KRIZA U OPORBI

OPET KUHA U SDP-u, VRH STRANKE NA UDARU VIŠE UTJECAJNIH ČLANOVA Mrsić strahuje da će SDP nestati, Kolarić negoduje zbog stanja u Zagrebu

 
 CROPIX

Početak nove godine neki SDP-ovci su iskoristili da se osvrnu na stanje u stranci, pa su u utorak tako Mirando Mrsić i Aleksandra Kolarić imali odvojene objave u kojima su kritizirali stranku i vodstvo. Mrsić među ostalim poziva da se 'donesu odluke o novom početku' za SDP, a Kolarić poziva na izbore u zagrebačkom SDP-u jer kaže da nemaju legalno izabranog predsjednika.

U pismu koje je objavio na Facebooku, Mrsić se obraća članicama i članovima stranke.

"Iza nas je turbulentna i po SDP teška 2017. godina. Iza nas je godina u kojoj je SDP ostvario izrazito nizak rejting u javnosti, što nam svima treba biti poticaj na uzbunu i djelovanje, ali ovaj puta u cilju opstanka SDP-a. Da bi krenuli putem očuvanja i oporavka SDP-a, smatram da je nužno identificirati uzroke SDP-ovog niskog rejtinga i sukladno tome definirati mjere koje moramo provesti kako bi u ovoj godini SDP vratio svoje mjesto koje mu pripada u političkom spektru", kaže na početku pisma Mrsić, pa nastavlja:

"Iz navedenog razloga smatram da ne smijemo više gubiti niti sekunde i da u prvim danima 2018. godine vodstvo SDP-a MORA raspraviti, definirati i javno obrazložiti uzroke lošeg stanja u SDP-u, te sukladno tome donijeti odluke, koje će za posljedicu imati novi početak SDP-a koji će nam omogućiti i bolji položaj SDP u političkom prostoru Hrvatske", smatra Mrsić.

Zatim upozorava da "javni istupi nekih kolega posljednjih dana u kojima iznose svoja razmišljanja o problemima SDP-a i njegovoj budućnosti potvrđuju da se poimanje socijaldemokracije i politika kojima bi se SDP trebao baviti unutar SDP-a među nama itekako razlikuje".

- Upravo navedena činjenica potvrđuje koliko je SDP ideološki izgubljen u današnjim društvenim i gospodarskim okolnostima. Postalo je očito da nas u SDP ne vode isti ideali, da nemamo svi istu viziju SDP-a i da nismo svi u SDP-u jednako snažno predani rješavanju ključnih problema naših građana - kaže nadalje.

"Upravo iz navedenoga razloga smatram da je Nova godina pravo vrijeme za novi početak SDP-a i novo razdoblje u djelovanju SDP-a. Stoga pozivam sve članove i članice SDP-a da se aktivno uključe u raspravu i donošenje odluka o novom SDP-u, koje će definirati njegovu političku budućnost.

Smatram da vodstvo SDP-a da do kraja mjeseca donese odluke koje će za posljedicu imati:

1. demokratizaciju unutarnjeg ustrojstva SDP-a i njegovog djelovanja

2. definiranje temeljnih društvenih vrijednosti koje će biti osnova politika SDP-a u novim društvenim i gospodarskim okolnostima,

3. definiranje temeljnih politika koje će SDP zastupati u predstojećem razdoblju."

Mrsić u zaključku upozorava da je, ako se ubrzo ne donesu ove ključne odluke, uvjeren da će negativnim trendovima iz prošle godine svjedočiti i u ovoj godini, koje će za posljedicu imati nestanak SDP-a, "kao relevantnog političkog faktora i jedine alternative HDZ-u."

- To dugujemo svim našim građanima koji još uvijek u nas nisu izgubili povjerenje, ali i našim naraštajima koji žele živjeti u slobodnoj i prosperitetnoj Hrvatskoj - napisao je Mirando Mrsić.

Kolarić: Zagrebački SDP nema legalno izabranog predsjednika, a vodstvu je istekao mandat

Aleksandra Kolarić pak poziva SDP da "što prije odredi datum izbora za vodstvo zagrebačke organizacije".

- Već tri godine, još od kada sam u „Platformi Novog SDP-a“ definirala viziju razvoja stranke, uporno i dosljedno govorim o nužnoj demokratizaciji, stvaranju političkog sadržaja i obnovi izgubljene vjerodostojnosti naše stranke. S obzirom da su stvarne promjene izostale, SDP je ponovno pao ispod 20% podrške građana, te ponavljamo neslavni rezultat iz 2014. Drago mi je da danas sve veći broj članova prihvaća moje ideje o reformi SDP-a - kaže Kolarić na početku objave.

"Vraćanje povjerenja građana mora početi u našoj najvećoj organizaciji tj. zagrebačkom SDP-u", dodaje.

Preduvjet toga je, smatra Kolarić, da članovi izaberu novo vodstvo ove organizacije, "jer zagrebački SDP nema legalno izabranog predsjednika, a vodstvu je istekao mandat".

"Zadnji statutarni rok za zagrebačke izbore istekao je 2. prosinca 2017. godine. Protustatutarna odgoda ovih izbora u nedogled predstavlja suspenziju demokracije", upozorava.

"Pozivam vodstvo SDP-a da do kraja siječnja objavi datum izbora za vodstvo zagrebačkog SDP-a i donese demokratska i pravična izborna pravila. Potrebno je ostaviti dovoljno vremena da svaki član zagrebačke organizacije upozna programe svih kandidata. Stoga predlažem da izbori za zagrebački SDP budu održani tijekom travnja 2018.", zaključuje Kolarić.

Inače, nakon što je krajem prošle godine objavljen novi Crobarometar prema kojemu je rejting SDP-a pao na 18,9 posto, član Predsjedništva stranke Bojan Glavašević na Twitteru je napisao da 'svi mi u vodstvu SDP-a trebamo se suočiti s nekim neugodnim istinama i odlukama'.

- Ima nas koji smo to učinili još davno. Izabran sam da se borim za progresivnu, europsku Hrvatsku. Svi koji su mi dali povjerenje trebaju znati da ne namjeravam odustati - poručio je tada Glavašević.

Nedugo nakon njega, s oštrom kritikom javio se i saborski zastupnik Joško Klisović, koji se u prethodnom periodu uglavnom držao podalje od oštrijih javnih istupa o stanju u stranci.

- Not good! Not good! SDP treba kadrovski, statutarni i programski reset. Ljude koji bude nadu građanima i u stanju su odlučivati i riječi pretočiti u djela. To ću tražiti na svim stranačkim sastancima i ponuditi reformski put, najavio je te odmah izazvao interes korisnika Twittera koji su ga pitali je li to najava neke kandidature, no Klisović kaže da nije.

- Ne. Samo inzistiranje na istinskom reformskom putu i poziv na aktiviranje svih onih u stranci koji znaju, mogu i hoće. Onih koji ne žele sudjelovati u izbornim makinacijama, inžinjerinzima, klijentelizmu, neprincipijelnim trgovinama, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:31