'67 JE PREVIŠE'

OPORBA LIKUJE ZBOG USPJEHA REFERENDUMSKE INICIJATIVE 'Reakcija Vlade bila je bahata, a ovo je jasna poruka premijeru'

 
Nikola Grmoja, presica inicijative '67 je previše' i Andrej Plenković
 Damjan Tadic, Darko Tomas, Tomislav Kristo

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić u nedjelju je čestitao sindikalnoj Inicijativi “67 je previše” na prikupljenih 600.000 potpisa za referendum o mirovinskom sustavu, ocijenio je da je prijedlog sindikata 'konzistentan i praktički zamjena' za zakon koji je već izglasan u Hrvatskom saboru, te smatra kako potvrdom na referendumu Vlada neće imati izbora.

“Mislim da je to dobro, prije svega za buduće umirovljenike, ljude koji danas rade i koji neće morati čekati do 67. godine da idu u mirovine, jer za mnoge od njih, psihofizičke sposobnosti ne bi im dopustile da rade do tih godina”, izjavio je Grčić na Izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a.

Dodao je da u Hrvatskoj postoji ozbiljan problem s duljinom životnog vijeka, koji je ispod europskog prosjeka, dok je zdravstvo ocijenio relativno lošim te rekao da se prema tome mora prilagoditi i rok odlaska u mirovinu.

Na pitanje misli li hoće li se referendum i održati ili će Vlada povući prijedlog, Grčić je rekao kako je prijedlog sindikata vrlo konzistentan.

“On je praktički zamjena za zakon koji je već izglasan u Hrvatskom saboru i ja mislim da će potvrdom na referendumu, praktički sve biti jasno. Vlada tu više neće imati izbora”, ocijenio je.

Reakciju Vlade na prikupljanje potpisa nazvao je bahatom jer se, ustvrdio je, “svim sredstvima pokušalo odvratiti građane da ne podrže ovu inicijativu”, što je možda potaklo građane da izađu i daju svoj potpis.

Ne očekuje probleme oko prebrojavanja potpisa jer se, ističe, greške mogu dogoditi na razini od dva do pet posto te da je, s obzirom na broj prikupljenih potpisa, “jasno je da tu nema mogućnosti da se ide nazad”.

'Danas su drugačije okolnosti'

Na opasku da se SDP prije pet godina zalagao za sličnu mjeru, Grčić je rekao kako je tadašnja inicijativa bila da se to dogodi 2038. godine te da je bila potaknuta izlaskom iz krize uz jasnu strategiju što se dalje treba činiti da se rast ubrza.

“Nažalost, Vlada koja je prekinula naš mandat išla je u potpuno drugom smjeru i danas su potpuno drugačije okolnosti, nego što su bile prije tri godine”, rekao je Grčić.

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić također je čestitao sindikatima i građanima na “impozantnom” broju prikupljenih potpisa te potvrdio da je i on dao svoj potpis.

Na upit hoće li potpisati referendumsku inicijativu o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka koju podupire Živi zid, rekao je da je to “jedna od niza populističkih mjera”.

“Političke stranke su sastavni dio političkog sustava, kao što su i neke druge institucije i bolje je da to bude uokvireno u zakonu i praćeno, nego da osiguramo da se financira tko zna odakle i tko”, poručio je.

Istaknuo je da financiranje političkih stranaka treba biti pod kontrolom i da treba biti transparentno te dodao da se u suprotnom otvara mogućnost da “krupni kapital zavlada političkim strankama”.

Mostu je drago što je inicijativa uspjela

Mostova Ines Strenja je kazala da joj je drago da je sakupljeno 600.000 potpisa. Smatra kako je to poruka premijeru Andreju Plenkoviću da narod želi da se o mirovinskoj reformi još jednom progovori. "MOST je podupro ovu referendumsku inicijativu, kao i sve druge referendumske inicijative jer narod mora imati pravo izjasniti se kako zemlja treba izgledati," naglasila je.

Strenja smatra da mirovinska reforma nije dobra. "Ima tu puno više od dobne granice do 67 godina, možemo mi raditi i do 67, ali sada Hrvati žive tri godine kraće od građana EU, pa možda da ta granica bude niža i od 65 godina. Želimo EU standarde, a tjeramo naše ljude da budu u još neravnopravnijem položaju u odnosu na građane EU," zaključila je.

Na upit o najavi prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu o financiranju političkih stranaka, Ines Strenja je kazala da je MOST o tome jasno rekao svoje mišljenje, kada je s 888 amandmana pokušao spriječiti donošenje zakona, ali da nisu dobili dovoljnu podršku u Hrvatskom saboru.

Saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja je na pitanje o prikupljenim potpisima za referendumsku inicijativu ''67 je previše'' kazao da mu je drago da je inicijativa uspjela. Dodao je kako ćemo imati taj referendum, u kojem ćemo moći čuti stranu za i protiv ove mirovinske reforme.

"Drago mi je da je ova inicijativa uspjela, što god tko mislio o sindikatima, što god tko mislio o ovom pitanju, jer smatram da je direktno izjašnjavanje građana nešto čemu trebamo težiti u hrvatskom društvu. Jedino ako ministar Kuščević ponovno ne pokuša ukrasti referendum hrvatskim građanima, ali mislim da sada ima previše potpisa da bi se to dogodilo," ustvrdio je Grmoja.

Plenković: Kada se donesu potpisi, tada će Sabor o toj temi odlučivati

Danas je reagirao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je izjavio da poštuje svaku referendumsku inicijativu, te najavio kako će o sindikalnoj inicijativi "67 je previše" Hrvatski sabor odlučivati nakon što mu budu predočeni prikupljeni potpisi građana za raspisivanje referenduma.

Organizatori sindikalne inicijative "67 je previše" objavili su noćas da su prikupili više od 600 tisuća potpisa građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

"Ja respektiram referendumsku inicijativu, i ovu i svaku drugu. Kada se donesu potpisi, tada će Sabor o toj temi odlučivati dalje", izjavio je Plenković nakon svečanosti ispred Ministarstva obrane RH "Povratka pobjednika" u povodu povratka borbenog aviona MiG-21, kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. prebjegao iz Jugoslavenske vojske (JNA).

Na novinarsko pitanje hoće li Sabor tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja sindikalne inicijative "67 je previše", te hoće li se obratiti Ustavnom sudu, premijer Plenković je istaknuo kako će to također biti odluka Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:58