TOTALNI CIRKUS

Oporba lupala dok je Plenković govorio, HDZ-ovci mu euforično pljeskali, on dizao ruke u zrak

Andrej Plenković u Saboru je podnio godišnje izvješće o radu Vlade, tijekom kojega ga je oporba cijelo vrijeme bučno ometala lupajući po klupama

Andrej Plenković

 N1 Screenshot

Premijer Andrej Plenković podnio je u utorak Saboru godišnje izvješće o radu Vlade ometan lupanjem oporbe po klupama, zbog čega ga je bilo teško pratiti pa je sve što je rekao u sabornici palo u drugi plan.

Plenković je u govoru kao ključne okosnice svoje politike naveo političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj, društvenu solidarnost i moderni suverenizam.

Podsjetivši na sve krize s kojim se Vlada suočavala u posljednje tri godine, Plenković je poručio da unatoč svim tim izazovima Hrvatska ide naprijed i uspijeva u ostvarivanju svih svojih strateških ciljeva.

Pohvalio se rastom zaposlenosti, rastom plaća, kupovne moći, te je za ovaj tjedan najavio podizanje minimalne plaće sa 700 na 840 eura bruto (oko 672 eura neto).

Briga za mlade, umirovljenike, osobe s invaliditetom...

Govoreći o brizi za mlade, Plenković je istaknuo da su kvalitetno obrazovanje, pronalazak sigurnog i adekvatno plaćenog posla te rješavanje stambenog pitanja ključni su za osamostaljivanje mladih.

Osvrnuo se i na umirovljenike. „Danima smo slušali smo lažne tvrdnje o tome da mirovina pala na 39 posto. Netočno! Sveukupna mirovina dosegla je 47,1 posto prosječne plaće”, poručio je.

Naglasio je i da Vlada posebno skrbi i za osobe s invaliditetom. Zakonom o inkluzivnom dodatku iznos dodatka bit će veći od iznosa objedinjenih (4) naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju.

Vezano za zdravstvo, Plenković je kazao da je pokrenuta reforma, povećane plaće, broj liječnika i medicinskih sestra u sustavu, te realizirano niz važnih projekata.

Reforma, dodao je, ključna je i u obrazovanju. Spomenuo je pritom ulaganja u vrtiće, studentske domove, prelazak škola na rad u jednoj smjeni, cjelodnevnu školu, poticanje strukovnog obrazovanja, besplatan obrok, udžbenike, prijevoz, pomoćnike u nastavi...

Neovisnost pravosuđa i borba protiv korupcije

Kao jasan smjer Vlade Plenković je istaknuo i neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije, navodeći poboljšanje materijalnih, financijskih, prostornih i drugih uvjeta za rad sudova i zaposlenika.

Pritom je posebno istaknuo da su DORH, USKOK i sudovi u svojem radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska Vlade.

Osvrnuo se i na mjere za suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji kazavši da za razliku od prethodnih Vlada čije se politika svodila na deklarativnu osudu nasilja, ova Vlada ima stvarnu političku volju promijeniti stvari – zaštititi žrtve i kažnjavati počinitelje.

U govoru Plenković je naveo i suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave koja je dovela do brojnih projekata diljem Hrvatske, jačanje sustava domovinske sigurnosti, jačanje vatrogastva, ulaganja u vojsku i policiju.

Protiv gradnje žice i ograda

„Zahvaljujući njihovom angažmanu spriječen je mnogo veći broj nezakonitih prelazaka. U tom kontekstu, Hrvatska se protivi gradnji žice i ograda koje nisu djelotvorne, već je potrebno jačati suradnju između država članica, pokazati solidarnost te rješavati problem na izvoru”, rekao je premijer o hrvatskoj policiji.

Nije zaboravio ni hrvatske branitelje najavivši da će se novim izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima prvi put u 20 godina povećati invalidnine hrvatskih ratnih vojnih invalida i zaokružiti proces proširenja opsega prava za mirovine ratnih vojnih invalida Hrvatskoga vijeća obrane. Poručio je i kako će nastaviti intenzivno i predano raditi na pronalasku 1803 nestala branitelja i civila, te da neće odustati ni od procesuiranja ratnih zločina koji ne zastarijevaju.

Spomenuo je i reorganizaciji procesa obnove u cilju ubrzavanja i pojednostavljivanja postupak te poboljšanja modela samoobnove. „Vjerujem da će naše iskustvo obnove i korištenja sredstava Fonda solidarnosti biti dragocjeno za sve ostale članice koje se nađu u ovakvim neželjenim situacijama”, rekao je.

Kao buduće prioritete izdvojio je demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, dekarbonizaciju i obrazovanje te naglasio da je cilj da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1.600.

Zaključio je da je mnogo ostvareno ali je još puno posla kako bismo za deset godina dosegli prosjek EU.

„Oni kojima su takva postignuća nedostižna ne preostaje ništa drugo nego da nas paušalno etiketiraju kao korumpirane i kao nacionalne izdajnike. I to je ta podjela na dvije Hrvatske u političkom smislu”, kazao je.

"Onu koja konstruktivno i predano radi na rješavanju otvorenih pitanja s namjerom da zemlja ide naprijed i onu koja je kritizerska i isključiva, koja ne samo da ne nudi nikakva rješenja za pitanja 4. desetljeća hrvatske neovisnosti, nego se u svakom rješenju trudi pronaći problem", rekao je Plenković u jednosatnom govoru.

