KOLIKO SE MORA ČEKATI

OPET KAOS U BOLNICAMA Do jeseni nema pregleda, aparati su opet u kvaru, a doktori na godišnjem

Liječnici opće prakse savjetuju pacijentima da idu privatniku: 'Žao mi je, ali ne znam što bih drugo rekao'

Doktorica je na godišnjem odmoru pa se ne možete naručiti na pregled... Ne radi nam UZV aparat pa ne radimo preglede... Ako ne znate kod kojeg doktora i kakav točno pregled želite, ne mogu vam reći kada je termin - samo su neki od odgovora koje smo dobili u deset bolnica diljem Hrvatske nakon što smo postavili jednostavno pitanje: Koji je najraniji termin za UZV pregled abdomena i kolonoskopiju?

Puna tri dana pokušavali smo saznati termine kako bismo ih usporedili i provjerili liste čekanja.

Lažni podaci

Termine koje smo kao pacijenti dobili na telefon usporedili smo s podacima koje su bolnice dale Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i podacima koje je Jutarnji list prikupio istraživanjem u veljači 2011. godine.

Zaključak je šokantan!

Za neke bolnice HZZO tvrdi da uopće ne rade UZV abdomena i kolonoskopiju, a u bolnicama za njih nude termine. Najveća hrvatska bolnica, KBC Zagreb, primjerice, ne radi UZV abdomena jer im ne radi ultrazvučni aparat.

Zaključak je i da se u većem broju bolnica nitko ne javlja na telefon. Iako im je posao javiti se i dati željeni podatak pacijentu, nitko ne diže slušalicu, i to danima.

Ogorčeni pacijenti

Pacijentu je očito jedina alternativa doći u bolnicu kako bi saznao da termin može dobiti, primjerice, za pola godine.

Stoga ne čudi ogorčenost pacijenata koji žele ostvariti svoje pravo na pregled.

- Imam zdravstvene probleme, a još nemam dijagnozu. Liječnik obiteljske medicine dao mi je uputnicu za krvne pretrage s kojima sam trebala otići doktoru da mi napravi UZV abdomena. Upisala sam se krajem travnja, a termin mi je tek krajem listopada - rekla nam je pacijentica iz Šibenika.

Kada je to ispričala liječniku obiteljske medicine, rekao joj je da krvni nalazi tada neće imati nikakvog smisla.

- Rekao mi je: Odite privatniku i napravite ultrazvuk. Žao mi je, ali ne znam što bih drugo rekao - ispričala je pacijentica i dodala kako je UZV abdomena platila 300 kuna.

Opća bolnica Šibenik

Jedne doktorice nema, a druga ide na godišnji

PREGLEDI: Za kolonoskopiju se ne može naručiti, za UZV abdomena dobili smo termin u studenome.

ŠTO SU NAM REKLI:

U bolnici su nam rekli da nema kolonoskopskog pregleda jer su doktorice na godišnjem. - Kada se možete naručiti za kolonoskopiju? To ću vam znati reći krajem lipnja. Znate, jedna doktorice nema, a druga će sad na godišnji odmor, tako da ne možemo naručivati. Trenutno pregledavamo samo bolničke i hitne pacijente.

HZZO: Termin za pregled postojao je jučer u podne.

Opća bolnica Zadar

Ne znaju kada imaju slobodan termin za UZV

PREGLEDI: Nismo uspjeli dobiti termin za kolonoskopiju i UZV abdomena.

ŠTO SU NAM REKLI: Kada smo nazvali bolnicu, nisu bili previše pristojni. - Gledajte, gospođo, ne znam kada su slobodni termini za kolonoskopiju i UZV abdomena isto kao što ni vi ne znate što će vam pregledi i kojem doktoru želite ići - bio je odgovor osobe s druge strane telefonske linije u Zadru.

- Zovem informativno da znam hoću li ići privatno ili da čekam termin koji je u razumnom razdoblju - rekli smo.

HZZO: U odgovoru koji su nam poslali iz HZZO-a stoji da se u ovoj bolnici ti pregledi više uopće ne rade!

KB MERKUR, ZAGREB

Uputili na odjel na kojem se nitko ne javlja

PREGLEDI: Za UZV abdomena termin smo dobili u rujnu, a za kolonoskopiju se nismo uspjeli naručiti.

ŠTO SU NAM REKLI: Kada smo nazvali bolnicu za UZV abdomena, rekli su nam da ima slobodnih termina potkraj rujna. Za kolonoskopiju su odgovorili da zovemo direktno na odjel, a ne centralno naručivanje jer, dodali su, oni nemaju te podatke. Međutim, na odjelu se nitko nije javljao puna tri dana.

HZZO: U odgovoru iz HZZO-a navodi se da se UZV abdomena u KB-u Merkur više ne obavlja, a u bolnici smo dobili termin za rujan. Za kolonoskopiju HZZO tvrdi da se može dobiti termin u kolovozu.

