HOROR U SL. BRODU

Opačić: 'Zgrožena sam količinom bešćutnosti. Očekujem izvanredne otkaze u Centru!'

 Damjan Tadić/ CROPIX

ZAGREB - Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izvijestila je danas da je inspekcija utvrdila niz propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu u zaštiti djece u dvije obitelji te će izvješće biti proslijeđeno Državnom odvjetništvu RH, a inspekcija će po službenoj dužnosti podnijeti kaznene prijave protiv djelatnika u tom Centru.

"Osobno sam zgrožena količinom nemara i nerada i osobne bešćutnosti jednog dijela djelatnika Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu", kazala je Opačić na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestila da je inspekcija utvrdila niz propusta u radu slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb u zaštiti djece u dvije obitelji u kojima su "djeca dovedena u životnu opasnost zbog nemara i nerada jednog dijela djelatnika Centra". Izvješće će biti proslijeđeno Državnom odvjetništvu RH, a inspekcija će po službenoj dužnosti podnijeti kaznene prijave protiv djelatnika u tom Centru.

Odgovornost je, istaknula je, individualna i nisu svi djelatnici Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu krivi, već "konkretni ljudi koji će svoje ime i prezime dobiti nakon podnošenja kaznene prijave".

Ministrica Opačić očekuje da će oni djelatnici koji su se "neodgovorno ponašali prema životima djece" dobiti i izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi jer "građani nisu dužni financirati neradnike". No, istaknula je, da većina djelatnika u sustavu socijalne skrbi vrlo korektno radi svoj posao. Važno je znati tko je o tom slučaju kriv i da odgovorni snose sankcije za svoj nerad, dodala je.

Ministrica socijalne politike i mladih odgovornom drži i ravnateljicu toga Centra koja je tu dužnost obavljala od 2010. do 2012. godine te je podsjetila da je nova ravnateljica na tu dužnost stupila u studenom prošle godine.

Inspekcija je predložila i 17 mjera za otklanjanje nepravilnosti u radu tog Centra. Opačić očekuje da će se nakon kriminalističke istrage proširiti kaznene prijave i na neke ljude izvan Centra u Slavonskom Brodu te na roditelje koji još nisu obuhvaćeni kaznenom prijavom, a "sudjelovali su u zanemarivanju i zlostavljanju djece".

Opačić je, ne iznoseći detalje o obiteljima, podsjetila da je inspekcija Ministarstva prošli tjedan poslana u taj Centar.

Slučajeve zanemarivanja djece podijelila je u dva slučaja. U prvom slučaju radilo se o "zanemarivanju i zlostavljanju djece u obitelji i gdje je postojala nekoordinacija unutar Centra za socijalnu skrb", a njegovi djelatnici su "propustili obaviti nadzor nad izvršenjem roditeljske dužnosti". Nije obavljena ni provjera stambenih uvjeta u kojima su roditelji živjeli niti su traženi podatci kako je otac skrbio za svoju ostalu djecu koja su smještena na području Osijeka. Uz to, rekla je ministrica, "zanemarena su i saznanja o agresivnosti oca i o neprimjerenim uvjetima stanovanja".

"Najdrastičnije je da Centar nije postupio ni po telefonskoj dojavi od 11. siječnja 2012. o zanemarivanju i zlostavljanju djece i potpisanoj obavijesti policije o tome", upozorila je Opačić.

Govoreći o drugom slučaju, kazala je da je riječ o "podvođenju maloljetne djece" iz obitelji koja je imala devetoro djece, od kojih je šestoro bilo u vinkovačkom Centru za socijalnu skrb, jer su odlukom suda oduzeti toj obitelji. Jedno je dijete u obitelji preminulo zbog "zapuštanja i loših higijenskih uvjeta", a troje djece se rodilo naknadno kada je obitelj već bila pod ingerencijom Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

Nažalost, kazala je ministrica Opačić, od kada je obitelj došla pod nadležnost Centra u Slavonskom Brodu "nije napravljena ni jedna obiteljska anamneza, iako su imali informacije o djeci oduzetoj toj obitelji i rođenju još troje djece". Dodala je da je posljednja obiteljska anamneza napravljena 1996. godine.

Naglasila je i da su u tom slučaju utvrđeni "grubi propusti" u postupanju tog Centra, jer je iz svih izvješća bilo vidljivo da roditelji nemaju ni "najmanji roditeljski kapacitet, da je opterećena alkoholizmom, nasiljem i ograničenim sposobnostima roditeljima".

Ministrica Opačić najavila je da će njezino ministarstvo, u okviru reforme, smanjiti broj lokacija na kojima se izdaju novčana davanja i rješenja, s 400 na oko 120 mjesta te će se sva novčana davanja izmjestiti iz Centra za socijalnu skrb u novi centar za novčana davanja.

Na pitanje o smrtonosnom ranjavanje vatrenim oružjem osmogodišnje djevojčice u Generalskom Stolu , Opačić je odgovorila kako ne zna "čemu roditeljima služi oružje u kući" te da je riječ o roditeljskoj odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:00