GRABAR-KITAROVIĆ

‘Oporavljam se od operacije, čeka me još jedna... Izborni poraz? Od njega sam se oporavila u 5 minuta!‘

U velikom intervjuu komentirala je i predsjedničke izbore u SAD-u te pojasnila svoj angažman u Međunarodnom olimpijskom odboru
Kolinda Grabar-Kitarović
 Neja Markicevic/Cropix

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je opsežan intervju Novom listu u kojem je prokomentirala predsjedničke izbore u SAD-u, svoje zdravstveno stanje nakon operacije živca te svoj poraz na prošlim predsjedničkim izborima.

Rekla je kako je pozorno pratila izborni proces u SAD-u, no nije htjela otkriti tko je njezin favorit, Donald Trump ili Joe Biden.

- Svaki politički izbor drugih država doživljavam kao potencijalne suradnike, s kojima možemo i moramo razgovarati ili pregovarati. Postoji samo dobrobit države u čijoj smo službi i za koju radimo sve što je potrebno. Nije u pitanju tko je na čelu Sjedinjenih Američkih Država, nego kako proaktivnom politikom dovesti Hrvatsku u fokus pozornosti - poručila je dodavši kako je riječ o unutarnjem američkom procesu, kao i da je izlaznost bila najveća u posljednjih 100 godina.

Politički fenomen Donalda Trumpa

Rekla je i kako je Biden osvojio 290 elektora, ali i da Trump ima pravo iskoristiti sva pravna sredstva, no postupak tranzicije administracije trebao bi biti gotov što je prije moguće i sa što manje komplikacija.

- Amerika iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraza i smrtnih slučajeva od COVID-19 te većina Amerikanaca želi da se postupak tranzicije administracija odvije sa što manje komplikacija kako bi se obuzdala pandemija i krenulo rješavati goruća pitanja u državi - rekla je.

Odgovorila je i na pitanje kako objašnjava politički fenomen Donalda Trumpa.

- Znamo da često na izborima ljudi glasaju ne samo za, nego i protiv nekoga. Izbor Donalda Trumpa predsjednikom SAD-a bio je tako dobrim dijelom izraz bunta protiv elita, odnosno onoga što je dio birača smatrao tradicionalnim washingtonskim establishmentom - kazala je.

Trumpa je i osobno upoznala te je rekla kako je prema njoj uvijek bio ljubazan i susretljiv.

- Neću nikada zaboraviti taj prvi, stvarni bilateralni sastanak u Varšavi. Pomalo na moje čuđenje, nije me prekidao nekih 25 minuta dok njemu i njegovim suradnicima nisam iznijela sve što sam pripremila. A pripremila sam se dobro jer, iskreno, nisam znala koliko mogu očekivati da će sastanak trajati. Onda je postavljao potpitanja i zadužio članove svog izaslantva za takozvani follow-up. Mora mu se priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon.

Rekla je kako se oporavlja od zahtjevne operacije kojoj je podvrgnuta.

Zanemarivala je zdravlje

- Nije bilo lako. Živac je bio pritisnut godinama i sada mu treba vremena da se oporavi. Još to dosta boli. No, već nekoliko sati nakon operacije stala sam na noge i krenula hodati. Hodam svakoga dana, za sada samo na svojoj pokretnoj traci, laganim hodom od pet do sedam kilometara dnevno, kako kada. Imam još dosta restrikcija kad je riječ o drugim fizičkim aktivnostima. Drago mi je da su simptomi poput gubitka ravnoteže i slično sada prošlost. Ali, tu, nažalost, priča s problemima s mojom rukom ne prestaje. U budućnosti me čeka operacija karpalnog tunela, a i rješavanje nekih problema s ramenom - otkrila je bivša predsjednica za Novi list.

Dodala je kako se godinama posvećivala poslu i obitelji, a zanemarivala sebe, što sada dolazi na naplatu.

- Zato poručujem svima da brinu o sebi i drugima, te još jednom zahvaljujem svima koji se svim svojim srcem i radom trude prebroditi ovu krizu, a posebno zdravstvenim djelatnicima koji danonoćno već mjesecima doslovno spašavaju živote svim žrtvama ove pandemije, a to nisu na žalost samo zaraženi koronavirusom - kazala je Grabar-Kitarović.

