OPĆI SABOR HDZ-a

OPĆI SABOR HDZ-a U SJENI POTRESA U VLADI Stranka bira novi vrh u trenutku velikih turbulencija

 EPH

>>> NOVO 15:25 Predsjednik HDZ-a ubuduće će se birati zajedno sa zamjenikom predsjednika na kandidacijskoj listi, odlučili su u subotu izaslanici 17. Općeg sabora HDZ-a koji su izglasovali i druge izmjene u stranačkom Statutu

Model neposrednog izbora, po načelu jedan čovjek, jedan glas, kakav je nedavno primijenjen kod izbora Tomislava Karamarka za predsjednika stranke, uvodi se i na sve ostale organizacijske razine stranke, dakle od najniže do najviše.
Predsjednička dužnost ubuduće će se moći obnašati samo na jednoj organizacijskoj razini stranke. Dakle, više se neće moći istodobno biti na čelu općinske i županijske organizacije stranke kako je bio slučaj do sada.

HDZ-ovci će moći biti članom u najviše jednom nadzornom odboru, odnosno upravi tvrtke čiji su osnivači država, odnosno lokalna jedinica. Na državnoj razini, iznimno će im se dopustiti članstvo u dva tijela, uz pisano odobrenje predsjednika i glavnog tajnika stranke.

Članom Predsjedništva HDZ-a ubuduće će po položaju biti i predsjednik Zajednice branitelja Gojko Šušak, do sada su to bili predsjednici zajednice žena i utemeljitelja stranke.

Opći Sabor HDZ-a prihvatio je izvješće o materijalno-financijskom poslovanju stranke od 2012. do 2015. godine.
HDZ je u četiri godine uprihodovala 170 milijuna kuna, rashodovala 177 milijuna, manjak je, dakle, 6,7 milijuna. Od članarina je uprihodovala 13 milijuna kuna, više od polovice tog iznosa lani.

Rizničar HDZ-a Božidar Longin kaže da je ukupno financijsko poslovanje bilo krajnje transparentno, a sva izvješća dobivala su pozitivne revizijske ocjene.

HDZ-ovi izaslanici poslijepodne glasuju o novom stranačkom vodstvu. Biraju zamjenika predsjednika strane, a jedini kandidat je sadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić. Biraju i šest potpredsjednika, 10 članova Predsjedništva, članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

--------------------------

15:00 U Lisinskom je u tijeku glasanje za predložene kandidate. Jutarnji je neslužbeno doznao da je u prijepodnevnim satima navodno održan sastanak na kojem su Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Tomislav Čuljak postigli dogovor o kandidatima kojima bi trebalo dati glas. Više o tom navodnom dogovoru koji je rezultirao sastavljanjem 'šalabahtera' pročitajte OVDJE.

Zagreb, 280516.
KD Vatroslav Lisinski.
U KD Vatroslav Lisinski HDZ je odrzao XVII Opci sabor stranke.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

--------------------------

13:18 Tomislav Karamarko održao je govor.

- HDZ je nositelj većine i dominirajući faktor. HDZ je ostvario sve ključne zadaće koje smo postavili tražeći vaše povjerenje. Pobjeđujemo već četiri godine. Konačno smo HDZ vratili na mjesto najsnažnije stranke u državi. Uspjesi su veći što smo morali svladavati razdore koje pokušavaju unijeti u stranku. Posebno posljednjih tjedana, ali kako im nije uspjelo dosad neće ni sada. Nije im uspjelo jer oni koji postavljaju ultimatume, negiraju demokratke procese, skrivajući se iza lažnog puritanizma. Vladu u kojoj je HDZ stožerna stranka pokušavaju srušiti oni kojima su puna usta reformi. Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom, postoji samo prizemno politikanstvo i državu drže taocem. Jer kako nazvati stalno kočenje koje može državu pokrenuti naprijed, dovesti dotok svježeg kapitala, rekao je Karamarko.

