OSNIVA SE NOVA STRANKA

Opciju s nezavisnim ne odbacuju, s Mostom i DP-om neće, a sadašnji partneri ne prelaze prag

Šibensko-kninski župan Marko Jelić okuplja nezavisne i u svibnju osniva stranku. "Bit ćemo demokršćanska stranka centra", kažu

Tomo Medved, Andrej Plenković, Sonja i Gordan Jandroković

 Vanesa Pandzic/Cropix

Marko Jelić, šibensko-kninski župan kreće u osnivanje stranke neovisnih političara u kojoj će biti istaknuti lokalni čelnici, a pred finalizacijom je i dogovor o zajedničkom nastupu na svim izborima iduće godine s Damirom Vanđelićem, strankom Fokus i Nezavisnom listom mladih nekadašnjeg gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića.

Potvrđuju nam to sugovornici bliski svim strujama u ovoj budućoj koaliciji. Svjesna da HDZ, ali ni SDP neće moći sami sastavljati vlast, nova centristička koalicija cilja na to da bude jezičac na vagi koji će odlučivati o novoj Vladi i koji može postizborno koalirati i s jednima i s drugima.

HDZ, iako u anketama i dalje najjača opcija, trenutačno nema jake partnere za koaliciju. Sadašnji partneri HSLS, HNS i HSU ne prelaze jedan posto, s Mostom i Domovinskim pokretom, koji su jake desne oporbene opcije, ne žele koalirati, pa bi i njima odgovaralo da na centru imaju jaču opciju.

U HDZ-u ne žele komentirati ovo grupiranje na centru, ali ne odbacuju mogućnost neke suradnje poslije izbora.

- Poznat je naš stav o samostalnom izlasku HDZ-a na izbore, a nakon izbora ćemo razgovarati s partnerima na programskoj i svjetonazorskoj osnovi - kažu u HDZ-u.

Stare strukture

Razgovori o novoj opciji traju i s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem, nedavno se Damir Bajs priključio Fokusu, a tu je još niz nezavisnih gradonačelnika i načelnika kojima je svima zajednički nazivnik da su uspjeli na lokalnim izborima smijeniti stare strukture, prvenstveno HDZ, iako bi im upravo vladajuća stranka mogla biti partner u budućoj Vladi.

Sugovornici iz ovih opcija tvrde kako začetnik Udruge nezavisnih i osnivač prvog Mosta Ivica Relković nema ništa s ovim okupljanjem, jer on surađuje s Centrom Ivice Puljka, te da je upravo Jelić taj koji unutar njihove Udruge okuplja nezavisne i u svibnju osniva stranku.

- Ideja se rodila na sastancima Udruge nezavisnih i tiho se razrađivala. Sada je pravi tajming za to pred iduću superizbornu godinu. No, ova se priča ipak razlikuje od one o Mostu jer su oni 2015. zasjali na valu općeg biračkog nezadovoljstva i populizma. Narativ Marka Jelića je inkluzivan. Ne koristi obrazac sadašnje oporbe da HDZ treba uništiti. Jelić je HDZ pobijedio dvaput, ali nikada neće reći da je srušio ili uništio HDZ, nego da ih je pobijedio - tumači razmišljanja šibensko-kninskog župana jedan od Jelićevih suradnika.

Dodaje kako Jeliću nije cilj rušenje. Gnuša se Puljkove retorike "mi ili oni" kada je HDZ u pitanju.

- Koalicijski potencijal je vrlo širok, a isključene su samo radikalna desnica i ljevica, poput Domovinskog pokreta ili Radničke fronte. Bit ćemo demokršćanska stranka centra - kažu.

U izradi je i program stranke koji će se baviti reformama pravosuđa i zdravstva, suzbijanjem korupcije i poboljšanjem ekonomije, posebno održivog turizma.

- Nije nam cilj pomoći HDZ-u da ima koalicijske partnere, upravo suprotno. Želimo na nacionalnu razinu kako bismo mijenjali Hrvatsku i kako bi centralna vlast bila kooperativna s lokalnom, što sada nije slučaj - poručuju iz Jelićeve opcije.

U dobrom smjeru

Predsjednik Fokusa Davor Nađi, čija stranka ima gradonačelnike Svete Nedelje i Samobora i dva saborska zastupnika, kaže kako razgovori s Jelićem idu u dobrom smjeru. Njegov zamjenik u stranci Ivan Gulam, načelnik Pirovca, podržao je Jelića u kampanji, odlično surađuju i poprilično su kompatibilni u politikama koje zastupaju.

- Vidimo ih kao izgledne partnere za izlazak na nadolazeće izbore, a imamo i odlične odnose s Nezavisnom listom mladih. Što se tiče Vanđelića, hoće li i on biti dio te priče, to prepuštam njima - kaže Nađi.

Svjestan je da će se nakon izbora morati raditi koalicija, a s kime će ići ovisi o rezultatima izbora.

Damir Vanđelić, nekadašnji šef Fonda za obnovu i savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji se s HDZ-om razišao nakon što nije pristao biti njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, spreman je biti dio ove priče.

U medijima se spominjalo da bi on bio kandidat za premijera, a Jelić za predsjednika, no sugovornici tvrde da se o tome još nije pričalo.

- Već dugo se s njima razgovara i bilo bi nam drago kad bi dogovorili suradnju. Naša je želja okupiti sve one koji su nezadovoljni ekonomskim stanjem u zemlji, koji smatraju da je korupcija jedan od najvećih problema, da državna uprava treba biti efikasnija - kažu Vanđelićevi suradnici.

Odbacuju mogućnost postizbornih dogovora sa svima koji imaju "kaznene prijave i koji izdaju interese države".

- Tko god sjedne s takvima, za nas je izdajnik. Dijelimo ljude na dobre i loše, a ne po stranačkoj liniji - kažu Vanđelićevi suradnici.

A u koju kategoriju spada Plenković?

- To ne bismo komentirali. Ali oni koji uporno rade krive korake i koji rade protiv interesa RH, s njima nećemo - kažu iz Vanđelićeva tabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 12:28