TEMELJITO PREBROJAVANJE

OPERACIJA OD MILIJUN KUNA Vlada će kod baš svakog od 800.000 potpisa podrške referendumima provjeravati ime i prezime, OIB, izvod iz popisa birača...

 Tomislav Krišto / CROPIX

Ministarstvo uprave provjeravat će svaki potpis koji su prikupili u inicijativi Narod odlučuje za promjenu izbornog zakonodavstva, jer je zbog manjeg broja prikupljenih potpisa nemoguće odrediti uzorak koji bi bio dovoljan da se sa sigurnošću može reći da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

Doznajemo to od ministra uprave Lovre Kuščevića, koji ne želi još prejudicirati odluku Vlade, koja njima daje nalog kako da provjeravaju potpise, ali je jasno da se neće moći primijeniti metoda koja je bila za referendum o braku kada je samo za jedno pitanje bilo prikupljeno oko 750.000 potpisa.

Narod odlučuje je za oba referendumska pitanja prikupio 800.000 potpisa (po oko 400.000 za svako pitanje).

- Mala je razlika između broja potrebnih potpisa i onoga što su oni prikupili. A i radi transparentnosti cijelog procesa i referendumske inicijative, zbog onih 400.000 tisuća građana koji su potpisali, ali i onih tri milijuna koji nisu, mislim da je potrebno precizno utvrditi stvarnu brojku, a to znači kontrolu svakog potpisa - kaže ministar uprave Lovro Kuščević.

Posao za APIS?

Potpisi će se provjeravati tako da će se utvrđivati odgovara li OIB potpisanoj osobi, je li ona u registru birača, je li punoljetna, je li možda riječ o umrloj osobi, ali i je li se možda jedna osoba potpisala više puta, što bi trebao utvrditi informatički program. Sve to potrajat će nekoliko mjeseci, do jeseni sigurno, a za to će biti potrebno osigurati i sredstva u iznosu od najmanje milijun kuna. Naime, ministar Kuščević na temelju analiza procjene troška i vremena, zaključuje da će im biti za svaki potpis potrebna jedna kuna plus PDV, da je riječ o fizički zahtjevnom poslu na kojem će morati angažirati dodatan broj ljudi, ali koristit će se i informatička rješenja koja koštaju. Moguće je da će im pomagati tvrtka APIS IT, koja inače radi i izborne rezultate.

To sve, procjenjuje Kuščević, moglo bi stajati milijun kuna.

Pitanje za Sabor

Kuščević naglašava kako će se posao napraviti temeljito, ali napominje kako inicijativa ima izokrenute teze o “narodu koji odlučuje”, jer netko tko nema izborni legitimitet pod krinkom volje građana pokušava na referendumu mijenjati izborna pravila.

- Izborni zakoni se ne bi smjeli mijenjati referendumom, nego što je moguće većim konsenzusom u Saboru gdje sjede legitimni predstavnici građana - poručuje Kuščević.

Podsjeća i da je u izradi novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti koji bi trebao urediti i pitanje netransparentnosti financiranja građanskih inicijativa koje sada nisu obvezne objavljivati imena donatora. Najavljuje se čak da bi se taj novi Zakon retroaktivno primijenio i na inicijativu Narod odlučuje, ali pitanje je bi li to bilo moguće.

Bivši ministar uprave, SDP-ov Arsen Bauk, također kaže kako neće biti moguće ove potpise provjeravati slučajnim uzorkom, kao što je to bio slučaj kod referenduma o braku kada je on bio ministar uprave, jer je njihov broj premalen.

Podrška SDP-a

Kada je inicijativa U ime obitelji tada prikupila oko 750.000 potpisa procedura je izgledala tako da je ministar uprave prvo dao službenicima u Ministarstvu potpisne liste da prebroje koliko su potpisa prikupili. Kada su oni to napravili, Bauk je Državnom zavodu za statistiku poslao zahtjev da od tog broja potpisa koji su dobili, utvrde ima li više ispravnih potpisa od potrebnog broja za raspisivanje referenduma i da odrede uzorak s kojim će se s vjerojatnošću od 99 posto moći utvrditi da je prikupljen dovoljan broj potpisa.

- Oni su utvrdili broj, a nakon toga smo iz kutija nasumično izvlačili potpisne liste, te liste smo dostavili Državnom zavodu za statistiku, oni su utvrdili koji su potpisi ispravni, koji se duplaju i onda su oni utvrdili da se s vjerojatnošću od 99 posto može utvrditi da je između 530.000 i 550.000 potpisa ispravno, što je bilo dovoljno za raspisivanje referenduma - pojašnjava Bauk.

Dodaje kako se samo uz pomoć OIB-a i imena potpisnika može utvrđivati je li ta osoba birač, je li možda strani državljanin, ili pak maloljetan, ali da nitko ne može provjeravati je li ta osoba stvarno potpisala za referendum.

- Zato smo mi u SDP-u predlagali da se potpisi prikupljaju u uredima državne uprave, ali da se onda omogući više dana za prikupljanje. Tako bismo izbjegli moguće zlouporabe - zaključuje Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:09