SLUČAJ ŽALAC

Oporba: ‘HDZ-ovci, ne podržite li ovu inicijativu, to znači da podržavate kriminal i korupciju‘

Istražno povjerenstvo bavilo bi se radom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva financija te SAFU-a

Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

Inicijativu saborskih klubova SDP-a i Zeleno-lijevog bloka za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo povlačenje novca iz EU fondova podržali su u utorak gotovo svi oporbeni klubovi, uz poruku HDZ-u kako, ne podrže li tu inicijativu, to znači da podržavaju kriminal i korupciju.

Istražno povjerenstvo bavilo bi se radom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva financija te SAFU-a, a konačni tekst prijedloga bit će predstavljen idućeg tjedna, najavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka oporbenih klubova u Saboru.

"Ako u HDZ-u postoji imalo razuma i dobre volje, podržat će osnivanje istražnog povjerenstva, a ako odbiju, to će značiti samo jedno - da su potpuno svjesni koliko su institucije korumpirane i uništene djelovanjem HDZ-a i da podržava kriminal i korupciju", poručio je Grbin.

Uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU Tomislava Petrica pokazalo je, rekao je, kako je HDZ "stavio šapu" na hrvatske institucije.

"SAFU umjesto da bude stručna potpora i stvarni centar izvrsnosti kako bi Hrvatska povukla što više sredstava iz EU fondova, postala je mjesto na kojem se politički dogovara i donose odluke", kazao je.

Grbin je napomenuo kako bi u narednom razdoblju Hrvatska iz EU fondova trebala povući više od 20 milijardi eura te istaknuo da u prvom planu trebaju biti projekti od koristi svima, a guraju se oni koji su od koristi samo nekima, "onima dobro umreženima i povezanima s HDZ-ovim dužnosnicima".

Ostavka ili razrješenje glavne državne odvjetnice i ravnateljice Uskoka

Podsjetio je i kako je oporba prije godinu dana tražila osnivanje istražnog povjerenstva oko curenja podataka iz DORH-a, što je vladajuća većina odbila. "A danas saznajemo kako je sve što smo tada tvrdili bilo istina", rekao je i zaključio kako posljedica toga može biti samo ostavka ili razrješenje glavne državne odvjetnice i ravnateljice Uskoka.

Predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić ocijenila je da je SAFU očito prema nekim korisnicima EU sredstava "strogi policajac", a prema nekima "kum".

Kao cilj povjerenstva navela je istragu je li bilo nepravilnosti i u drugim slučajevima, je li bilo pogodovanja nekim korisnicima, HDZ-ovim tvrtkama, gradovima i općinama.

"Ako je bilo, onda nije dovoljno da budu pritvoreni Žalac i Petric, nego tada treba odgovarati cijela Vlada", ustvrdila je Benčić i optužila HDZ kao stranku koja od početka počiva na korupciji i ostvarivanju određenih privatnih interesa.

Osnivanje istražnog povjerenstva podržao je i Klub Socijaldemokrata, čiji je predsjednik Domagoj Hajduković kazao da sami podatak o velikom postotku ugovorenog, a malom postotku isplaćenog novca govori o možebitnim velikim nepravilnostima u povlačenju novac iz EU fondova

Slučaj Žalac razgolitio Plenkovića i njegov novi HDZ

"Slučaj Žalac razgolitio je Andreja Plenkovića i njegov novi HDZ", poručio je Hajduković.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) naveo je da njegov klub podupire osnivanje povjerenstva zbog raširene korupcije koja je zahvatila i europski novac.

"Imamo očigledno privilegirane i stranački podobne osobe koje preko noći dolaze do milijunskih iznosa, to pokazuje da Vlada nije sposobna nositi se s korupcijom i i ne želi priznati vlastite greške te da je to isti HDZ kao u doba Ive Sanadera", rekao je Pavliček.

I Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) ocijenio je da HDZ nije u stanju promijeniti stare navike te kako je vrijeme da se tome kaže dosta.

Budući da će osnivanje istražnog povjerenstava doći na dnevni red tek za dva mjeseca, Nikola Grmoja (Klub Mosta) izvijestio je kako su prikupili dovoljno potpisa zastupnika da se u dnevni red sjednice Sabora uvrsti izvješće o radu glavne državne odvjetnice.

Tako će joj oporba već idućeg tjedan imati prilike postaviti pitanja zašto DORH i Uskok u slučaju Žalac nisu reagirali, a što je potvrdio Ured europskog javnog tužitelja.

"Vrijeme je za jedan masovni prosvjed ispred središnjice HDZ-a zbog korupcije i covid potvrda", poručio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 15:33