HRVATSKI SABOR

Oporba drži da je odgovornost za čisti zrak koja se prenosi na lokalne jedinice prevelika

‘Lokalna uprava morat će provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, plaćat će kaznu‘, tvrdi Mirela Ahmetović iz SDP-a

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Saborska oporba uglavnom je u petak podržala zakonske izmjene radi očuvanja zdravlja građana i njihova prava na čisti zrak, međutim, prigovorila je da se prevelika odgovornost za čisti zrak prenosi na lokalne jedinice.

Lokalna uprava morati će sastavljati akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, plaćati će kaznu, prigovorila je Mirela Ahmetović (SDP) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti zraka.

Ministar gospodarstva potpisuje prihvatljivost nekog projekta za okoliš temeljem studije utjecaja na okoliš i on treba biti odgovoran, smatra.

„Ne može ministar gospodarstva, koji je glavni propagator projekta LNG Omišalj koji ne zadovoljava ni ekonomske ni ekološke ni sigurnosne standarde, ne biti odgovoran. Itekako je odgovoran”, ustvrdila je Ahmetović koja se ne slaže s tim da građani, koji su se od početka žalili na projekt, sada plaćaju za čisti zrak.

I Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) kaže da se previše odgovornosti prebacuje na lokalne jedinice koje ionako nemaju novaca i ovise o državnom proračunu.

"Kako će one platiti mjerenje onečišćenja zraka, a kamoli još instalirati mjernu postaju?", upitala je.

Kako će lokalne jedinice to financirati muči i Sandru Benčić (Možemo).

Istaknula je da su glavni onečišćivači često državne strateške tvrtke te predložila da se mjere za poboljšanje zraka, osim iz lokalnih proračuna, financiraju i iz državnog proračuna i Fonda za energetsku učinkovitost.

Tijekom rasprave zastupnici su ponovno imali problema s poštivanjem Poslovnika, pa je tako zbog njegova kršenja i upadanja u riječ sa sjednice udaljen Krešo Beljak (HSS).

„Unaprijed sam rekao da ću davati opomene kada se krši Poslovnik, bez obzira na to iz koje je stranke”, upozorio je zastupnike predsjedavajući Željko Reiner.

Nekoliko oporbenih klubova prigovorilo je Reineru da ima nejednake kriterije kod dijeljenja opomena, najavivši da će se žaliti saborskom Odboru za Poslovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:56