MANDARINET

OPG Stipe Vuletić iz Opuzena: Nakon gradnje pogona za preradu kreću i zapošljavanja

Stipan i Danica Vuletić, na mjestu nekadašnje vinove loze, koja je dugo godina bila jedina kultura, posadili su prve mandarine 1962.
 CROPIX

Stipe Vuletić, osnivač OPG-a, odrastao je u Opuzenu u dolini Neretve, pa mu je kao i većini djece iz tog područja bavljenje poljoprivredom sastavni dio djetinjstva. Prva berba koje se sjeća je ona iz 1984. godine. Kroz maglu se sjeća da su ga kao dvogodišnje dijete odrasli članovi obitelji stavili u praznu gajbu mandarina. Priča vezana uz uzgoj mandarina počela je u dolini Neretve krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon izgradnje brana na gornjem i donjem toku Neretve.

Poput ostalih pionira u uzgoju mandarina Stipin djed i baka, Stipan i Danica Vuletić, na mjestu nekadašnje vinove loze, koja je dugo godina bila jedina kultura, posadili su prve mandarine 1962. godine. Danas mandarine beru njihovi unuci, a uskoro će i njihova praunuka Luna Vuletić. Obitelj Vuletić ima oko 2,5 hektara voćnjaka koji su zasađeni najvećim dijelom mandarinom, ali s vremenom su zasadili i druge vrste agruma. Tu su još i limuni, naranče, klementine, grejp, kumkvat i kivi.

"Dio nasada nam je na vlastitoj, a dio na državnoj zemlji u zakupu. Unatoč tome što smo 24 godine u njegovu posjedu, nikako ne dobivamo mogućnost otkupa državnog zemljišta. Rješenje problema državnog zemljišta trebao bi biti prioritet svake hrvatske vlade i svake politike koja misli dobro svojim građanima", smatra Stipe Vuletić.

Stipu Vuletića dobili smo dok je pakirao voće, koje od rujna do veljače isporučuje sve većem broju kupaca. Jedva je uspio odvojiti pola sata za razgovor. Ovo je sedma sezona kako vrše dostave agruma na kućni prag. U početku su to bili samo Zagreb i Ljubljana, a danas, na tjednoj bazi, osim Zagrepčana i Ljubljančana, Vuletići opskrbljuju brojne kupce u Grazu i Beču. Poslovna priča supružnika Matee i Stipe Vuletića kroz projekt Mandarinet traje od rujna 2014. godine. Među prvima su krenuli s izravnim dostavama agruma, odnosno direktnom prodajom.

"Projekt Mandarinet, od ideje, realizacije i daljnjeg razvoja, djelo je moje životne i poslovne suputnice Matee i mene. Ideja, vizija, upornost i realizacija podjednaka su zasluga nas dvoje, uz potporu naših obitelji u Opuzenu i Zagrebu", otkriva Stipe Vuletić koji u svakom trenutku razgovora želi istaknuti doprinos svoje supruge. Matea je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beču, a Stipe je profesor geografije s diplomom zagrebačkog PMF-a.

"Nakon pet godina rada u prosvjeti dao sam otkaz, ostavio siguran posao i krenuo na put u nepoznato. Za sve uspjehe koje smo dosad napravili s Mandarinetom, Matea i ja smo jednako zaslužni, iako ću ja uvijek reći kako je upravo ona pokretačka snaga s vizijom i idejama, a ja odličan logističar i realizator. Iako kao i u svakom obiteljskom poslu svatko radi sve, naš posao je podijeljen na to da je Matea zadužena za marketing, a ja za logistiku. Mi smo po karakteru idealan spoj za posao kojim se bavimo", naglašava Stipe Vuletić.

Uz plasman svježeg voća supružnicima Vuletić se nametnula i potreba za preradom nižeklasnog voća. Tako su nastale marmelade, arancini i sušeni slatkiši od mandarine.

