ZAJEDNIČKO DJELOVANJE

Oporba izvela dosad neviđenu akciju, u Saboru drže sjednicu o Ini bez HDZ-a: ‘Sanader je mala beba naspram Plenkoviću‘

‘Sve mjere koje je Vlada donijela su ad hoc, osim jedne. Pljačke. Ta se radi sustavno i kontinuirano‘, rekao je Grbin

Oporba u Saboru

 N1/Elvir Mešanović/

U Hrvatskom saboru u utorak se održava sjednica 11 oporbenih klubova i nezavisnih zastupnika, od ljevice do desnice, kako bi raspravili situaciju nakon afere s preprodajom plina u Ini, nakon što su vladajući odbili sazivanje izvanredne sjednice parlamenta.

Oporbena akcija okupila je klubove zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i RF-a, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa i nezavisnih zastupnika, a cilj im je raspravljati o energetskoj krizi i "pljački stoljeća" u Ini uz zahtjev za smjenu Uprave i Nadzornog odbora, te ostavku Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.

Oporba: HDZ smatra da pljačka milijardu kuna nije ništa izvanredno

Po završetku sjednice očekuje se da će oporba utvrditi zajedničke zaključke.

Sjednicu vode potpredsjednici Sabora iz oporbene kvote, Davorko Vidović (Socijaldemokrati) i Sabina Glasovac (SDP).

Glasovac je rekla da je povod okupljanja oporbenih zastupnika to što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije na njihov zahtjev htio sazvati izvanrednu sjednicu, jer očito smatra da u pljački milijardu kuna nema ništa izvanredno.

Vidović je istaknuo da traže raspravu o energetskoj politici jer je pljačka Ine pokazala i prokazala ne samo upravljanje Inom nego i ostalim javnim poduzećima i dobrima u Hrvatskoj. Demontaža partijskog sustava, kako se upravlja ovom državom, treba sadržavati snažne elemente antikorupcijske politike, poručio je.

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja ranije je ustvrdio da u ovoj aferi definitivno postoji politička odgovornost Vlade, a raspravljati o tome treba jer u jeku energetske krize, u kojoj građani jedva spajaju kraj s krajem i dobivaju enormne račune, istodobno se krade milijarda kuna u najvećoj naftnoj kompaniji.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da oporba odlučila uzeti stvar u svoje ruke nakon što su u HDZ-u odbili njihov prijedlog za sazivanje izvanredne sjednice.

"U HDZ-u su očito zaključili da se u Hrvatskoj ne događa ništa izvanredno, da nema problema s inflacijom i krađom, ali mi se okupljamo i raspravit ćemo sve što u ovom trenutku tišti građane", kaže Grbin.

Mostov Miro Bulj rekao je da je Sanader "mala beba za Plenkovića".

"Hrvatski narod plaća lopovsku maržu. Mi, Hrvati, koji imamo svoje energetske resurse, nećemo govoriti o svim potencijalima, ne samo o Ini, ajmo o HEP-u, Hrvatskim šumama, idućoj zimi. Dok oni pljačkaju građane, ti građani nam poručuju da su gladni, žedni, da nemaju djeci za marendu, udžbenike, za osnovne stvari", rekao je Bulj.

"Korupcija je na svakom mjestu. Pljačka. Ja kao gradonačelnik Grada Sinja svakodnevno susrećem takve ljude. Teško je prepričati u kakvoj se situaciji nalaze ljudi koji su do jučer normalno živjeli, a oni pljačkaju milijarde", rekao je Bulj.

"Ivo Sanader je mala beba prema Andreju Plenkoviću", rekao je, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:08