NOVI PROBLEMI

OPET KASNIMO Uz već blokiranih 150, Mrsić ostaje i bez 60 milijuna eura za zapošljavanje mladih

Europska komisija već je trebala uplatiti taj novac, no Ministarstvo nije uspostavilo potrebnu proceduru za to
 Ronald Goršić/CROPIX

Osim što je još uvijek blokirano 150 milijuna eura iz EU fondova koje je Hrvatska trebala dobiti kao predujam za 2013. godinu i prvi dio novca iz fonda garancija za zapošljavanje mladih će sada kasniti. Hrvatska je na dnu ljestvice država članica po zaposlenosti mladih.

U Europskoj komisiji kažu da je riječ “kašnjenje” relativna u ovom slučaju jer se moraju slijediti procedure, dobiti potrebne akreditacije o usklađenosti sustava i praćenju primjene programa, kako bi se novac mogao uplatiti. Takav smo dogovor od EU dobili i oko prve uplate novca za projekte zapošljavanja, oko 60 milijuna eura.

Za njih to “nije veliki problem i novac će biti uplaćen čim se potvrdi da su ispunjeni svi uvjeti”. Ali nisu mogli odgovoriti na pitanje kada će taj novac biti uplaćen i da li u međuvremenu itko u Hrvatskoj može dobiti novce za projekte zapošljavanja mladih.

Neslužbeno je rečeno da Hrvatska može, ako želi, financirati projekte na ovom području svojim novcem, ali je jasno da je Hrvatska u ovom trenutku pogođena problemom nelikvidnosti.

Iako je točno da Hrvatska nije jedina država članica koja kasni u ovome, jasno je da se kasni u odnosu na rokove koje je sama Hrvatska vlada spominjala ranije.

Potpredsjednik Vlade zadužen za Europske fondove Branko Grčić sam je prošle godine spomenuo jesen kao rok kada će Hrvatska dobiti 150 milijuna eura predujma iz EU fondova za 2013. Zatim je rekao da će taj novac biti uplaćen do kraja prosinca 2013. Poslije je rekao da “je svejedno kraj prosinca ili početak siječnja!”, ali taj novac još uvijek nije uplaćen, a može se očekivati tek u svibnju ove godine, pod uvjetom da do tada proradi software preko kojeg će se kordinirati i upravljati projekti koji se financiraju iz EU fondova i da Europska komisija potvrdi da je sustav usklađen. Dakle, kada reagiraju na napise medija da “Hrvatska u ničemu ne kasni”, ministri se trebaju vratiti prvo na svoje izjave jer su oni sami postavili rokove koji nisu ispunjeni.

Ministar rada i mirovinskog sustava Ministar Mrsić , koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća EU, rakao je da je o garanciji za zapošljavanje mladih razgovarao i sa povjerenikom za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlom Andorom. “Dobili smo uvjeravanje od Andora da je Hrvatska predložila jedan od najdetaljnijih programa, a što se tiče same ocjene Komisije, potrebno je napraviti manje promjene, posebno u onom djelu koje je vezano uz dugoročno praćenje same garancije za mlade.

Po onome što smo razgovarali, Hrvatska će dobiti novce iz garancije za mlade, a to ćemo priključiti nacionalnom programu reforme koji u travnju ide u Europsku komisiji i ja se nadam da ćemo dobiti odobrenje i onda transfer novca ide dalje”, rekao je Mrsić.

Naglasio je kako je Hrvatska “među najboljima” te da će neke druge države članice EU “ići na popravni”. Izvori iz Komisije potvrdili su da su mnoge države EU-a poslale nacrte svojih programa na koje su dobile mnogobrojne primjedbe i zahtjeve za doradu. Ministar Mrsić rekao je za Jutarnji da će Komisija refinancirati novac iz fonda garancije za zapošljavanje mladih kojeg Hrvatska već sada financirala iz svog proračuna od rujna 2013. do danas. Kao jedno od mjera spomenuo je rad bez zasnivanja radnog odnosa kao i sredstva za samozapošljavanje. Kazavši da “Hrvatska ne kasni” odgovornost za kašnjenja je prebacio na Europsku komisiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:43