- Gledali smo na to kao na nesnalaženje, kao posljedicu političkog neiskustva, ali Hrvatska nema vremena za čekanje, za isprazne političke igre, za iscrpljivanje na još jednim izborima. Hrvatska treba hrabru Vladu koja će promicati nacionalni interes i treba jaki HDZ. Na tom pitanju nećemo popustiti, neću pristati na presudu nikakvog partijskog suda, neću pristati da sam učino nešto što se kosi sa zakonima i hrvatskim interesima. Prizemna ucjena na koju neću pristati jer to bi bila izdaja i vas i svih onih koji su nam povjerili mandat. Oni koji to čine ne znaju da je snaga ove stranke ne samo jedan čovjek nego vi i članovi. Nikada vas neću izdati, iznevjeriti, meni je domovina i interes našeg naroda na prvom mjestu, neću dupustiti da nas se ponižava, ne bojim se ni napada ni laži ni objeda, istina je samo jedna, obranit ću je jer ste mi vi dali mandat, dragi prijtelij, kazao je Karamarko.

- Oni ne znaju da je biti član HDZ-a čast, da je naša sloga snaga jer u tome počiva snaga naših budućih pobjeda. Naša domovina koju smo teško izborili iznad je svakog pojedinca i stranke, od tog načela neću odustati. Budite bez brige jer nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u naumu i sruše ovu vladu koja je pokrenula čitav niz reformi. Nećemo dopustiti da sruše vladu i da na vlast opet vrate Zorana Milanovića - rekao je Karamarko.

--------------------------

13:10 Karamarko je pozvao premijera Tihomira Oreškovića da održi govor.

Premijeru Oreškoviću pao je mikrofon, pa se prvo moglo čuti: - Opa... Ima vas? - pitao je Orešković.

- Velika mi je čast biti na čelu Vlade. Zahvaljujem vam na potpori. HDZ je pridonio stvaranju Hrvatske, pa sam siguran da će u svom radu voditi računa o interesu. Svaka vlada je snažna koliko su snažni njezini članovi. Zajedno smo radili na reformskom proračunu, donijeli nacionalni program reformi i naš je dogovor da želimo Hrvatsku učiniti boljom zemljom, ja se svog dijela dogovora držim. Danas smo izloženi napadima, ali takvi pokušaji neće uspjeti. Naša Hrvatska će s ovom Vladom izaći iz krze jer je to jedini put kojim možemo i želimo ići. Učinimo Hrvatsku boljom i snažnijom - poručio je premijer Orešković.

--------------------------

13:05 Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, ispričao se zbog nedolaska, a umjesto njega došla je Ana Marija Petin.

- Želja nam je da u duhu zajedništva radimo kako bismo podigli životni standard. Vjera u Boga i hrvatska sloga - rekla je Petin.

Potom je Karamarko pozdravio gosta iz CDU-a.

Zatim je Ladislav Ilčić iz Hrasta održao govor u kojem je spomenuo i Nenada Stazića po kojem su jedini simboli ateistički. - Sad se i Jokić ponaša kao da su oni još na vlasti. Tome trebamo stati na kraj. Veseli me danas zajedništvo, jer je ono izrazito važno - rekao Ilčić.

Na Saboru se nije pojavio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jer ga je, kako je kazala Dorica Nikolić, bolest spriječila.

- Želimo vam da kompletirate rukovodstvo i da možete donositi pravovaljane i kvalitetne odluke. Želimo i dalje ostati članica Domoljubne koalicije. Hrvatska nema vremena za diletante, nema vremena za razgovore, dogovore, pregovore. Čovjek se drži za riječ, prema tome HSLS će uvijek čvrsto stajati iza predsjednika stranke. Nitko drugi osim vas, članova HDZ-a, nema pravo o tome zboriti. Ako želimo sudjelovati u EU politici onda te naznake moramo pokazati u Hrvatskoj, mi više nemamo vremena za Balkan - rekla je Nikolić.

Mlan Bandić je poručio da želi da danas HDZ-ovci izaberu vodstvo.

- Predsjedniče Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje da preuzmeš odgovornost i da podvučeš crtu. Mi ne vladamo, mi služimo i upravljamo ljudima u ovoj zemlji. Od tebe se Karamarko očekuje da sa stabilnim i odgovornim partnerima povedeš Hrvatsku u bolje sutra. To je bitno. A što se tiče partnera, to vam je kao s haustorom, kad ste preuzeli odgovornost, ide-ne ide, uvijek netko ide. Tomica, uzmi posao u svoje ruke i idemo graditi Hrvatsku - rekao je Bandić.

--------------------------

12:30 Pero Ćorić iz stranke HSP Ante Starčević je preuzeo govornicu te je pozdravio Ivana Tepeša koji je, kako je rekao, u Maroku na službenom putu.

