SPORNI POSAO

Opcija B: Tvrtka Penavina prijatelja pobijedila na natječaju raspisanom kad još nije ni postojala

Tvrtka Opcija B upisana je u Sudski registar samo četiri dana prije isteka roka za javljanje na natječaj
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava
 Miroslav Slafhauzer/Grad Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je Vukovarsku adu 'povodom početka kupališne sezone'. Pohvalio se kako je Grad Vukovar za manifestaciju ‘Ljeto na vukovarskoj Adi’ uložio 250.000 kuna, te još 60.000 za čišćenje riječnog otoka na Dunavu, Vukovarske ade, omiljenog kupališta Vukovaraca. No, kako piše Telegram, tvrtka Opcija B koja je dobila posao prijevoza građana Vukovara i okolnih sela do Vukovarske ade, vrijedan 250.000 kuna, upisana je u Sudski registar samo četiri dana prije nego što je istekao javni natječaj.

Spomenuti natječaj raspisan je 27. svibnja ove godine i Grad Vukovar za taj je posao namijenio 150.000 kuna. No, 10. lipnja, gradonačelnik Penava osobno donosi izmjenu javnog natječaja u kojem se mijenja samo točka II., pa se sada ranija vrijednost od 150.000 kuna povećava na 250.000 kuna.

Prijašnjih godina prijevoz Vukovaraca na njihovo omiljeno kupalište organizirala je Športska ribolovna udruga Dunav, no ove godine, zbog epidemiološke situacije vezano uz pandemiju Covida-19, oni su od toga posla odustali.

17. lipnja, dok je natječaj bio u tijeku, ŠRU Dunav obratila se Zavodu za javno zdravstvo s pitanjem o preporukama. 19. lipnja dobili su ovakvo objašnjenje: putnici u plovilu moraju biti na razmaku od najmanje 1,5 metara, a prsluke za spašavanje i sve druge predmete koje putnici mogu dodirivati tijekom vožnje, mora se dezinficirati nakon svake uporabe. Također, potrebno je uzeti osobne podatke svih putnika, kako bi ih se naknadno moglo kontaktirati ako se ispostavi da su tijekom puta bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

U ŠRU Dunav tada zaključuju kako neće moći ispuniti preporuke HZJZ-a, pa se neće javljati na natječaj.

image
Vukovarska ada
Miroslav Slafhauzer/Grad Vukovar

Predsjednik udruge Alen Bainrauch 23. lipnja dogovara sastanak u Gradskoj upravi s pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženom Kobaševićem, kako bi ga izvijestili da se neće javiti na natječaj. Do sastanka međutim nije došlo jer ga je pročelnik otkazao i pomaknuo ga za vrijeme kada vodstvo ŠRU Dunav nije moglo doći. Svoju odluku o tome da se neće javiti na natječaj, sljedećeg dana, 24. lipnja, ŠRU Dunav priopćava novinarima.

No dan kasnije, u Sudski registar upisuje se tvrtka zanimljivog naziva, Opcija B, čiji je osnivač i vlasnik Ninoslav Potlimbrzović. Javljaju se na natječaj koji završava za četiri dana i - dobivaju posao!

Telegram iz izvora bliskog gradskoj upravi Vukovara doznaje kako su čelni ljudi grada po svaku cijenu željeli omogućiti prijevoz Vukovaraca na obližnje kupalište što bi im donijelo glasove na sljedećim lokalnim izborima.

Također, po kuloarima se pričalo kako iza svega stoji HDZ, ljutit na Penavu koji se priključio Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Iz ŠRU Dunav odbacuju bilo kakve političke razloge svoje odluke.

image
Vukovarska ada
Miroslav Slafhauzer/Grad Vukovar

No, probleme koje s epidemiološkim mjerama ima ŠRU Vukovar, čini se, nema tvrtka Opcija B. Njezin vlasnik, Ninoslav Potlimbrzović kaže da poštuju sve epidemiološke mjere, iako je na fotografijama kojima raspolaže Telegram vidljivo da je razmak među izletnicima manji od 1,5 metra te da putnici ne nose prsluke za spašavanje.

Potlimbrzović i njegov suradnik Tihomir Kostić nisu željeli odgovoriti s koliko će se čamaca obavljati prijevoz, već su samo rekli da je 'čamaca dovoljno' te da 'prsluke moraju imati samo djeca'.

Za kraj, Potlimbrzović priznaje kako je s gradonačelnikomn Penavom u prijateljskim odnosima od kojega je i dobio 'neizravni poziv' da se javi na natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:03