Jedna od tema velikog razgovora bio je i odnos predsjednika i premijera, no bivša je predsjednica odbila komentirati postupke aktualnog šefa države Zorana Milanovića, rekavši kako nikad nije komentirala ni svoje prethodnike.

- Uvijek ću, koliko god mogu i kao bivša predsjednica, kao profesionalni diplomat, i kao stručnjak u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, sudjelovati u svim konstruktivnim inicijativama za rješavanje problema u državi i društvu - dodala je.

Kazala je kako je upoznala i novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena i to još dok je bila veleposlanica u Washingtonu.

- Bidenova potpora ulasku Hrvatske u EU bila je ključna u završnim fazama pristupanja. S obzirom na to da je uz Hillary Clinton jedan od ponajboljih poznavatelja prilika u Jugoistočnoj Europi, bilo je sjajno surađivati s osobom kojoj se nije trebalo objašnjavati, ni uvjeravati je kako je Hrvatska dio Europe i koliko je važno članstvo u EU - rekla je.

Bivša predsjednica osvrnula se i na situaciju u BiH.

'Sramota je što nemamo moderan stadion'

- Poboljšanje položaja Hrvata, konstitutivnog naroda BiH, te ulazak BiH u euroatlantske institucije, strateški je nacionalni i državni interes Hrvatske, koji sam zagovarala i tijekom svojega mandata, na svim međunarodnim platformama. Hrvati BiH branili su i obranili svoje dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a hrvatska država ima ustavnu obvezu osobito skrbiti o njima - poručila je.

Kako je poznato, bivša predsjednica angažirana je u Međunarodnom olimpijskom odboru, a kaže kako je to volonterski posao u kojem prima samo naknadu troškova, "unatoč nekim senzacionalističkim napisima u našim medijima".

- Unatoč tomu, maksimalno sam se angažirala i upravo ova zadnja dva tjedna bila su pretrpana radom u raznim komisijama. Veseli me to jako i jedva čekam da se stvari oko pandemije normaliziraju da krenemo s konkretnim inicijativama. Kako sada stvari stoje, mislim da će Olimpijske igre u Tokiju sljedećeg ljeta ipak biti održane. Bez obzira na OI, činjenica je da sport i bavljenje sportom igra sve veću ulogu i u rješavanju ove pandemije, odnosno zdravstvenog stanja sviju nas, jer nas osnažuje i fizički i psihički i jača naš imunitet - rekla je.

Poručila je kako je sramota što Hrvatska, zemlja talenta i ljubavi prema sportu, nema ni jedan moderni nogometni stadion, rekavši kako se tijekom mandata zalagala da se to riješi. No, kako je rekla, sportska infrastruktura uz sve trenutne okolnosti zasad nije prioritet.

Još neće aktivirati Ured bivše predsjednice

Rekla je kako se od poraza na izborima oporavljala "cijelih pet minuta".

- Tu bitku nisam dobila, ali život ide dalje, valja se okrenuti budućnosti. S obzirom na pisanje doktorata, on-line konferencije na raznim znanstvenim institutima, sveučilištima, političkim i poduzetničkim inkubatorima, a iznad svega pored gotovo svakodnevnih obaveza kao članice MOO, doista se nemam vremena, a još manje želje, vraćati na tu temu. Konačno imam više vremena za sebe, za svoju obitelj. Život je opušteniji, lakši, smireniji. Uspijem pogledati neki film, pročitati neku knjigu koju inače ne bih stigla. Imam kontrolu nad svojim rasporedom i okolinom. Uživam u tome. Sebe smatram mladom, ma što tko drugi mislio. Život je preda mnom. Međutim, kad zatvorite jedno poglavlje života, valja razmišljati o novome, a ne iznova čitati jedne te iste stranice. Tako i ja sebe trenutno vidim u nekim drugim vodama, izvan unutarnje politike - rekla je za Novi list.

Zaključno je za Novi list rekla kako zasad ne razmišlja o aktiviranju prava na Ured bivše predsjednice jer od njega u uvjetima pandemije ne vidi koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:40