- Vjerujemo da možemo započeti i završiti obnovu Republike Hrvatske, ovo što je ostalo iza antikršćanske vlade, jer ne daj Bože da se opet vrate lijevi - rekao je te dodao: - Most želi vratiti ljevicu na vlast, mi smo spremni za nove izbore. Most se umočio u med, upao im je cijeli set u med, a ne samo žlica. Mene je tata naučio da se kuća nikad ne gradi na mostu.

--------------------------

12:10 Milijan Brkić otvorio je 17. Opći sabor HDZ-a minutom šutnje za sve poginule branitelje i prvog hrvtaskog predsjednika Franju Tuđmana. Posebno je pozdravio predsjednika stranke Tomislava Karamarka.

- Pozdrav čovjeku kojem smo dali povjerenje koji danas više nego ikada treba našu punu podršku u slozi i miru - rekao je Brkić, nakon čega je Karamarko zaradio pljesak koji je potrajao 30 sekundi.

Hina javlja da je Brkić pozdravljen toplim pljeskom, za razliku od Karamarka, koji je po ulasku u dvoranu dočekan prilično mlako, unatoč višestrukim pozivima animatorice, koja je s razglasa pozivala: "Može li to jače? Ipak je ovo pobjednička stranka".

Inače, Brkić je posebno pozdravio i obitelj Tuđman.

Kao gosti Sabora u dvorani Lisinski su predsjendik Vlade Tihomir Orešković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te većina predsjednika stranaka Domoljubne koalicije. Tomislav Karamarko nastavio je vođenje sjednice te pročitao sve točke dnevnog reda. Delegata se okupilo više od 2200.

--------------------------

11.50 Premijer Tihomir Orešković stigao je na sabor HDZ-a.

- Članovi HDZ-a će odlučiti o budućnosti. Ja sam tu došao kao premijer države. Svi znate da mi je HDZ dao podršku, a svoj stav sam već jučer rekao - rekao je premijer te dodao da je uvijek optimist što se tiče opstanka ove Vlade.

- Mi smo tu i tu ćemo ostati, u to sam uvjeren - kaže te dodaje: - Mislim da će se ova situacija riješiti i nadam se što prije jer nije ovo dobro za Hrvatsku. I da onda idemo dalje.

Na pitanje bi li trebao na mjesto potpredsjednika Vlade doći netko drugi, odgovorio je: - To je opet do HDZ-a.

Što je premijer još poručio opširnije pročitajte OVDJE.

--------------------------

HDZ-ov opći izborni sabor, koji će početi u podne u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izabrat će novog zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječe se 14 kandidata – Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.

Delegati će izabrati i članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

HDZ time u subotu završava unutarstranačke izbore na kojima je prije nešto više od mjesec dana kao jedini kandidat za predsjednika stranke u još jednom mandatu izravnim izborom (jedan član-jedan glas) potvrđen Tomislav Karamarko.

Sabor se održava u za HDZ neugodnoj situaciji, budući da se druga po snazi vladajuća stranka Most dan ranije priklonila zahtjevu oporbe da se Karamarka opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, nakon što je u javnost iscurilo da je njegova supruga Ana Karamarko poslovno surađivala s konzultantom mađarskog MOL-a, s kojim se Hrvatska spori oko upravljačkih prava u INA-i.

Do medija su u proteklih mjesec dana dolazile i informacije o neslozi između Karamarka i Brkića te o snažnoj podjeli stranke na dvije struje, pri čemu se spominjala i mogućnost formiranja trećeg bloka, no posljednje neslužbene informacije iz HDZ-a kazuju kako je postignut dogovor o sastavu najviših stranačkih tijela.

U petak je zasjedalo i Predsjedništvo stranke i jednoglasno podržalo Karamarka, a novinarima se nakon sjednice obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako je HDZ jedinstvena i snažna stranka te kako će to pokazati i na izbornom saboru.

Ustvrdio je kako je situacija oko Karamarka ojačala HDZ, a Most optužio da želi srušiti sadašnju vladu i na vlast ponovo dovesti SDP-ova čelnika Zorana Milanovića.

Na izborni sabor stranke, sukladno običaju, pozvani su i čelnici stranaka Domoljubne koalicije, predsjednik Mosta Božo Petrov te nestranački premijer Tihomir Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:28