GLASANJE O PRORAČUNU

Oporba ljutita jer im je Vlada prihvatila samo pet amandmana: ‘A tek ovih 16.500 kn za borbu protiv korupcije...‘

SDP-ov Peđa Grbin smatra da proračun kao politički akt šalje poruku da u Hrvatskoj cvjetaju ruže

Saborska oporba

 Damjan Tadic/Cropix

Uoči glasanja o Konačnom prijedlogu Zakona o proračunu oporba je prosvjedovala zbog toga što je od 450 amandmana prihvaćeno tek pet njihovih prijedloga da se 164, 5 milijardi kuna prihoda i 173, 8 milijardi kuna rashoda rasporedi na drugačiji način od Vladinih ideja.

Marija Selak Raspudić iz Mosta smatra da iz ovog proračuna možemo naučiti tri stvari: dvostruke standarde vladajućih, da će se sve riješiti iz europskih fondova, a ne proračuna, i licemjerju deklarativne borbe za ravnopravnost spolova koju ne prate i adekvatna sredstva. Podsjetila je da Vlada daje tek 16.500 kuna za borbu protiv korupcije i nije prihvatila njihov amandman da se za tu borbu izdvoji deset milijuna kuna unatoč tome što je "korupcija pojela i ovaj proračun."

SDP-ov Peđa Grbin smatra da proračun kao politički akt šalje poruku da u Hrvatskoj cvjetaju ruže i da se ne treba boriti protiv korupcije jer su predviđena sredstva smiješna. Katarina Peović iz Radničke fronte konstatirala je da Hrvatska ima novca za avione, a ne za realne potrebe građana.

Vilim Matula iz Zeleno-lijevog bloka apelirao je da se prihvate njihovi amandmani koji bi osigurali helikoptersku službu na otocima i očuvanje filmske baštine koja propada pred našim očima. Za Anku Mrak Taritaš (Glas i Centar), proračun, iako tehnički korektan, svrstava nas u društvo Rumunjske i Bugarske i predstavlja "dno za Hrvatsku".

Davor Bernardić iz Kluba socijaldemokrata upozorio je da još uvijek nema odgovora zašto je za zgradu Vlade namijenjeno dodatnih 250 milijuna kuna više, zašto nema potpora za gospodarstvo i zašto se iscrpljenom zdravstvu daje četiri milijarde kuna manje. "Kao ogledalo rada Vlade", kazao je Bernardić, proračun je napuhan, bez ideje i plana kamo ide Hrvatska u 2020. godini.

IDS-ovci su apelirali da očekuju kulturu demokracije i poručili HDZ-u da se ugleda na europski parlament koji prihvaća amandmane oporbe. Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta, traži objašnjenje zašto se troši još tri milijarde kuna za stambeno zbrinjavanje prognanika i izbjeglica kad ih Hrvatska više nema.

HDZ-ova Grozdana Perić poručila je oporbi da je proračun kvalitetan i da povećanje prihoda od 7,1 posto i 0,5 posto rashoda svjedoči da se Vlada uhvatila u koštac s rashodovnom stranom, koji će Hrvatskoj omogućiti da bude jedna od top zemalja Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:39