NAJBOLJI U HRVATSKOJ

OPERACIJA SRCA TRAJALA JE PET DANA Splitski kirurg čini čuda, a Zagreb mu brani presađivati srca

 Slobodna Dalmacija

Da splitski KBC ima jedan od najboljih timova kardiokirurga u Hrvatskoj, iako im “vlastodršci iz Zagreba” još uvijek ne daju obavljanje transplatacija srca, znaju i vrapci na grani. No, oni redovito spašavaju “more” života. Jedan takav život spasili su i prošlog tjedna tijekom rutinske, ali vrlo rizične operacije srca, uslijed jakog infarkta.

Na “stolu” im se našao ni manje ni više nego najdugovječniji ravnatelj KBC-a Zagreb (Rebro) prof. dr. Zdravko Brzović, poznati hrvatski neurolog koji je u Šuici (BiH) doživio teški srčani udar i samo umijećem splitskog kardiokirurga prof. dr. Vedrana Ćorića, njegova asistenta dr. Matije Milića i anesteziologa dr. Mladena Careva život mu je spašen, piše Slobodna Dalmacija.

Operativni zahvat koji je obavljen nad prof. dr. Brzovićem mogao bi ući u anale splitske, ali i hrvatske kardiokirurgije. Naime, cijeli postupak, od trenutka kada je operacije počela do trenutka kada je i službeno završena, trajao je gotovo pet dana.

- Pacijent je u stanju teškog infarkta, u četvrtak, iz Šuice prevezen u Livno, gdje su liječnici, srećom, odmah ustanovili da se radi o teškom infarktu pa je dr. Brzović žurno vozilom Hitne pomoći prevezen u Split. Na operacijski stol je došao u 15 sati, nakon dijagnostičke obrade, i taj dio operativnog zahvata završen je u 22 sata - objašnjava dr. Ćorić.

No, priča time još nije bila završena. Dapače.

- Nakon operacije pacijentu smo ostavili otvoreno prsište, a rad srca potpomagali smo pomoću intraaortalne balon pumpe. Zbog lošeg stanja srčanog mišića, kao posljedice srčanog udara, prsište se nije moglo zatvoriti, nego je to učinjeno tek operativnim zahvatom u subotu navečer, dok je balon pumpa potpuno skinuta tek u ponedjeljak navečer. Već u srijedu, dakle prije dva dana, pacijent je počeo samostalno disati, odvojen je od respiratora - ističe prof. dr. Vedran Ćorić.

Kako smo već istaknuli, radi se o vrlo rizičnu zahvatu.

- Zahvat se radio u akutnoj ishemiji (zatvorena krvna žila), kada ne možemo znati koliko je srčanog mišića propalo. Kada se radi operacija s kroničnim bolesnikom, tada se točno zna koliko je oštećenje srčanog mišića, a ovako se ne zna i zbog toga je zahvat rizičan. Oporavak će, pak, biti dugotrajan i tek će se za mjesec, dva znati rezultati - veli prof. dr. Vedran Ćorić.

Riječ je inače o liječniku koji je prije godinu i pol dana doveden u Split iz KBC-a Zagreb kao veliko pojačanje splitskoj kardiokirurgiji, budući da se radi o jednom od najpoznatijih transplantacijskih kardiokirurga u RH. Do sada je u svojoj karijeri obavio 50-ak transplatacija srca, po čemu je među vodećima u Hrvatskoj, iako posljednje tri godine nije obavio ni jednu transplantaciju.

Upravo je zbog transplantacija srca i doveden iz Zagreba, jer je KBC-u Split obećano da će i on moći dolaskom prof. dr. Ćorića početi s presađivanjem najvrjednijeg organa u tijelu. No, tada se pojavila nepremostiva prepreka u Pravilniku o transplantaciji organa u RH, zbog čega, prema mišljenju iz Zagreba, KBC Split ne zadovoljava, pa i ne može raditi transplantacije srca.

Stvar je u novcu. Mišljenja sam da bismo mi u Splitu mogli bez ikakvog problema obavljati transplantacije srca. Evo, nedavno smo potpuno medicinski obradili jednog hrvatskog branitelja kojemu je trebala transplantacija srca i nakon te naše obrade poslali smo ga u Zagreb da mu obave transplantaciju. Ako smo ga uspjeli u potpunosti medicinski obraditi, ne vidim razlog zašto ga ne bismo mogli i operirati - zaključuje prof. dr. Ćorić.

Međutim, izgleda da je Pravilnik o transplantaciji organa samo izgovor. Posrijedi je zarada bolnica. Naime, transplantacija srca puno košta i donosi velik prihod bolnici u kojoj se radi.

Transplantacija srca može koštati i više od 100 tisuća eura, ako recimo srce preko “Eurotransplanta” dolazi iz Hamburga. Tada bolnica u kojoj se takav postupak obavlja biva “masno” plaćena. Pa zašto bi onda tamo neki KBC Split zaradio, ako lova može ostati u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:40