SEZONA POŽARA

Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama počinje s radom: ‘Spremni smo za brzo reagiranje‘

Čeka nas ljeto s visokim temperaturama uz malo padalina što znači da će indeksi opasnosti od požara biti visoki, kaže Slavko Tucaković

ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/CROPIX

Rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama počinje u utorak u podne, prema odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je upozorio da će ovoga ljeta opasnost od požara biti velika zbog najave visokih temperatura i malo padalina, no vatrogasci su, kaže, pripravni.

- Prema prognozama, čeka nas ljeto s visokim temperaturama uz malo padalina što znači da će indeksi opasnosti od požara biti visoki. Ali možemo reći da je vatrogasni sustav spreman za brzo reagiranje u slučaju bilo kakve ugroze - izjavio je Tucaković i najavio da će se dio vatrogasnih snaga 23. lipnja preseliti uz jadransku obalu.

Rekao je da imaju u planu zaposliti do 1131 sezonskog vatrogasca i 25 domicilnih vatrogasaca, a osim postojećih dislokacija na Brijunima, Ugljanu - Kukljica, Dugom otoku - Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju, dodatno će se osigurati četiri lokacije i to u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima.

Cilj nam je, dodao je, da se građani i turisti u Hrvatskoj u svakom trenutku osjećaju sigurno.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice kažu da su poduzeli sve preventivne radnje u pripremi nove sezone koje uključuju provedena osposobljavanja, nabavku dodatne vatrogasne zaštitne opreme te promidžbene i informativne kampanje s radijskim spotovima, TV spotovima i plakatima na frekventnim mjestima.

U nadolazećoj protupožarnoj sezoni vatrogasni sustav ima na raspolaganju ukupno 4379 vozila i 61 plovilo, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 02:52