RASPRAVA O OPOZIVU

OPORBA DIGLA BUNU JER JE MARTINA DALIĆ IZAŠLA IZ SABORNICE 'Vlada je odredila Plenkovića i Dalić da će biti predstavnici, gdje su oni?!'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Saborska rasprava o oporbenom zahtjevu za smjenom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić nakratko je u četvrtak prekinuta nakon što se oporba pobunila jer u sabornici u jednom trenutku nije bilo ni Dalić niti ikoga od predstavnika Vlade.

Nakon što je Dalić napustila sabornicu, pobunio se SDP-ov Gordan Maras pozivajući se na povredu Poslovnika, tvrdeći da predstavnik Vlade mora biti u sabornici dok traje rasprava. Premijer Andrej Plenković napustio je Sabor još u prijepodnevnim satima. "Vlada je odredila Plenkovića i Dalić da će biti predstavnici, gdje su oni", upitao je Maras.

Predsjedavajući Željko Reiner tumačio je, međutim, da predstavnik Vlade mora biti u sabornici kada je Vlada predlagatelj, ali to u ovom slučaju nije slučaj, te je Marasu dodijelio opomenu zbog neopravdanog pozivanja na povredu Poslovnika, čime je izgubio pravo sudjelovanja u raspravi.

Potom je uslijedilo pozivanje na povredu Poslovnika i drugih oporbenih zastupnika, nakon čega je određena stanka kako bi se situacija razjasnila.

"Opomena Marasu je opomena da se ukloni zastupnik koji objašnjava zašto treba izglasati nepovjerenje Dalić", kazala je Strenja Linić i zatražila da se Dalić vrati u sabornicu.

"Nemamo stanki i ograničene su nam replike, ali ukazivati na povrede Poslovnika možemo danonoćno", ustvrdio je Ivan Pernar.

Nakon dvije stanke i povratka Dalić u sabornicu pojedinačna rasprava o smjeni je nastavljena. Uskoro su se u sabornicu vratili i ostali članovi Vlade, na čelu s premijerom Plenkovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:36