BUNT ZASTUPNIKA

Oporba napustila Sabor i napunila Markov trg: ‘Ne želimo sudjelovati u ovom cirkusu!‘

Poručuju da na raspravi o proračunu u dva dana nijedan zastupnik HDZ-a nije bio u Saboru, da su amandmane odbijali bez diskusije
Peđa Grbin i Miroslav Škoro
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba napustila je u srijedu Sabornicu uoči glasovanja o amandmanima na predloženi državni proračun za 2021. poručivši kako neće sudjelovati u glasovanju jer zastupnici većine nisu sudjelovali u raspravi i izjašnjavanju o tristotinjak mahom oporbenih amandmana.

Ta je primjedba potpuno promašena, a odlazak oporbenih kolega pokazuje da im nije stalo do provedbe proračuna koji osigurava gospodarski napredak, potporu gospodarstvenicima i građanima u borbi protiv pandemije, poručio je šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić.

Od 331 amandmana Vlada je prihvatila tek nekoliko, ni jedan suštinski, čime je pokazala potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se država nalazi, rekao je Peđa Grbin (SDP).

Hrvatska i svijet suočeni su s najvećom mirnodopskom krizom nakon 2. svjetskog rata, ona je zdravstvena, ali i ekonomska, rezultirala je time da bolesnike više ne možemo smještati u bolnice nego u šatore ispred bolnica, svakoga nam dana umiru dva školska razreda, a pravimo se da se ne događa ništa, rekao je Grbin.

image
Peđa Grbin
Damjan Tadic/Cropix
image
Zastupnici napuštaju Sabornicu
Damjan Tadic/Cropix
image
Zastupnici napuštaju Sabornicu
Damjan Tadic/Cropix
image
Božo Petrov
Damjan Tadic/Cropix

Vladi je zamjerio što u takvoj krizi, umjesto da surađuje, odbija sve oporbene amandmane bez suvislog obrazloženja. Ovo je trenutak u kojemu iz krize možemo izaći razgovorom i suradnjom, a ne primjenom grube sile koja proizilazi iz broja ruku u Saboru, istaknuo je Grbin i najavio da SDP-ovci neće sudjelovati u glasovanju.

Isto je najavio i Miroslav Škoro (DP). Predstavnici većine gotovo da nisu htjeli sudjelovati u raspravi, to je nastavak djelovanja trgovačko-uhljebničke koalicije, ne trebamo imati "mletačku koncepciju" prihvaćanja proračuna, poručio je.

- Danas je tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj i sve stanovnike. U ova dva dana dogodilo se teško nerazumijevanje za socijalne potrebe stanovnika - jedan je ovršni zakon gdje vlast nije imala razumjevanja za 220.000 ovršenih koji su postali građani drugog reda. Također, jučer kod rasprave o proračunu vladajući HDZ u dva dana nijedan zastupnik nije bio u Saboru, preko 30 amandmana su odbili bez diskusije. To je dokaz da HDZ na čelu s Plenkovićem nastavlja trgovačku koaliciju što nam je neprihvatljivo, rekao je Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta, prenosi N1.

image
Peđa Grbin
Damjan Tadic/Cropix
image
Tomislav Tomašević i oporba
Damjan Tadic/Cropix
image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix

Odbijanjem gotovo svih oporbenih amandmana pokazali ste da ste najpametniji, razumijete zašto ne treba ulagati u infrastrukturu, pojačavati dječje doplatke… vi razumijete, mi ne razumijemo, rekao je vladajućima Božo Petrov (Most) i poručio im kako im danas "nitko ne zavidi na znanju koje imaju". Iskoristili ste ga samo da vama bude dobro, poručio je vladajućima.

Hrvoje Zekanović (HS) Vladu proziva za licemjerno ponašanje. Kad je počela koronakriza tražio se konsenzus o zakonu o Stožeru civilne zaštite, prihvatili smo ga, ako smo podržali Stožer i Vladi da rukovode krizom, mogli smo i dalje sudjelovati u tim procesima kroz kreiranje proračuna, no to nam se nije omogućilo, rekao je zastupnik.

Ne želimo sudjelovati u ovom cirkusu, u glasovanju o amandmanima, poručio je i Tomislav Tomašević (ZLB) zamjerajući Vladi na automatskom odbijanju svih amandmana oporbe.

"Dan i pol, dok je trajala rasprava o našim amandmanima, nije bilo ni jednog zastupnika većine, e sad kod glasovanja neće biti nas, odlučili ste napraviti sve po svom, bez dijaloga sa oporbom", rekao je Tomašević, pa sa ostalim oporbenim kolegama napustio Sabornicu.

- Vladajući se ponašaju kao da nije u pitanju donošenje vrlo važnog dokumenta da što prije izađemo iz krize. Samo je važno ono što je njima važno. Nisu bili dovoljno pristojni da bar jedan od kolega iz HDZ-a bude prisutan na raspravi o amandmanima. Mogu samo ostaviti zemlju na dnu EU, a mi smo amandmanima pokazali kakve iskorake treba napraviti. Dobre volje od HDZ-a nema nikad. Postoji samo jedan model - važni su oni i njihovi, a ovaj put neće ostati ništa za Hrvatsku, rekla je Anka Mrak-Taritaš.

- Nekolegijalnost i bahatost prema svima nama iz oporbenih klubova. Nisu nepristojni samo prema nama, nego i prema građanima koji su nam dali glas. Poručujem predsjedniku HDZ-a da održi brzi tečaj za saborske zastupnike i nauči ih kulturi, a u cilju proračuna preporučamo da naruče robote iz Kine pa time mogu upravljati daljinski iz ureda, istaknuli su iz IDS-a.

Shvaćam ljutnju oporbe, no treba biti realan, proračun je realno napravljen, rekao je Dario Hrebak (HSLS/Reformisti).

Nakon odlaska oporbe, Sabor je nastavio glasovanje o amandmanima koje je Vlada odbila.

Sabor donio državni proračun za 2021.

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Nezadovoljna što je prihvaćen tek manji dio njenih amandmana, oporba je bojkotirala glasovanje o njima, vrativši se na glasovanje o samom proračunu.

Najvažniji financijski dokument države dobio je potrebnih 76 glasova. Za njega su glasovali svi zastupnici saborske većine, protiv se izjasnilo 49 zastupnika.

Sabor je dao i suglasnost na financijske planove izvanproračunskih korisnika.

Prihvaćenim proračunom prihodi su predviđeni na razini 147,3 milijarde kuna, a rashodi na 157,9 milijardi kuna. Pri izradi proračuna za iduću godinu Vlada je projicirala gospodarski rast od pet posto, u 2022. za 3,4 posto te u 2023. za 3,1 posto.

Nakon ovogodišnjih 29,5 milijardi kuna (osam posto BDP-a), proračunski deficit opće države, prema ESA 2010 metodologiji, iduće bi godine trebao iznositi 11,56 milijardi kuna ili 2,9 posto BDP-a.

Daljnje smanjenje proračunskog deficita opće države planira se i u iduće dvije godine – na 2,1 odnosno 1,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 02:28