JEDVA PREŽIVIO

OPASNA IGRA KOD ZADRA Dječak (13) htio napraviti petardu pa mu čahura metka raznijela utrobu

Dječak i dvije godine mlađi brat usuli su barut u praznu čahuru metka, eksplodirala mu je u krilu
 Luka Gerlanc / CROPIX

U eksploziji improvizirane petarde u četvrtak je teško ozlijeđen 13-godišnjak iz Raštevića kraj Zadra.

Maloljetnika su izrešetali metalni šrapneli nakon što je igrajući se s dvije godine mlađim bratom u obiteljskoj kući u Rašteviću upaljačem aktivirao praznu čahuru metka u koju je nasuo barut.

Kako je improviziranu petardu držao u krilu, krhotine su mu probile trbušnu šupljinu i desnu natkoljenicu. Hitno je prevezen u zadarsku bolnicu, gdje je uspješno operiran te se sada, kako doznajemo od dr. Roberta Karla, specijalista opće i dječje kirurgije, nalazi izvan životne opasnosti.

- Dječak je zaprimljen s više ustrijelnih rana trbuha i natkoljenice. Riječ je bila o ozljedama opasnim po život, koje su sada sanirane. Brinemo se za dječakovo zdravstveno stanje, a on je sada dobro raspoložen premda uplašen.

O kakvoj je napravi bila riječ, ne mogu govoriti, no metalne krhotine izvađene iz dječakova tijela poslane su na analizu u MUP da bi oni utvrdili o čemu se točno radi - rekao je dr. Karlo nakon što je dječak u četvrtak u večernjim satima operiran i zadržan na oporavku na dječjem odjelu kirurgije Opće bolnice Zadar.

Tamo ga je dovezla šokirana majka, koja je sa suprugom bila u blizini kad je 13-godišnjak aktivirao ručno izrađenu petardu. Čim su čuli eksploziju, ona i muž dotrčali su do ranjenog sina koji je ležao u krvi. Utvrđeno je da je 13-godišnjak praznu čahuru pronašao u blizini kuće u Rašteviću, gdje su jučer svi mještani brujali o događaju koji, na sreću, nije završio tragično.

- Ako je to bila čahura puške M 48, kako se navodi, onda je dječak dobro prošao. To je streljivo koje se koristi za lov na visoku divljač i ono ranjava na daljinu od dvije tisuće metara - rekao je mještanin Raštevića u koji se obitelj 13-godišnjaka doselila prije tri godine. Kao ratni vojni invalid otac maloljetnika, kojeg u Rašteviću zovu Vukovarac, došao je iz Vukovara, a majka se u Raštević doselila iz Dubrovnika.

- Ovo nam je dosad najteži slučaj. Najopasnije ozljede od pirotehnike nanose upravo naprave kućne izrade. Mislili smo da se s tim prestalo, no očito je da se takve stvari još rade - zaključio je dr. Karlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:18