IMALA SAMO 630 GRAMA

Oporavlja se na Rebru: Splitski liječnici spasili bebu rođenu nakon 23 tjedna trudnoće

 Tom Dubravec / CROPIX

Poslije samo 23 tjedna trudnoće u splitskom rodilištu rođena je beba teška samo 630 grama i duga samo 32 centimetra. Od tada su prošla tri mjeseca, a uz intenzivnu liječničku skrb uspjela je doći do 1720 grama, a narasla je čak desetak centimetara. Trenutno je na liječenju u KBC-u Zagreb, točnije na intenzivnoj neonatologiji, jer joj je trebala operaciju očiju, a ona se može obaviti samo u zagrebačkom kliničkom bolničkom centru, gdje se zbog takvih problema liječe sva prijevremeno rođena djeca u Hrvatskoj.

Ponosni liječnici

Liječnici splitskoga KBC-a vrlo su ponosni na to što su uspjeli spasiti život prerano rođenoga djeteta vrlo male porođajne težine jer im dosad nije uspjelo spasiti tako male bebe. Prema svjetskim statistikama, djeca rođena prije 25. tjedna imaju 50 posto šanse da prežive, a ona rođena prije 22. tjedna samo 20 posto.

Splitska beba nakon operacije na očima dobro se oporavlja u Zavodu za neonatologiju i intenzivnu skrb Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Nedostatak inkubatora

- Procjene govore da se u Hrvatskoj ispod 1500 grama godišnje rodi oko 300 djece i o njima se multidisciplinarno skrbi u četiri najveća centra u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) - rekla je prim. dr. sc. Vesna Banjak, pročelnica zagrebačkog Zavoda za neonatologiju. Dodaje da je sve veće preživljavanje prerano rođene djece te da su u Zavodu na skrbi bile i bebe koje su imale samo 490 grama. Nažalost, ponekad se ne može izbjeći, primjerice, krvarenje na mozgu koja može ostaviti i trajne posljedice. Takva djeca ponekad imaju problema s kognitivnim razvojem, teškoće u svladavanju školskih zadaća, a mogu biti i hiperaktivna - izjavila je dr . V. Banjak.

Inače, u Hrvatskoj se prije vremena, a to znači prije 37. tjedna trudnoće, rađa oko 2000 djece godišnje i ona zahtijevaju intenzivnu liječničku skrb kako bi preživjela i po mogućnosti izbjegla neke zdravstvene probleme koji nisu rijetki. Liječnici su zadovoljni onime što hrvatska medicina pruža tim mališanima, ali i upozoravaju na nedostatak opreme koja bi njihov rad podigla na višu razinu.

Zato su u toj priči i roditelji prerano rođene djece, odnosno bolje rečeno udruga Klub roditelja nedonoščadi Palčić koja već neko vrijeme prikuplja novac akcijom Palčić gore za kupnju 64 inkubatora , ali i druge opreme potrebne za zdravstvenu skrb o prerano rođenoj djeci. Naime, u hrvatskim rodilištima nedostaju 64 inkubatora, a za nabavu je potrebno oko 750.000 eura. Pribroje li se i sredstva za drugu opremu potrebnu jedinicama intenzivnog liječenja u rodilištima, Hrvatska je u minusu ukupno više od dva milijuna eura.

Pomoć roditeljima

Predsjednica udruge Željka Vučko, i sama majka troje djece nedonoščadi, kaže kako je roditeljima osobito na početku vrlo važna podrška, i to ne samo ona liječnička, već i roditelja koji imaju takvu djecu i prošli su nebrojene prepreke kako bi došli do prave informacije.

- Roditelji trebaju nekoga tko će u potpunosti razumjeti njihove probleme i pomoći im da ostvare neka prava za svoju djecu. Vrlo je važno da prerano rođena djeca, primjerice, odmah počinju s vježbama, koje roditeljima u njihovu domu pokazuje fizioterapeut - ustvrdila je Željka Vučko. Ona naglašava da dva telefona te udruge na kojima roditelji mogu dobiti informacije neprestano zvone.

- Nastojimo im konkretno pomoći, uputiti ih na prave adrese kako bi što brže mogli pomoći svojoj djeci - naglasila je Ž. Vučko koja je zajedno s drugim roditeljima iz udruge uspjela senzibilizirati javnost za “palčiće” i pokrenuti akciju koja će omogućiti da još više prerano rođene djece ne samo preživi, nego i da ima kvalitetan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:30