ĐAPIĆ STAO U OBRANU

Oporba napala osječku policiju za represiju u prometu i zatražila smjenu načelnika

Načelnik PU Osječko baranjske Milan Baričević i načelnici sektora policije. (Foto: Vlado Kos / CROPIX)
 CROPIX

Čak 30.188 prometnih prekršaja, koliko ih je prošle godine evidentirano na području Osijeka, a što je u odnosu na 2011. kada ih je zabilježeno 17.012, gotovo dvostruko više dovelo je do žestokih kritika rada policije od strane oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću Osijeka. Pri tome je vijećnik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko otišao toliko daleko najavivši kako će tražiti smjenu čelnih ljudi PU osječko-baranjske „jer su im rezultati rada u prometu katastrofalni i kod nas kao u pjesmi Bijelog dugmeta policija trenira strogoću.“

No, s druge strane bilo je i onih, poput predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića, koji su branili policiju. On je naglasio da „trebamo biti oprezni oko kritiziranja policije zato što radi svoj posao.“ Razlika je međutim u tome što oni koji su napali PU osječko-baranjsku smatraju da ona na osječkom području provodi isključivo represiju prema sudionicima u prometu, a što su potkrijepili rezultatima rada policije u drugim gradovima, dok ovi drugi ističu da je možda problem u policijama tih drugih gradova. Najveće kritike odnosile su se na kažnjavanje biciklista. U 2015. u Osijeku je, naime, zabilježeno 2872 prekršaja biciklista.

- Usporedbe radi u Splitu je bilo 24 prekršaja, u Rijeci 6, u Zadru 0, a u Zagrebu 1.335. Nesrazmjer je očit i evidentno je da policija kod nas radi duplo više, dok u drugim gradovima čini se rade po zakonu – rekao je Peko, kojemu se u kritici rada policije priključio i Miroslav Vanek iz GOGO-a, ali i HDSSB-ov Krešimir Bubalo.

- Svi ti prekršaji su sigurno nesporni, ali pitam se je li se radilo preventivno. Činjenica je da je na našim ulicama prisutan velik broj policajaca. Nedavno sam putovao od Dortmunda do Osijeka i na cijelom putu policiju sam prvi put vidio tek kada sam došao ovdje. U isto vrijeme zanima me koliko je riješeno mafijaških ubojstava u Osijeku. Najlakše je baciti ženu na pod i staviti joj lisice, jer je prešla preko crvenog, dok mafijaša u lisičinama ne možemo vidjeti. Osim, ako ih kod nas nema – sarkastičan je bio Bubalo, dok je SDP-ov Saša Lamza pozvao na razum, a ne da se ljude kažnjava, „kao što se meni dogodilo kada sam jedne večeri oko 22,20 izveo pudlicu u park i dobio sam kaznu od 300 kuna jer nije bila na povodcu.“ Đapić je, pak, branio policiju.

- Represija je preteška riječ za ovo što radi osječka policija, a mi ne smijemo stvarati klimu nepoštivanja zakona, koji doduše jest manjkav i treba ga poboljšati, ali to nije posao policije. Moje je mišljenje da bi trebalo smijeniti one načelnike čije PU nemaju kazne, a znamo da se i tamo čine prekršaji. Treba se pitati zašto u Splitu, Zadru... ne rade svoj posao. Ovo što čujemo od kolega je jeftino podilaženje javnosti – poručio je Đapić, dok je gradonačelnik Vrkić istaknuo kako „brojke upućuju na neravnotežu, ali glavno je da se poveća sigurnost građana. O ovome ćemo razgovarati s ministrom Orepićem kada dođe u Osijek.“

Boje policije na sjednici osječkog Vijeća branio je Damir Takač, zamjenik načelnika PU, koji je naglasio da ne može ni zamisliti kako bi bilo „da nismo razriješili toliko kaznenih djela.“

- Ravnodušan sam na sve prozivke i zahtjeve za smjenu jer smo mi odradili svoj posao i dali građanima sigurnost. Tko si može dati za pravo tražiti da ne radimo svoj posao? Nas se prikazuje kao represivnu silu koja maltretira građane, a da nas nitko nije pitao što se iza tih brojki krije. Pisalo se o nekim desetcima milijuna kuna koje je policija priskrbila proračunu..., a primjerice od 2300 prekršaja nekorištenja biciklističke staze za 1772 su izdana upozorenja. Od svih prekršaja za njih 67 posto smo dali upozorenja, ali za ponavljače prekršaja to ne možemo činiti i takvi moraju biti prijavljeni, a koliko ih na kraju plati kaznu i koliko ona iznosi znaju Prekršajni sudovi. Mi djelujemo preventivno, a ne represivno – poručio je Takač.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:01