GODIŠNJE IZVJEŠĆE

OPORBA NA NOGAMA NAKON PLENKOVIĆEVOG GOVORA U SABORU 'Vaš je izvještaj obmana, laganje i farsa! Ponašate se kao Alisa u zemlji čudesa'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Godišnje izvješće premijera Andreja Plenkovića o tome što je njegova Vlada uradila u drugoj godini mandata nije u srijedu dojmilo saborsku oporbu, koja je premijerov govor ocijenila predizbornim, predbacujući mu da očigledno ne žive u istoj državi, da je njegov izvještaj "obmana, laganje i farsa".

Lijep predizborni govor, no zaboravlja se da je ova Vlada već potrošila pola mandata, istaknuo je Božo Petrov (Most) koji relativizira premijerove ocjene o gospodarskom rastu.

Rast BDP-a od 2,7 posto nije dovoljan ni za pokrivanje troška kamata, to je taj famozni uspjeh, ocijenio je Petrov i napomenuo kako daleko veći rast bilježe Poljska, Srbija, Slovenija...

Hrvatska ne provodi stvarne gospodarske reforme, uzvraća Petrov premijeru i ističe da "velika" porezna reforma i povećanje plaća od 40 do 60 kuna sigurno nije nešto što će zaustaviti ljude da odu iz Hrvatske".

Za vanjsku politiku države Petrov kaže da nikad nije bila obezglavljenija. Ono što se dogodilo u BiH ne može se opravdati izbornim inženjeringom, to je rezultat vanjske politike prema BiH u zadnjih 20 godina, kaže Petrov referirajući se na nedjeljne izbore u BiH.

Bernardić: Izvještaj je obmana, laganje i farsa

Ovakva Hrvatska kakva je danas sigurno nije ona za koju se se mnogi borili i ginuli, istaknuo je Davor Bernardić (SDP), podsjetivši na 27 godina hrvatske neovisnosti. Rijetki su tada, kazao je, mogli misliti da će iz zemlje pobjeći 300 tisuća ljudi, da će pola milijuna živjeti na rubu siromaštva i gladi, da će umirovljenici kopati po kontejnerima, rekao je Bernardić.

Pobrojao je brojne afere koje su obilježile proteklu godinu, te poručio da je Hrvatskoj potreban oporavak od HDZ-ova načina funkcioniranja.

Ovaj izvještaj je obmana, laganje i farsa i ne zaslužuje ništa drugo nego prijevremene izbore odmah, naglasio je Bernardić.

Boris Miletić ponavlja ocjenu koju je IDS dao lanjskom premijerovu izvješću. Vladi nedostaju jasna vizija, razumna startegija i odlučnost da se odredi prema problemima i izazovima, rekao je Miletić i pobrojao pet područja na kojima, kaže, do izražaja dolazi nekompetentnost i tromost - obrazovanje, stanje u pravosuđu, decentralizacija države, odnos Hrvatske prema brodogradnji.

Ako Uljanik gurnete u stečaj nečinjenjem, zaboravite na prenamjenu prostora, poručio je IDS-ov zastupnik premijeru.

Maras: Premijer se ponaša Alisa u zemlji čudesa

Sve što opterećuje našu zemlju premijer ignorira i ponaša se kao Alisa u zemlji čudesa, bilo bi bolje da se čim prije probudi, izjavio je Gordan Maras (SDP).

Istaknuo je kako on živi u zemlji gdje 75 posto građana nije zadovoljno situacijom u kojoj vladaju korupcija, nesigurnost, unutarstranački sukobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:55