BEROŠ ZA JUTARNJI

‘Opet ćemo produljiti valjanost covid-potvrde. Umjesto 9 mjeseci, vrijedit će godinu dana‘

Sada potvrde za cijepljene vrijede devet mjeseci, a taj rok onima koji su se prvi cijepili istječe u listopadu
Zaposleni u zdravstvu od početka listopada na posao neće moći ući ako nemaju valjanu covid-potvrdu
 Marko Todorov/Cropix

Nakon što je potvrđeno da od početka listopada svi zaposleni u zdravstvenom sustavu na posao mogu doći isključivo uz covid-digitalnu potvrdu, a uskoro bi se isto moglo dogoditi i u socijali, nametnulo se pitanje što s onima kojima je potvrda na isteku.

Naime, u ovom trenutku covid-potvrda vrijedi devet mjeseci od primanja druge doze cjepiva, a onima koji su se cijepili među prvima te su u siječnju primili drugu dozu taj rok ističe sredinom listopada. To se u prvom redu odnosi na zaposlene u zdravstvu i socijali, s obzirom da su oni bili prioritetna skupina i cijepljeni su među prvima.

- Liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje, koje je još krajem prošle, odnosno početkom ove godine dalo povjerenje znanosti te su se cijepili i tako sačuvali svoje i tuđe zdravlje, neće ostati bez covid-digitalne potvrde - potvrdio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Čeka se EMA

U ovom trenutku digitalna covid-potvrda valjana je ako nije prošlo više od 270 dana od druge doze, što za prve cijepljene, među kojima su i zdravstveni radnici, djelatnici domova za starije i štićenici, počinje isticati za desetak dana nakon što se uvede obveza potvrde za odlazak na posao u zdravstveni sustav.

Produženje covid-potvrde sigurno će biti vezano za primanje treće doze, a Beroš napominje kako su u ovom trenutku sve oči uprte u Europsku agenciju za lijekove (EMA) koja bi najkasnije za deset dana trebala donijeti odluku o trećoj 'booster' dozi cjepivom Pfizer.

- Vjerujem da će mišljenje EMA-e biti pozitivno. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pripremaju upute tako da možemo reći da smo spremni - pojašnjava Beroš. No, neovisno o EMA-i i odluci oko treće doze, razmišlja se i o produljenju trajanja covid potvrde u kontekstu cijepljenja.

Za sada je, naime, jedino Pfizer zatražio od EMA-e odobrenje za trećom dozom, pa ostaje otvoreno pitanje što s onima koji su se cijepili Modernom, AstraZenecom i Johnson&Johnsonom.

- Kao i uvijek, pomno pratimo situaciju i prilagođavamo se. Sigurno će i druge kompanije zatražiti ocjenu za treću dozu. Također, čekamo i odgovore hoće li se preporučiti da osobe koje su primile vektorsko cjepivo, za treću dozu, dobiju mRNA cjepivo i obratno - pojašnjava Beroš.

Osim booster doze čini se i da će covid potvrda trajati dulje nego što je to sada.

Rezultati istraživanja

- Dio zemalja već ranije je prolongirao valjanost na 12 mjeseci, a vrlo je vjerojatno da ćemo i mi ići u tom smjeru i produljiti potvrdu na godinu dana sukladno rezultatima najnovijih znanstvenih i stručnih ispitivanja - kaže Beroš i zaključuje da do početka listopada sigurno neće biti neodgovorenih pitanja, koja zanimaju sve one kojima ističe valjanost potvrde, a cijepili su se s obje doze.

Da će treća doza biti potrebna za pojačavanje imuniteta više nije upitna, osobito nakon rezultata više znanstvenih istraživanja. Najveće je provedeno u Izraelu, gdje su se stanovnici cijepili Pfizerom, te je zaključeno da s vremenom razina antitijela opada.

To potvrđuju i dva domaća istraživanja. Jedno je provedeno u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u kojoj je više od 550 cijepljenih praćeno mjesecima te je utvrđeno da im razina antitijela opada s vremenom tako da im je šest mjeseci nakon primitka druge doze razina antitijela približno jednaka onoj nakon tri tjedna od primitka prve doze.

Još jedno istraživanje provedeno je među najosjetljivijom skupinom, a to su štićenici doma za starije i nemoćne. Proveli su ga Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Veterinarskim fakultetom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu. To serološko istraživanje pokazalo je pak da kod starijih imunitet značajnije opada, jer preliminarni podaci govore da nakon šest mjeseci oko 30 posto korisnika domova za starije više nemaju zaštitu od virusa, a još 20 posto ima nizak titar i vjerojatno će kroz kraće vrijeme ostati bez protutijela.

Što se treće doze u Europi tiče, za sada je samo Austrija izašla s datumom početka primjene. Prema riječima njihovog ministra zdravstva, s docjepljivanjem se počinje 17. listopada, i to prvo imunokompromitiranih osoba devet mjeseci nakon druge doze. Prema informacijama koje smo do sada dobili, booster doza u Hrvatskoj vjerojatno će se početi primati nakon osam mjeseci od primitka druge doze.

Do nedjelje cijepljeno samo 43,4% stanovnika

Broj preminulih i dalje je visok, a u protekla 24 sata uz ili od infekcije virusa covid-19 preminulo je sedam osoba.

Što se novih slučajeva tiče, on je očekivano niži nego prethodnih dana, s obzirom na to da je riječ o nedjeljnim testiranjima. Stoga je zabilježeno 167 novih slučajeva, dok su u bolnici 592 osobe, a njih 59 je na respiratoru. Prošli ponedjeljak bilo je nešto više zaraženih, 184, dok je prije dva tjedna bilo 123 novooboljelih.

U ponedjeljak je najviše oboljelih bilo u Zagrebu, 74, dok u sedam županija nije zabilježen niti jedan novi slučaj.

Što se cijepljenja tiče, zaključno s nedjeljom, cijepljeno je je 43,37 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,07 posto odraslog stanovništva. Utrošilo se 604 doza cjepiva, od čega je 331 osoba cijepljeno prvom dozom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 09:04