POŠAST

OPASNE AMPULE PREPLAVILE NOVALJU Partijaneri na Zrću se masovno 'šopaju' plinom smijavcem: 'Već nakon prve konzumacije mogu izazvati infarkt i komu'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Čistači i komunalci u Novalji na otoku Pagu imaju pune ruke posla - naime, samo dan nakon razuzdane zabave na Zrću ulice grada prekrivene su ampulama dušičnog oksida, takozvanoga plina 'smijavca' koji partijaneri koriste za zabavu, piše Dnevnik.hr.

- Partijaneri su dobri, dođu oko jedan, ručak, pa se posli Zrća vrate, popuni se sve lipo, zadovoljni smo - kaže tako Sara Trtanj, ugostiteljica iz Novalje.

No, jutro poslije razularene zabave, slika Novalje je sve samo ne reprezentativna. Na svakom koraku vide se ampule dušičnog oksida. Upravo su te ampule nešto što na Pagu ne žele vidjeti. Štoviše, pisali su i Ministarstvu zdravstva te traže zabranu njihova korištenja.

- Postoji dobra volja, moramo iskristalizirati još nekakve pravne nedoumice, ja vjerujem da će se već i ovu godinu donijeti nekakva mjera. Ali sam gotovo uvjeren da će dogodine te ampulice biti na listi zabranjenih - kaže gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

O sigurnosti u Novalji od ove godine brine i Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, kojeg je angažirala gradska uprava. S njime je u Dnevniku Nove TV razgovarala reporterka Sanja Jurišić.

Do jučer ste se borili protiv organiziranog kriminala, danas protiv smijavca. Zašto prizivate zabranu tog plina? - pitala je prvo novinarka.

- Prvo da kažem moj posao u Gradu Novalji nije samo bavljenje smijavcem. Moj posao je prije svega stanje sigurnosti. A jedan od segmenata problema jesu upravo te ampule koje su ispunjene tzv. smijavcem. Smijavac sam po sebi nije baš tako smiješna droga. Ona je možda smiješna onome tko ju konzumira. Radi se o anestetiku koji izaziva sve one simptome koje izaziva dušični oksid kao anestetik.

Koliko je to opasan plin? - bilo je sljedeće pitanje.

- Pa po meni i po onome što kažu stručnjaci u svijetu, a rekao je i dr. Bagarić, plin je vrlo opasan. I nakon prve konzumacije i nakon 20. konzumacije može izazvati komu, srčani udar, moždani udar i tako dalje.

A partijanerima je i dalje dostupna na svakom koraku? - napomenula je novinarka.

- S obzirom da nije ishođena zabrana smijavca, ajmo ga tako nazvati, nažalost, imali ste i sami priliku vidjeti: Novalja je puna bombica, odnosno ampula i konzumenata upravo tog plina.

Na pitanje koje se sve droge koriste na festivalima elektroničke glazbe, kakvih ima na Zrću i hoćemo li ikad doći do onog trenutka da kažemo nema droge na takvim festivalima, Bertina je odgovorio.

- Droge koje se koriste na takvim festivalima su amfetamin, metaamfetamin, ima nešto sintetskih droga, sintetske marihuane, ali to je sve manje prisutno. Ima dosta kokaina, marihuane, konoplje, hašiša. To su droge koje su prisutne na takvim festivalima. A dok god imate pušača koji konzumiraju duhan, imat ćete i one koji će željeti konzumirati drogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:28