DIVLJA GRADNJA

Općina Medulin uzela stvar u svoje ruke: ‘Srušili smo bespravno izgrađeni mol, akcija ide dalje‘

Ovo je jedna od rijetkih mogućnosti i primjera da Općina može samostalno postupati, rekao je medulinski načelnik

Rušenje bespravno sagrađenog mola

 Goran Šebelić/Cropix

Ruše ono što mogu. A mogu srušiti barem ilegalno izgrađene molove. I baš zato je danas Općina Medulin srušila jedan ilegalno sagrađeni mol u uvali Burle kao bi pokazala primjer drugima te još jednom apelirala na državu da spusti ovlasti oko rušenja bespravne gradnje na općine i gradove.

Naime, u Istri divlja ilegalna gradnja, a za cijelo je područje zadužen samo jedan građevinski inspektor. Dio građevina za koja je izdano rješenje nisu uklonjena. Kako bi ubrzali tu proceduru te apelirali na druge, Medulinci su uzeli stvar u svoje ruke.

- Ovo je jedna od rijetkih mogućnosti i primjera da Općina može samostalno postupati i direktno utjecati na uklanjanje bespravnih objekata u prostoru. Danas smo pristupili uklanjanju bespravno izgrađenog mula koji je nastao u vrijeme moga mandata. Na prostoru općine Medulin imamo još puno takvih molova, a u narednom periodu pristupit ćemo uklanjanju i svih ostalih. Nažalost, znate i sami da Općina nema ovlasti srušiti bespravno sagrađene objekte poput kuća i stanova, a problem nelegalne gradnje sve je veći, poručio je medulinski načelnik Ivan Kirac te najavio rušenje i ostalih ilegalnih molova.

image

Rušenje bespravno sagrađenog mola

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Ocjenjuje da mještani više nemaju strpljenja za nelegalnu gradnju te da da su na ovaj način „kažnjeni“ svi oni koji kupuju skupo zemljište u građevinskom području i grade temeljem izdanih akata za gradnju.

- Nelegalni graditelji iznajmljuju apartmane, kuće za odmor pa čak i nelegalne molove i na taj su način nelojalna konkurencija svima onima koji se drže zakona i propisa. Spremni smo rušiti i druge bespravno sagrađene objekte, stoga pozivamo državu da ovlast za donošenje rješenja o uklanjanju i uklanjanje objekata prepusti jedinicama lokalne samouprave pa ćemo rušiti i bespravne kuće, poručio je Kirac.

Obzirom na učestalu gradnju i postavljanje molova za privez plovila, koji su izgrađeni bez odobrenja za gradnju i na mjestima koja prostornim planom nisu predviđena za gradnju molova i sidrišta, općinsko komunalno redarstvo izdalo je rješenje o uklanjanju mola protiv nepoznate osobe.

- Ovaj potez predstavlja još jednu u nizu konkretnih aktivnosti administracije Općine Medulin u cilju prevencije bespravne gradnje, obeshrabrivanjem nelegalnih graditelja da ustraju u protuzakonitim aktivnostima i gradnji, poručili su iz najjužnije istarske općine koja muku muči s bespravnom gradnjom.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:26