PLENKOVIĆ U PETRINJI

‘Oporba je Banovini bezobrazno okrenula leđa. HDZ to nikad ne bi napravio, to se ne radi‘

‘Nemoralan je potez ne podržati kvorum, zbog teme koja je možda njima važna, ali je demagoška, parcijalna, populistička inicijativa‘
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/CROPIX

Premijer Andrej Plenković u subotu ujutro stigao je u Petrinju gdje je, između ostaloga, sudjelovao na sastanku Stožera za obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Ono što me posebno danas pozitivno ohrabrilo jest činjenica da je instalirano više od 1025 stambenih jedinica, 1061 objekt spojen je na struju, na taj način polako se pokrivaju potrebe za ovakvim privremenim stambenim zbrinjavanjem, a u perspektivi je i dolazak novih kućica te stambenih kontejnera. Svi koji su odlučili ostati blizu svojih kuća bit će u mogućnosti živjeti na sigurnom i toplom, to je najbitnije - izjavio je Plenković.

Dodao je i kako u subotu počinju radovi na uklanjanju objekata koji su dobili tzv. crvenu naljepnicu, čime će se, kaže, ubrzati dinamika aktivnosti.

Osvrnuo se i na rušenje kvoruma u Hrvatskom saboru u petak.

- Žao mi je što je rušenjem kvoruma oporbe propušteno izglasavanje izmjena Zakona o obnovi, u koji bi bila dodana i Sisačko-moslavačka županija. Sad čujemo i od statičara koliko bi im bilo u interesu da se taj zakon donio, a ne da moraju koristiti sporiju i kompliciraniju proceduru. To je važna poruka oporbi, koja je u petak propustila podržati Banovinu. Oporba joj je bezobrazno okrenula leđa. Pokazali su nevjerojatan stupanj destruktivnosti i veliku dozu političke nekulture - rekao je Plenković pa nastavio:

- SDP jučer, kad je bio strateški dan, nije bio u stanju vidjeti okolnosti u kojima Hrvatska jest. Imamo epidemiju, dva razorna potresa, puštanje u rad LNG terminala. Njihovi zastupnici nisu na nacionalnoj razini prepoznali poruke odgovornosti i potpore Banovini, nego su joj okrenuli leđa. To se zove ne biti na razini političkog trenutka i odgovornosti.

Nemoralan je potez oporbe ne podržati kvorum, zbog teme koja je možda njima važna, ali je demagoška, parcijalna, nedostatna, populistička inicijativa, ako znaju da je jedan zastupnik već mjesec dana u bolnici. Svih njih 75 to zna. To je važno prenijeti javnosti i rastumačiti. To je samo politički hir.

Rušiti kvorum - HDZ to nikad ne bi napravio, nikad ne bi izašao iz Sabora, to se ne radi! A tema zbog koje su oni izašli nije niti bila na dnevnom redu u Hrvatskom saboru - rekao je premijer Plenković pa Most nazvao "predvodnicima destruktivnosti, demagogije, populizma, antieuropejstva i antimanjinske politike".

- Jučer je na sastanku parlamentarne većine utvrđeno da je većina čvrsta i stabilna bez obzira na neke teme oko kojih postoji načelno različito stajalište. Na dnevnom redu bile su četiri točke - Zakon o obnovi, proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa, usvajanje Nacionalne razvojne strategije i LNG terminal, ali ništa nije doneseno zbog oporbe. To je ogorman presedan u povijesti hrvatske političke kulture. HDZ to nikad ne bi napravio, to je razina koja je ispod svih kriterija političkog i javnog angažmana - rekao je premijer u Petrinji.

Na upit kad će biti izglasan Zakon o obnovi, Plenković je lupkajući po govornici uputio novinare da pokucaju na vrata oporbenih zastupnika i pitaju ih: "Gospodine Grbin, Petrov, Škoro, mislite li pomoći Banovini?”.

Rekao je i da treba reformirati HGK, ali ne i rušiti instituciju koja ima tradiciju dugu više od 160 godina.

- To bi bilo kao da skinete gume s auta i kažete neka vozi, to je demagogija i populizam - izjavio je.

Na kraju se osvrnuo i na epidemiološke mjere te zahtjeve ugostitelja koji traže dopuštenje za otvaranje lokala.

- Iz svih podataka koje imamo, otvaranje ne bi bilo dobro, jer ako ponovno dođe do razbuktavanja epidemije, moramo ići u zatvaranje. Moramo proći kroz zimu. Dat ćemo više od 2,5 milijarde kuna onim poslodavcima i radnicima u sektorima koji su zatvoreni, kako bi premostili ovu situaciju. Moramo pronaći balans između gospodarske i zdravstvene aktivnosti - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:54