KARLO RESSLER

‘Opasni su pokušaji da se Hrvatskoj nametne krivnja za stanje u Afganistanu. To čine razne platforme‘

Navodi kako se može očekivati humanitarna i izbjeglička kriza uslijed talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu.
Karlo Ressler
 Damjan Tadic/Cropix

Europski zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP) priopćio je u srijedu da su opasni i apsurdni pokušaji da se Hrvatskoj nametne krivnja za situaciju u Afganistanu iako nije konkretno naveo tko joj tu krivnju nameće.

Ressler u objavi za javnost navodi kako se može očekivati humanitarna i izbjeglička kriza uslijed talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu.

"Razumijemo što znači biti prisiljen napustiti svoje domove i Hrvatska može opet pokazati svoje srce i pomoći u skladu s našim mogućnostima. Međutim, potpuno je promašeno nametanje moralne krivnje hrvatskim građanima", poručio je Ressler u priopćenju u kojem kaže da to pokušavaju činiti "različite platforme".

"Motiv takvih pokušaja je krajnje lijeva ideologija neodgovornih migracija protiv koje se od početka mandata borimo i u Europskom parlamentu", poručio je Ressler.

UN očekuje povećani priljev prognanika, izbjeglica i migranata iz Afganistana procjenjuje da je 18 milijuna Afganistanaca, gotovo polovica cjelokupne populacije, u potrebi za humanitarnom pomoći.

Kao član najužeg tima europskih pučana za pregovore o novom Paktu za migracije i azil, Ressler ističe da će EU morati pomoći susjednim zemljama koje će biti posebno pogođene migracijskim pritiskom kako bi se osigurali što bolji životni uvjeti i perspektive što bliže Afganistanu i spriječio egzodus prema Europi.

"Trebamo pokazati humanost prema ljudima koji s obiteljima bježe iz Afganistana u strahu za svoj život, osobito skrbeći za žene, djecu i starije", kaže Ressler.

"U odnosu na 2015. kada su pokazane sve manjkavosti politike propuštanja i neupravljanja granicama, Europa je danas daleko spremnija i odlučnija u sprječavanju stihijskih nekontroliranih migracija. To je prvi preduvjet zajedničkog europskog pristupa ovoj humanitarnoj krizi, ali i dugo očekivane reforme europskog sustava azila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:37