NAKON 10 GODINA

Općine udarile na račun HAC-a ovrhama od 150 milijuna kuna

U HAC-u misle da ne moraju platiti i pozivaju se na zastaru. Lokalne samouprave traže naplatu komunalne naknade, a HAC priznaje: Ovrhe bi mogle ozbiljno ugroziti naše poslovanje
Zagreb, 261109.Sjednica Vlade RH u Banskim dvorima na Markovom trgu.Na slici: Bozidar Kalmeta, Ministar mora, prometa i infrastrukture.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

GOSPIĆ - Hrvatskim autocestama prijete masovne ovrhe od gradova i općina na čijem području su sagradile autocestu A1 (Dalmatinu), a za to jedinicama lokalne samouprave nisu isplatile komunalne doprinose, iako su to po zakonu bile dužne napraviti još prije desetak godina, prije kretanja u investiciju.

Nema zastare

Bunt gradova i općina krenuo je iz Ličko-senjske županije. Tamo četiri općine ( Lovinac, Perušić, Jasenice i Brinje) i Grad Gospić te Općina Posedarje u Zadarskoj županiji potražuju gotovo 150 milijuna kuna. No većina je onih koji uopće ne znaju za tu zakonsku mogućnost (npr. Bosiljevo u Karlovačkoj županiji i tek se spremaju na naplatu). Hrvatske autoceste smatraju da nisu obavezne platiti iznose te tvrde da je za njih nastupila zastara potraživanja jer su rješenja donesena sedam godina nakon puštanja u promet dionica autoceste na koje se odnose.

No, ovakvo tumačenje načelnici općina te riječka odvjetnica Katja Jajaš koja zastupa tri općine smatraju običnom manipulacijom.

- Do zastare ne može doći jer upravni postupak nije počeo u vrijeme kada su građene prometnice, nego od trenutka kada su općine na uvid dobile dokumente po kojima su ispostavile račune - kaže odvjetnica Jajaš.

Ne odustaju

U HAC-u su izrazili zabrinutost jer “se radi o iznimno velikim iznosima i eventualne ovrhe po predmetnim rješenjima mogle bi ugroziti poslovanje”.

- Itekako smatramo da imamo pravo na taj novac i borit ćemo se da ga dobijemo - kaže načelnik Brinja Ivica Mesić.





Novac će trošiti na rasvjetu i groblja

1. Zašto se naplaćuju komunalni doprinosi?

Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, komunalni doprinos je prihod proračuna jedinice lokalne samouprave koji plaća vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitor.

2. Zašto općine mogu u kratkom roku ovršiti HAC?

Zato što eventualna tužba na Upravnom sudu ne odgađa odluku drugostupanjskog tijela u postupku (Ministarstvo zaštite okoliša u Županiji) te je njihova odluka ujedno i ovršni dokument

3. Zašto potraživanja komunalnog oprinosa ne idu u zastaru?

Zato što upravni postupak počinje u trenutku kada općine dobiju na uvid projektnu dokumentaciju od investitora (HAC), na temelju kojeg mogu obračunati iznos doprinosa, a ne u trenutku kada investitor ishodi dokumentaciju

4. Na što općine mogu potrošiti prihod iz komunalnog doprinosa?

Sredstva su namjenska i mogu biti utrošena isključivo u četiri vrste komunalnih projekata (uređivanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja i krematorija te javne rasvjete).





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:32