Tijekom govora uz zaglušujuće lupanje oporbe, HDZ-ovi zastupnici su na komade papira pisali natpise: „To jedino i znate, lupati”, "Oporba konačno na svom terenu, lupetaju” i slično.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Na kraju svi zastupnici vladajuće većine ustali su i dugotrajno pljeskali premijeru koji im se naklonio, a oporba uzvikivala „Hrvatska, Hrvatska”.

Događanja u Saboru pratili smo uživo, a kako je to izgledalo možete pročitati u nastavku


NOVO 13:07 - Završio je Plenkovićev govor koji nitko nije čuo. Plenković je na kraju govora digao ruku u zrak. Vladajući zastupnici i ministri euforično plješću, dok se s druge strane i dalje čuje lupanje i dobacivanje.

- Čemu plješćete kad ništa niste čuli? Možda plješćete njegovom lijepom odijelu - čuje se iz oporbe.


12:56 - Premijer Plenković je rekao u Saboru kako je Vlada među svoje zadaće ‘upisala‘ i prelazak svih škola na rad u jednoj smjeni, te još već obuhvat djece vrtićima.

Do 2026. želimo da najmanje devetero od desetero djece ima svoje mjesto u vrtiću te ćemo ulaganjima u izgradnju i opremanje vrtića osigurati dodatnih 39 tisuća mjesta, rekao je Plenković podnoseći Hrvatskom saboru Godišnje izvješće Vlade, svojevrsno ‘izvješće o stanju države i nacije‘.

Do kraja prošle godine uložili smo 265 milijuna eura u izgradnju ili obnovu čak 498 vrtića, rekao je premijer praćen glasnim lupanjem oporbe po klupama.

Premijer, koji se nije dao omesti oporbenom bukom, poručio je i kako je Vladin prioritet u sustavu osnovnog obrazovanja prelazak svih škola na rad u jednoj smjeni za što je iz više izvora (EU) osigurana milijarda i pol eura.

U kojem će to roku biti, nije precizirao.

Ističući kako su reforma obrazovanja i razvoj ljudskih potencijala ključan element razvoja Hrvatske, izvijestio je kako su ukupna izdvajanja za znanost i obrazovanje povećana za 85 posto, odnosno za 1,6 milijardi eura.


12:49 - Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je Vlada prije nekoliko dana u javno savjetovanje pustila Zakon o inkluzivnom dodatku te najavio da će taj dodatak biti veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom.

Iznos dodatka bit će veći od iznosa objedinjenih (četiri) naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju, rekao je premijer podnoseći u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće Vlade.

„Obuhvatit ćemo 150 tisuća korisnika, a ukupno će se za mjeru izdvojiti 506 milijuna eura, dvostruko više nego do sada“, najavio je premijer praćen stalnom bukom koju su stvarali oporbeni zastupnici nezadovoljni što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njihovu namjeru da stalnim, pojedinačnim zahtjevima za stankama od 10 minuta, ‘razvlače‘ vrijeme do premijerova izlaganja.


12:48 - Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada ovaj tjedan na sjednici minimalnu plaću podići sa 700 na 840 eura bruto, oko 672 eura neto.

Kroz pregovore sa sindikatima dogovoreno je daljnje povećanje osnovice za 5 posto, uz rast božićnice na 300 eura te uvođenje uskrsnice od 100 eura, rekao je premijer u Hrvatskom saboru, podnoseći mu Godišnje izvješće Vlade, praćen bukom, odnosno snažnim lupanjem oporbe po klupama, čime se nije dao omesti.

Svim navedenim, dodao je, Vlada će osigurati sveukupan rast plaća u državnim i javnim službama za gotovo 40 posto.


12:46 - Lupanje oporbenih zastupnika i dalje traje, kao i govor premijera Plenkovića.

- Kad ne želiš dati drugima da govore, jer misliš da je tvoj ego jači od svakog pravila, onda neće ni drugi tebi, napisao je SDP-ov Peđa Grbin na Twitteru uz video snimku na kojoj se vidi da lupa po saborskoj klupi.


12:10 - Premijer i dalje priča, iako se teško može razaznati što govori od buke koju proizvodi oporba. Nikola Grmoja navodno je još nešto dobacivao, ali ne čuje se točno što.

image

Pedja Grbin, Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković, Branko Bačić, Oleg Butković

Damjan Tadic/Cropix
image

Sandra Benčić, Pedja Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Sandra Benčić Pedja Grbin, Boris Lalovac

Damjan Tadic/Cropix
image

Marijan Pavliček, Andro Krstulović Opara

Damjan Tadic/Cropix
image

Pedja Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Sandra Benčić, Pedja Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

12:05 - Plenković je započeo sa svojim govorom, ali zastupnici oporbe i dalje lupaju po klupama. Ne čuje se baš ništa.

Lupanju oporbe prethodio je trenutak u kojem je Mostov zastupnik Nikola Grmoja nešto dobacivao premijeru, a on mu je odgovorio da je mali demokratčik.


12:00 - Premijer Plenković želio je započeti govor, ali na samom početku prekinuli su ga zastupnici oporbe koji lupaju pločicama za repliku o stol. Premijer se samo smiješi.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Mario Kapulica

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković podnijet će u nastavku zasjedanja Hrvatskog sabora godišnje izvješće o radu svoje Vlade. Plenković će govoriti o stanju države i nacije nekoliko dana nakon sedme godišnjice otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast.

U svom govoru će se Plenković osvrnuti na proteklo razdoblje, ali i najaviti mjere i korake za sljedeće.

N1 javlja da bi premijerovo izlaganje moglo trajati oko sat vremena, a zastupnici mu ne mogu replicirati. O njegovu Izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, njih 16 po 20 minuta. Poslovnik nije predvidio pojedinačne zastupničke rasprave.

Premijer ima pravo završno govoriti 20 minuta, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:05