BURNO U SABORU

Oporba HRT proglasila glasilom vladajućih, HDZ-ov Ivanović: ‘Uvrijedili ste sve zaspolenike‘

U raspravi su iznesene tvrdnje da postoji cenzura na HRT-u, upozoreno na "neriješen slučaj seksualnog zlostavljanja bez epiloga"

Marijana Puljak

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

U saborskoj raspravi o Prijedlogu odluke o razrješenju člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) oporbeni zastupnici su u četvrtak kritizirali rad HRT-a ustvrdivši kako mu je potrebna reforma i neovisnost od politike jer djeluje kao glasilo vladajuće stranke.

U prilog toj ocjeni koju je izrekla zastupnica Marijana Puljak (Klub Centar-Glas) u raspravi je istaknula i kako je to potrebno učiniti radi hrvatskih građana koji plaćaju RTV pristojbu. Po njezinoj ocjeni, nedostaju i emisije magazinskog tipa koje imaju neke druge televizije.

Njezine tvrdnje odbacio je Goran Ivanović (klub HDZ-a) rekavši kako je svojom raspravom uvrijedila zaposlenike HRT-a koji časno i pošteno rade svoj posao.

Andreja Marić (klub SDP-a) najavila je kako neće podržati predloženu odluku, izrazivši nezadovoljstvo što se saborske sjednice ne prenose u cijelosti, već samo manjim dijelom tijekom prijepodneva.

U raspravi su iznesene tvrdnje da postoji cenzura na HRT-u, upozoreno na "neriješen slučaj seksualnog zlostavljanja bez epiloga" te na tvrdnje neimenovane bivše novinarke HRT-a koja je odlazeći s HRT-a navodno rekla da ju je sram reći gdje je radila.

Inače, Prijedlog odluke o razrješenju člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije predložio je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije odnosio se na zahtjev za razrješenjem Davora Zoričića s danom 27. travnja 2023. na osobni zahtjev radi odlaska na novu dužnost.

Prijedlogom odluke o imenovanju predsjednika i članova Nacionalnog vijeća za sport za predsjednicu Vijeća predložena je Danira Bilić, a za članove džudašicu Sandu Čorak, bivšeg vaterpolista Ivana Milakovića, bivšeg gimnastičara Marija Možnika, bivšeg reprezentativnog golmana Stipu Pletikosu, taekwondo trenera Tonija Tomasa i bivšeg košarkaškog reprezentativca Stojana Vrankovića.

Na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora za članstvo u Vijeću predložen je Mario Meštrović, na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, Hrvatskog sportskog saveza Oliver Lušić, Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Lušić, Hrvatskog školskog sportskog saveza Ivan Dujić, te na prijedlog kinezoioloških fakulteta Mario Baić.

Andreja Marić (klub SDP-a) upozorila je na neravnomjernu zastupljenost žena među kandidatima kao i pojedinih sportova te pozvala da se njezine primjedbe uzmu u obzir pri izboru idućeg sastava Vijeća.

Članovi Vijeća imenuju se na mandat od četiri godine, a imenuje ih i razrješava Sabor.

Potporu prijedlogu imenovanja dao je Luka Brčić (klub HDZ-a).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 07:26