnoj političkoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:29