KBC Zagreb

Uopće ne rade UZV pregled abdomena

PREGLEDI: UZV abdomena se više ne radi, na telefon se nitko ne javlja.

ŠTO SU NAM REKLI: U Kliničkom bolničkom cetru Zagreb listi čekanja za UZV abdomena više nema. No, ne zato što je bolnica reorganizirala i skratila liste, nego zato što ta najveća i najpoznatija bolnica u Hrvatskoj trenutno ne radi taj pregled. Razlog: UZV aparat je u kvaru!

Uz to što se ne može obaviti taj pregled, ne može se naručiti ni za kolonoskopiju.

Telefonski se u jedinici centralnog naručivanja ne može saznati termin za kolonoskopiju. Takav podatak može se dobiti na odjelu, ali isključivo od 13.30 do 14.30 sati. Puna tri dana u tom terminu, unatoč uzastopnim pozivima, nitko nije podigao slušalicu kako bi odgovorio na poziv i dao informaciju kada se može dobiti termin za pregled.

HZZO: Usluga UZV abdomena se ne pruža.

KBC Rijeka

Pacijent nema uvid u točnost liste čekanja

PREGLEDI: Nismo se uspjeli naručiti na preglede jer se nitko nije javljao na telefon.

HZZO: Na kolonoskopiju se čeka dva mjeseca, a na UZV abdomena oko mjesec i pol. No, u točnost tih podataka običan se pacijent ne može uvjeriti.

Puna tri dana u jedinici centralnog naručivanja nitko se nije javio. Nitko nije dizao slušalicu ni kada smo zvali na direktan broj, ni kada smo ih pokušavali dobiti preko centrale.

KBC Sestre Milosrdnice, Zagreb

Sedam mjeseci čekanja za kolonoskopiju

PREGLEDI: Termin za kolonoskopiju za sedam mjeseci, a za UZV abdomena za tri mjeseca.

ŠTO SU NAM REKLI: U jedinici Centralnog naručivanja nije bilo nikakvog problema dobiti podatke.

- Termin za kolonoskopiju možete dobiti u prosincu, dakle za nešto manje od sedam mjeseci, a za ultrazvučno snimanje abdomena u rujnu - rekla je službenica iz Vinogradske.

HZZO: Termin za kolonoskopiju u lipnju, a termin za UVZ abdomena 23. prosinca. Podaci se, dakle, razlikuju od onih koje su nam dali u bolnici.

OB Vukovar

Zbog ‘tehničke greške’ nema naručivanja

PREGLEDI: Nismo se uspjeli naručiti na preglede.

HZZO: U odgovoru na upit HZZO nam je napisao da ne može dati termine za preglede u Vukovaru jer je nastala “greška u komunikaciji”. Kada smo zatražili da nam pojasne što to znači, uzvratili su nam da je to tehničko pitanje. U vukovarskoj bolnici također nismo uspjeli dobiti odgovore jer se nitko dva dana nije javljao na telefon, a jedan je dan linija bila u kvaru.

KBC Split

Ne obaziru se na podatke HZZO-a

PREGLEDI: Za oba pregleda dobili smo termin u listopadu.

ŠTO SU NAM REKLI: Za kolonoskopiju nam je na telefon rečeno da moramo čekati četiri mjeseca, a HZZO tvrdi da se termini mogu dobiti u srpnju.

U veljači 2011. godine, kada smo kontrolirali liste čekanja, na kolonoskopiju se čekalo dva mjeseca.

Za UZV abdomena dobili smo termin u listopadu, što se poklapa s informacijom HZZO-a u kojem tvrde da je prvi slobodni termin 2. listopada.

Opća bolnica Gospić

Jedina bolnica koja odmah prima pacijente

PREGLEDI: Nema čekanja, termine za kolonoskopiju i UZV abdomena dobili smo za lipanj.

ŠTO SU NAM REKLI: Na telefonu centralnog naručivanja i za kolonoskopiju i za UZV abdomena rekli su: “Nema čekanja”. Termini se mogu ostvariti već u lipnju.

Uz to što se telefonski bez problema moglo dobiti sve tražene informacije, službenica je čak dala i broj mobitela liječnika za interni dogovor.

Doduše, liječnik se na poziv nije javio.

HZZO: Na pregled se može naručiti u lipnju.

Gospićka bolnica jedna je od rijetkih u kojima se slažu informacije HZZO-a i one koje pacijent dobije u bolnici.

OB Dubrovnik

Pregled može, iako HZZO tvrdi suprotno

PREGLEDI: Za kolonoskopiju smo se naručili za kraj rujna, a UZV abdomena početkom istoga mjeseca.

ŠTO SU NAM REKLI: - Zanima vas termin za kolonoskopiju? Samo malo da provjerim... imate termin krajem rujna.

Da vas upišem? - pitali su spremno u bolnici.

HZZO: Potpuno oprečno odgovoru koji smo dobili u dubrovačkoj bolnici, u Zavodu za zdravstveno osiguranje ustvrdili su da se kolonoskopija u Dubrovniku ne može napraviti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:18