PRVI SLUČAJ OVE GODINE

Opasan virus stigao u Hrvatsku, oboljela je žena iz Zagreba s područja Dugava: 'Bila je na aparatu za umjetno disanje, ali sada je klinički stabilna!'

 
 Hanza Media

Prvi ovogodišnji slučaj groznice Zapadnog Nila zabilježen je u Zagrebu i to na području Dugava. S visokom temperaturom u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević zaprimljena je 80-godišnja žena koja je još na bolničkom liječenju. Ova zaraza prvi put se u Hrvatskoj pojavila 2012. godine, a ovo je 31. zabilježeni slučaj.

Pomoćnik ravnateljice zarazne bolnice Ivan Puljiz rekao je kako je pacijentica zaprimljena 17. kolovoza.

- Možemo reći da je pacijentica bolje, imala je meningitis (upala mozga) u sklopu bolesti, i sada je klinički stabilna. Također, bila je na aparatu za umjetno disanje. Bistre je svijesti, a polako se rade fizikalne vježbe u krevetu te je trenutno na postintenzivnoj njezi - kaže dr. Puljiz. Virus je dokazao molekularni biolog Ivan Kristijan Kurolt.

- Kada smo primili uzorak, gospođa je već bila na Jedinici intenzivnog liječenja, a pacijentica kao osoba treće životne dobi spada u ugroženu skupinu kod kojih može doći do teže kliničke slike - kaže Kurolt. Pojašnjava kako nisu svi ubodi zaraženog komarca opasni. Naime, većina infekcija prođe nezamijećeno, a dio zaraženih se par dana osjeća malo slabije ili imaju blago povišenu tjelesnu temperaturu.

- Taj opći infektološki sindrom s jako blagim simptomima ima oko 90 posto osoba koje se zaraze. Postoje i oni koji imaju nešto teži oblik, desetak posto, i oko jedan posto ili čak i manje onih s teškim oblicima. To su prvenstveno rizične skupine, starije osobe, kronični bolesnici i trudnice - napominje Kurolt.

O pojavi infekcije obaviješten je i Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, čiji je ravnatelj Zvonimir Šostar rekao da nema mjesta panici.

- Riječ je o klasičnoj groznici zapadnog Nila. Zavod je u dogovoru s Gradskim uredom za zdravstvo odmah obavio zaprašivanje u Novom Zagrebu - kaže Šostar i napominje kako je u Zagrebu zamijećen velik broj tigrastih i japanskih komaraca koji su se razmnožili.

Iz Štampara također pojašnjavaju kako je groznica Zapadnog Nila virusna bolest koja se sezonski pojavljuje, a prenosi se ubodom zaraženog komarca. Važno je naglasiti da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

- Period inkubacije bolesti traje od dva do 14 dana - kažu u Štamparu i dodaju kako su simptomi povišena temperaturu, umor i slabost, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osip, povećani limfni čvorovi. Kod vrlo malog postotka zaraženih ljudi, a najčešće su to starije osobe, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i trudnica razvija se bolest koja zahvaća središnji živčani sustav sa simptomima meningoencefalitisa koji zahtijeva bolničko liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2021 05:42