BRANKO KOLARIĆ

‘Opet ću zagovarati da mjere budu strože, ja bih na 3-4 tjedna zatvorio kafiće i zabranio sport‘

‘Da se nitko i ne zarazi danas, mi ćemo iduća dva tjedna imati zaražene‘, kazao je Kolarić
 Damjan Tadic/Cropix

Epidemiolog, član Vladina Znanstvenog savjeta i SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Branko Kolarić u Dnevniku N1 komentirao je informacije o novim mjerama suzbijanja epidemije koje su danas najavljene.

- U svakom slučaju su dobrodošle mjere. Ja sam već od početka 9. mjeseca govorio da ulazimo s visokim brojevima u jesen. Što više zaraženih imamo, to imamo lošije ishode. Što dulje se čeka, mjerama treba duže da pokažu rezultate - kazao je Kolarić.

Ustvrdio je i da je on za još neke mjere.

- Da se privremeno škole razmjesti, da se ide na hibridnu nastavu, da se zatvore sportske aktivnosti na 3-4 tjedna, pitanje ugostiteljskih aktivnosti - da se također zatvore na 3-4 tjedna - kazao je.

Kolarić je kazao kako donošenje mjera nije jednostavno i kompleksno je pitanje.

- Broj zaraženih je visok i prevelik je broj na dnevnoj razini. Vidimo da nam mjere koje imamo nisu dovoljne - kazao je.

Na pitanje tko je odgovoran za tako veliki broj preminulih, Kolarić je kazao da je odgovornost zahtjevno pitanje.

- Svi mi imamo određenu odgovornost. Svi mi sa svojih aspekata možemo raditi. Rasprava bi se trebala svoditi u tom smjeru kako da smanjimo broj zaraženih, a ne da počnemo prozivati nekoga više ili manje. Neke projekcije su bi da bi taj broj i dalje mogao rasti sljedećih mjesec dana, ako ne bismo uveli neke efikasnije mjere - kazao je.

- Znanstveni savjet ne obvezuje ni Vladu ni ministra niti Stožer. Mi kao znanstvenici iznosimo mišljenja i onda Stožer o tome valjda raspravlja - kazao je Kolarić.

- Ja sam izrazio svoju zabrinutost i ne preveliki optimizam što se tiče ishoda s aktualnim mjerama. Zdravstveni sustav ako bude preopterećen, imat će posljedice i na neke drugi bolesti. Rasprave jesu žestoke, ima različitih mišljenja. Većina članova je određenu zabrinutost iskazala - istaknuo je te dodao da će on opet zagovarati da mjere budu strože nego što je najavljeno.

- Nekoliko dana treba da se mjere uhodaju. Da se nitko i ne zarazi danas, mi ćemo iduća dva tjedna imati zaražene. Što je više zaraženih, teže je da mjera ima efekta.

Imamo prevelik broj zaraženih i preveliki udio pozitivnih u testiranima, trebamo to smanjiti - kazao je Kolarić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:54