"Problematika propadanja ogromnih količina, a radi se od 10 do 20 posto godišnjeg uroda voća nižih klasa, u dolini Neretve proteže se od propasti PIK-a Neretva sredinom devedesetih. Od tada, niti jedna politika nije pokazala nikakav interes za pokretanje pogona za preradu. Bilo je, doduše, pokušaja poduzetnika. Tako i nama nije ništa drugo preostalo nego da se okrenemo sami sebi i da pokušamo, u skladu s vlastitim mogućnostima, nešto napraviti. Uspjeli smo napraviti iskorak i možemo reći da su danas naše prerađevine već prepoznatljiv dio brenda na kojima gradimo budućnost. Njihov udjel u našem ukupnom poslovanju raste iz godine u godinu. Značajniji iskorak napravit ćemo nakon izgradnje mini pogona za proizvodnju sušenog slatkiša od mandarine, koji je upravo u procesu realizacije. Za njegovu gradnju dobili smo bespovratna sredstva Zagrebačke banke na natječaju Zaba Start u iznosu od 120.000 kuna. Ukupna investicija trebala bi iznositi između 150.000 i 175.000 kuna", ističe naš sugovornik.

Buduća ulaganja idu u smjeru povećanja nasada agruma te povećanje kapaciteta za veću preradu. "Stalno zaposlene osobe danas rijetko koji OPG može priuštiti, posebice onaj koji se bavi sezonskim voćem kao mi. Ovisno o potrebama u pojedinom dijelu proizvodnog procesa, zapošljavamo pokojeg radnika, dok najveći dio poslova obavljamo upravo Matea i ja te članovi naših najužih obitelji. Planovi su kao i u svakom rastućem poslu jasni: postupno rast u svim segmentima, uključujući i zapošljavanje manjeg broja radnika te gradnja tvrtke na jakim temeljima", kaže Stipe Vuletić i dodaje da se uskoro osnivanje tvrtke nameće samo po sebi.

Prerađevine, isto kao i svježe voće, Vuletići plasiraju na domaćem tržištu i na tržištu Slovenije i Austrije. U planu im je skoro širenje na srednjoeuropskom tržištu. To im je, kako pojašnjava Stipe Vuletić, najbliže tržište, a na ruku im ide i činjenica što građani tih zemalja prepoznaju brend Hrvatske, Jadrana i Mediterana.

"Od samog početka bilježimo kontinuirani rast. Iako smo na izvrsnom putu, još uvijek nismo u mogućnosti cjelokupan urod plasirati putem direktnih kanala. U ekološkoj proizvodnji smo, službeno, već tri godine, iako smo bez kontrole stručnih i nadležnih tijela i prije toga bili u režimu ekološke proizvodnje. Poljoprivrednike u dolini Neretve za ulazak u ekološku proizvodnju najviše odbijaju birokracija i papiri", naglašava Vuletić.

Niz nagrada

U proteklih sedam godina proizvodi OPG-a Stipe Vuletić dobili su niz nagrada:

Nagrada za najboljeg mladog poljoprivrednika po izboru čitatelja Jutarnjeg lista 2018. godine

"Great taste awards" nagrada za marmeladu od limuna meyera 2018. godine

"Great taste awards" nagrada za marmeladu od mandarine 2019. godine

"Great taste awards" nagrada za marmeladu od naranče 2019. godine

"Great taste awards" nagrada za marmeladu od crvene naranče 2019. godine

"Great taste awards" nagrada za arancine 2019. godine

"Great taste awards" dvostruka nagrada za sušeni slatkiš od mandarine 2019. godine

"The World's Original Marmalade Awards" Dalemain - certifikati izvrsnosti za marmeladu od naranče i marmeladu od limuna, 2018. i 2019. godine
Prva nagrada na natječaju Zaba Start u kategoriji poduzetništvo s projektom

"Izgradnja mini pogona za izradu sušenog slatkiša od mandarine" 2019. godine

image
Natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu podržavaju
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:22